Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Снимах с телефон стокова фотография = СПЕЧЕЛИХ
Автор: Gam3Ra   
Дата:   21-10-13 11:36

И докато се леят суперлативите върху мен (благодаря, благодаря!), някой да ми каже приблизително един кредит във Fotolia на колко $$$ се равнява? [smilie5] [thankyou]

Отговори на това съобщение
 Re: Снимах с телефон стокова фотография = СПЕЧЕЛИХ
Автор: serjy   
Дата:   21-10-13 12:44

честито [beer]

...дай снимки [shtrak]

Автор: Crowz   
Дата:   21-10-13 12:47

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Myth   
Дата:   21-10-13 13:46

Е дай да видим де :)

Автор: nyamago   
Дата:   21-10-13 14:30

Е - сега като си забогатял, ще можеш най-после да си позволиш и фотоапарат, да не се излагаш с телефон [smilie5] )))

Покажи снимките, наистина!

Автор: Sassho   
Дата:   21-10-13 17:25

CLASHOT[thankyou] [thankyou] [thankyou]

Дата:   21-10-13 17:41

Като качвам снимки в Getty трия EXIF-а, защото там на телефоните гледат отвисоко и с презрение. И все пак от 30-40 снимки, които са ми продадени през тях (за кодош, не се изхранвам от това), около 1/4 са от телефони.

Един от най-престижните купувачи е марката Nike, които са взели една снимка от доста старо телефонче k850 (връстник на най-първия iPhone, но все пак е Sony, макар тогава със зашита обидната дума Ericsson :) Нито Nike, нито Getty знаят с какво е щракната снимката (толкова за многознаещите им куратори и редактори с техния комплекс за превъзходство). Накрая всички са доволни! [smile]

Автор: burningice   
Дата:   21-10-13 18:31

Колкото и странно да е, в сток-сайтовете си има секции: снимки с телефони.

Автор: MikeDimit   
Дата:   21-10-13 20:25

Как ги качваш снимките в Getty? Нещо не им схващам системата, ама сигурно е от ЕГН-то.
[beer]

Дата:   21-10-13 22:06

MikeDimit написа:

> Как ги качваш снимките в Getty?

Ами те са малко затворени, става ако те поканят - но лесния начин е през Flickr. Там Getty държат нарочна група, в която качваш ограничен брой снимки през месец и там снимките ти чакат на опашка някой от кураторите им да ги забележи. Има автори, на които им канят по 10 и повече снимки на всяко разглеждане, но аз като по-некадърен получавам покани за 1-2 от дъжд на вятър. (И после, веднъж влезли в библиотеката им, не всеки месец се намират клиенти да ги купят).

Има и друг начин - на Twitter имат хаш-таг #GettyImagesWants или нещо подобно - там обявяват през ден-два ад-хок какво се търси в момента от някой клиент, напр. "Тряват ни спешно снимки на деца с развалени зъби" или "Трабва ни снимка на хамбургер накацан от мухи"... И който го има в колекцията си или е пъргав да скочи и да го заснеме - има добър шанс да му го вземат (защото освен единствения кадър дето ще продадат на клиента, те взимат и 100 други, за да предложат на клиента избор и да си попълнят библиотеката за друг път).

Дата:   21-10-13 22:13

burningice написа:

> Колкото и странно да е, в сток-сайтовете си има секции:
> снимки с телефони.

В "микро-стоковите" сигурно има, някои дори специализират в телефонна фотография. Големите агенции до съвсем скоро се цупеха на идеята и Гети, по-конкретно, едва в последно време откриха такъв раздел колкото да не останат по-назад. И кураторът на раздела е Applehead и признава само снимки от ай-фон, защото другите марки били "с недостатъчно качество". Напоследък призна върховите Нокии 808 и 1020 и един-два върхови модела от други марки. Май още не признава Сони (защото като телефони в Щатите са непознати, а той дори не знае, че в любимия му айФон камерата е Сони). Отказах се да споря с него и просто пускам в общата секция като трия EXIF-а - още не съм му разкрил,, че всъщност клиенти ги купуват :)

Публикацията е редактирана (21-10-13 22:16)

Автор: marrio31   
Дата:   21-10-13 22:16

nyamago, дай да видим профила ти в гети[smilie24]

Автор: gogzy   
Дата:   22-10-13 08:22

Ето и приложението на Fotolia за мобилните:

Fotolia instant

Дата:   22-10-13 16:36

@marrio31 : Профил като такъв не знам да имам (има една страница където се попълват бюрократичните формалности за всяка поканена снимка, но тя е с парола и не показва колекцията). Най-лесно един сърч с ник-а ми ще извади (почти) всичко. Тукашното 'nyamago' (кой го няма?) е само защото истинския ми прякор беше вече зает [smilie3]

За по-лесно ето какво излезе като потърсих. Според мен не ме представя най-добре, но това ТЕ поискаха измежду безбройните ми бози на Flickr. И вярвам си знаят работата, защото клиенти го купуват (пък дали аз си го харесвам сигурно не е важно).

[beer]

Публикацията е редактирана (22-10-13 16:42)

Дата:   22-10-13 17:14

ясно,видях ги,на тоя размер не мога да видя кои са с телефон,но принципно на пълен размер си личи,важното е че са минали и клиента не се е разочаровал[smilie24]

Дата:   22-10-13 17:29

Сигурно на пълен размер НЕЩО си личи, но то може и да не е телефона: от не-телефонните ми снимки там, половината са правени със сапунерки от различни поколения и класове [smilie5]

Това, което на пълен размер си личи, може да е "качеството" дефинирано като острота в най-дребния детайл, всичко останало се изравнява в пост-процеса. А за повечето редактори (пък и за крайната публика) това микроскопично качество изобщо не е приоритет.

Не вярвам някой от купувачите да е печатал А0 плакати от моите файлове - Гети не дава (и често не получава) сведения къде и как са използвани купените фотографии. По заобиколни канали понякога научавам, много са за екран (уеб), но има и за печат - включително до цели страници в списания. Толкова за техническото качество - то е ~20% от шанса за продажба на сток фотография. 80% е все пак съдържанието.

Дата:   22-10-13 17:56

разбира се че съдаржанието е на първо място,но до скоро взимаха доста трудно снимки с посредствено качество,да не говорим за лошо,е разбира се ако си уловил нещо уникално и качеството не е добро има шанс и да мине,все пак става дума за пари[smile]

Автор: vicking   
Дата:   22-10-13 22:52

човека се похвали и забрави...

Автор: vaskoni   
Дата:   22-10-13 23:03

[smile] Боже, колко мъка имало.... не знаех!

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »