Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 DIY моноблок с BOWENS байонет
Автор: aldygreen   
Дата:   14-12-12 01:01

След известни мотания и перипетии най-сетне успях да докарам проекта до самия край - прототипът е завършен и работи стабилно. Не че не мога да си купя от магазина готова студийна светкавица, но чесането на краста е голяма работа.
Какво представлява този моноблок и какви възможности предлага?

Ето спецификациите:
- енергия 120Ws,
- водещо число 44 м/ISO100,
- цветна температура 5700K,
- продължителност на импулса (t=0.5) от 1/2200s до 1/7500s, (t=0.1) от 1/1000s до 1/2500s,
- 16 фиксирани степени на регулиране - диапазон 4 стопа,
- време на зареждане - 0.5s до 5s,
- регулируема моделна лампа 50W,
- палене - оптично, кабел, бутон ТЕСТ,
- напрежение на синхроконтакта 2.8V,
- стойка с държач на чадър,
- байонет BOWENS,
- тегло 1.4кг.

Светкавицата е конструирана с използването на достъпни и нескъпи елементи. Най-скъпата част е BOWENS байонетът. Предпочетох да си го купя от ebay, вместо да се опитвам да го направя с помощта на разни майстори. Нямаше да е нито по-добър, нито кой знае колко по-евтин. Използвам много ефективен рефлектор с малко по-малък ъгъл на светене, което води до високото водещо число - 44м/ISO100. Използваната фотоклетка е с най-простата възможна схема, с фотоволтаик от градинска лампа, но показва чувствителност около два пъти по-висока от фотоклетката на фабрична студийна светкавица и много добра устойчивост на заслепяване.
Фиксираните степени на регулиране осигуряват точна повтаряемост на настройките и постоянна цветна температура за целия диапазон от мощности. Това е и най-голямото предимство на този тип регулиране. Най-късият импулс е при минимална мощност 1/16 - 1/7500s за (t=0.5) и 1/2500s за (t=0.1). Това дава възможност за заснемане на доста бързи процеси, дори водни капки, както съм показал един такъв кадър по-долу. Байонетът BOWENS позволява директно използване на цялата гама от принадлежности на BOWENS и DYNAPHOS, които са широко разпространени у нас и се предлагат на съвсем достъпни цени. Тук влизат различните видове рефлектори, софтбоксове, спотове и пчелни пити, бютидиш и други подобни полезни нещица.

http://imageshack.us/a/img849/2971/img1257m.jpg

http://imageshack.us/a/img201/3869/img1262ms.jpg

http://imageshack.us/a/img69/472/drop01m.jpg

Самостоятелното конструиране на студийни светкавици е доста неблагодарна работа, ако светкавицата ти е нужна за работа. Но ако самото правене ти доставя удоволствие, струва си усилията.
 Re: DIY моноблок с BOWENS байонет
Автор: Canon   
Дата:   14-12-12 01:35

[smilie24]
Автор: iasen2   
Дата:   14-12-12 07:59

[smilie24]
Автор: tisho86   
Дата:   14-12-12 08:37

[smilie24]
Автор: Akeyzerr   
Дата:   15-12-12 01:52

http://dynaphos.com/product.php?c=3&sc=19&id=1209

Ето байонет, не от бея [beer]

Евала за инициативата.
Дата:   15-12-12 09:00

ако не е фирмана тайна може ли да ми пратиш схемата . Интересува ме как регулираш мощността .
Аз съм си направил много проста светкавица с лампа 250WS за осветяване на фона . Рефлектора и е от картон и е постоянно закрепен .
Дата:   15-12-12 15:18

Akeyzerr написа:

> http://dynaphos.com/product.php?c=3&sc=19&id=1209
>
> Ето байонет, не от бея [beer]
>

Този байонет е за Sprite. Аз използвам без никакви промени адаптер Bowens/Elinchrom. Зкрепването е такова, че при нужда е възможно използването на почти всичко от Elinchrom. Тук цената на адаптера е 44 лева плюс транспорт. В ebay ми излезе 32лв. и дойде за 1 седмица. Същото се отнася и за стойката за статив, пак е оттам.

Публикацията е редактирана (16-12-12 01:03)
Дата:   15-12-12 15:34

iasen2 написа:

> ако не е фирмана тайна може ли да
> ми пратиш схемата . Интересува ме
> как регулираш мощността .

Ето една схема, която показва точно този начин на регулиране.
Схремата е взета от сайта на Андрей Осипов, http://osipoff.ru/
В този сайт има маса полезна информация за студийните светкавици.

http://imageshack.us/a/img254/984/4wk4.jpg

Публикацията е редактирана (15-12-12 17:09)
Дата:   16-12-12 10:54

такава схема ли си ползвал за моноблока. Схемата не позволява промяна на напрежението на лампата , а само на продължителността на импулса. Лампата ще се запалва всеки път с еднакъв интензитет . Напрежението върху ламапта е около 300волта и не е стабилизирано .
Дата:   16-12-12 17:37

@iasen2,
Питаш ме за принципа на регулиране и ти давам тази схема като илюстрация. Какво не ти харесва? Ако ти е нужно, можеш да добавиш стабилизатор на напрежението, схема за бърз заряд, индикатори и защити, синхронизатори и т.н., но тук говорим за принципа на регулиране. Ако тази схема решиш в този вид да я ползваш, в най-добрия случай можеш да си изгориш DSLR-а, а в най-лошия можеш да се претрепеш. Но пак подчертавам - тук говорим за принципа на регулиране.
Виж пак по-горе спецификциите и кажи какво не ти харесва от тях.
[beer] [beer] [beer]

Публикацията е редактирана (16-12-12 17:52)
Автор: dimidumi   
Дата:   17-12-12 01:13

Изглежда добре на външен вид.Не разбирам много от схеми, а как се осъществява синхронизацията с радиотригер на 1/250 или 1/180 . [beer]
Дата:   17-12-12 13:05

Не съм забелязал някаква разлика в поведението на моноблока при работа с радиотригер спрямо други светкавици. Аз използвам синхронна скорост 1/250 или 1/200 сек.
[shtrak]

Автор: Hristian   
Дата:   17-12-12 17:17

Знае ли някой откъде мога да намеря подобен рефлектор? Не е задължително да е същия. Благодаря предварително.
Дата:   18-12-12 12:56

Това е рефлектор от халогенна лампа. Продава се в магазините за осветителни тела.
[shtrak]

Автор: Myth   
Дата:   27-12-12 11:14

Автор: iasen2
Дата: 16-12-12 10:54

такава схема ли си ползвал за моноблока. Схемата не позволява промяна на напрежението на лампата , а само на продължителността на импулса. Лампата ще се запалва всеки път с еднакъв интензитет . Напрежението върху ламапта е около 300волта и не е стабилизирано .

И какъв е проблема?
Дата:   27-12-12 11:37

Аз проблеми нямам, спя спокойно и си пия хапчетата .
Автор: Myth   
Дата:   27-12-12 12:44

Ами вземи да почетеш малко, че напоследък, гледам мощно влизаш по темите и пишеш бисери.
Дата:   27-12-12 12:46

Мдааам, бутончето за СПАМ не ми работи. След като няма полезни постинги, закривам темата.
[thankyou]

първа  назад  1     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.