Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Обектив с вграден мотор
Автор: jellyfish1   
Дата:   09-12-12 13:08

Здравейте, търсих отговор на въпроса си във вече съществуващите теми на за времето което отделих (20тина минути) не намерих такъв тук, затова просто ще си задам въпроса. До колко е вредно и опасно за един обектив с вграден мотор да прилагаш ръчна корекция на фокуса?! имам предвид - то си избира един обект който да фокусира...аз обаче искам да е друг обекта и си го мърдам ръчно .... мога ли така да си прееба обектива?!
 Re: Обектив с вграден мотор
Автор: GOSPODIN   
Дата:   09-12-12 13:18

Ще си снимаш на М и готово, че не разбирам , защо трябва да фокусираш на АФ, а после да го дофокусираш. По принцип е вредно да фокусираш ръчно, когато е на АФ, но си зависи от обективите.
Автор: mravunko   
Дата:   09-12-12 13:18

Мога да ти отговоря за Никон. Ако обектива ти има копче М/А, значи има manual override и по никакъв начин не пречи на обектива. Дори като държиш на половин спусък във визьора виждаш дали имаш потвърждение на фокуса. Примерно 50мм/1.8 af-s

http://www.bgfoto.net/img/2011/04/nikkor_50mm_f_1.8g/af-s-nikkor-50mm-f18g-397x400.jpg

Примерно 18-55mm няма такова копче. Има само М и само А. За него не е готино да го въртиш, когато е в режим А.

http://photocrati.com/wp-content/uploads/2009/04/nikon-18-55mm-f-35-56g-ed-af-s-dx-nikkor.jpg

Публикацията е редактирана (09-12-12 13:20)
Дата:   10-12-12 22:53

Благодаря за отговорите. Помогнаха. Сега остава да се науча да фокусирам като хората, защото на дисплея го виждам също толкова фокусирано както при автофокуса, обаче в момента в който снимката я видя на монитора на компа и ми се обръща стомаха! :D :D
Автор: vboykov   
Дата:   10-12-12 23:03

Сигурен ли си, че фокуса бяга, да не го бъркаш с блър заради ниска скорост?
Ако ти е мерак за ръчен фокус и мислиш, че ще успееш да постигнеш по-добри резултати - цъкай си MF копченцето на обектива, не го мъчи [smile]
Автор: pefoto01   
Дата:   10-12-12 23:32

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Дата:   12-12-12 23:15

след като свалих няколко списания на тема фотография и прочетох малко техническа литература по въпроса вече знам от къде да си настройвам всички параметри по апарата (които подлежат на настройка при мен), малко бавничко още уцелвам точните настройки, но винаги има опцията AUTO :D .... а след като почнах да снимам на MF ми отне около 1 ден докато започна да правя 9 от 10 снимки на фокус (там където го искам). То трябвало просто някой да седне по сериозно да се поинтересува, а да не чака на готово.... МЕРСИ за отделеното време да давате напътствия на кухата ми тиква!
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.