Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Fisheye - що е то и как се прави?
Автор: Jankoff   
Дата:   19-09-12 09:49

В миналото (далечно, бе, мамка му [smilie5]) имах подобен на рибешко око обектив - обаче вече почти не си спомням какво точно правеше. И, във връзка с предстояща екскурзия на интересно място, се замислих за fisheye. Отворих първо темите тук, ами няма много, да не кажа хич. Попрочетох това-онова в Нета и веднага ми направи впечатление, че всички говорят за fun-фактора, който бил налице при тоя тип обектив. Даунлоудвах и разгледах и много снимки - ами наистина много интересно! Ама аз реших, че те са станали в резултат от дълга работа и търсения.
Взех си наскоро купения second hand PEN1, който е красив и як, но бавничко фокусира с всички обективи, особено с FT. Влязох в магазина и пробвах ей това дребно нещо. Незабавно бях грабнат, първо, от минималистичните размери и тегло, второ, от светкавичността на стрелбата. Това е ръчен обектив, но, след като настроиш на LCD екранчето ръчно блендата според осветеността (повече от лесно), се слага на безкрайност за всичко, що е отдалечено над 5 метра. А PEN-ът на Auto мери и решава скорост и ISO (май не било точно така при Panasonic mFT, или поне трябвало да се задава нещо в настройките). И, трето, освен от огромния обхват на заснимане, бях ошашавен и от ефектите, които тази малка джаджа прави. Застанах пред Министерския съвет и не само го хванах целия заедно с Парламента (бившия Партиен дом), но се и получи ефект, при който Парламентът се е навел наставнически над Министерския съвет и нещо го поучава. А Министерският съвет гледа плахо Парламента, извит отдолу-нагоре. [smilie5]
В метрото, да кажем, влакът излиза правилен, а линиите пред него - невероятно сюрреалистично извити. https://photo-forum.net/joro/emoticons/S1.gif
Или пък обратното.
Нещо особено интересно, което забелязах, е, че когато са в центъра на кадъра, хората никак не са изкривени. Разбира се, ако искаш, можеш да ги изкривиш всякак, като ги сложиш в ъглите или в края ...
Купих джаджата и така едновременно намерих точната функция за PEN1 - светкавична стрелба, което с автоматичен фокус иначе е просто немислимо, и увеличих значително възможността за обхващане на обекти и пейзажи. И, не на последно място, осъзнах напълно защо рибата, както се пее в Arizona Dream, не мисли, понеже знае всичко. Ами с две очи по 180 градуса на всяко тя вижда абсолютно всичко. [smilie25] Що й е притрябвало да мисли? [smilie18]
Ще бъда благодарен за принципи и идеи при използването на fisheye, мнения за възможностите при този тип фотографиране и пр.
[thankyou]

Отговори на това съобщение
 Re: Fisheye - що е то и как се прави?
Автор: asahi   
Дата:   19-09-12 10:23

С две думи фишай е широкоъгълен обектив, който към типичните за тези зрителни ъгли перспективни изкривявания прибавя и геометрични. Те са изразени в периферията на кадъра. Понякога това е ефект, понякога е дефект.

Новото е, че някои софтуери в някаква степен успяват да подтиснат геометричните изкривявания и да поизправят кривините по кадъра.

Дата:   19-09-12 10:55

asahi: "Понякога това [геометричните изкривявания] е ефект, понякога е дефект."

И аз това си мисля, като гледам снимки - подбрани, на професионалисти, с ефекта. Този конкретен обектив е хвален и от тая гледна точка - че изкривяванията при него са реквизит, а не дефект. И даже се говори нещо за стереоскопичен образ, а не за чисто циркулярен. Прочетох поне 6-7 ревюта (аз преди да купя нещо, винаги чета) - всичките бяха от хвалба по-хвалба [smilie5]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   19-09-12 11:17

Ако имаш някакъв твърд широк обектив се слага една леща -20 диоптъра отпред и пробвай. Още по-интересни са резултатите с малък макропръстен около 8мм. после широкото обективче напр. 28мм приравнено към фф и пред неко -20 диоптъра лещата. В карищата си маже , но става фокусно около 10-12мм. приравнено към ФФ.
Успех![shtrak]

Дата:   19-09-12 13:28

GOSPODIN, благодаря за предложението, но едно нещо не ми е ясно.
Колко широк при Olympus трябва да бъде този твърд обектив - като се има предвид, че фокусното разстояние там се умножава по 2.0?
Най-широкият, който имам, е Sigma 24mm 1.8, т.е. 48mm. Може ли да стане?

Автор: GOSPODIN   
Дата:   19-09-12 13:38

Може , няма да е толкова широко, но ще криви яко. Само пробно може да се разбере по-точно. Някога на Практика-та с 29мм. и макропръстен си бях направил такъв фишай и се получаваше доста шантаво за 1982г. [shtrak] [smile]

Дата:   08-10-12 15:07

Аз малко неточно формулирах темата, под "как се прави" имах предвид как се работи с готов fisheye, а не как се прави на базата на друг обектив. Както и да е, не е голяма грешка, защото и как се прави е интересно - наред с всичко друго около този тип обективи.
Когато имах предния fisheye, се правеха по половин дузина снимки от дъжд на вятър, нямам спомен какви резултати е давал онзи fisheye.
Сега обаче се връщам от екскурзия с fisheye на PEN1 и искам да споделя, че съм много доволен.
Първо, това е ръчен обектив, но и не е съвсем така, всъщност си е доста автоматичен. Фиксира се на фокус безкрайност и всичко над 5 m от апарата е на фокус! Нагласява се само блендата според случая, като и там не е особено фатално, ако не си точен в едната или другата посока. Другото - ISO, скорост, апаратът определя сам (на auto или на aperture priority). Страшно лесно се работи, а даже не е нужно и кой знае колко да композираш - то не е и лесно на тъмното екранче, а при слънце е почти невъзможно. Просто насочваш грубо и стреляш. [smilie5] Стрелбата е без забава, за разлика от работата с почти всички други обективи. И резултатите са забележителни! [cool]
Към fun-фактора, който отбелязват почти всички рецензенти и потребители - произтичащ от изкривяванията, трябва да се добави и още един много интересен феномен при снимане на архитектурни обекти. Може да се нарече Gaudi-фактор или дори фактор "сюрреализъм". Сградите придобиват странни негеометрични форми, а когато те и без друго са страшно интересни, както в случая в Санторини, резултатът носи голямо удовлетворение. При първа възможност ще дам линк към снимки, а ако някой отива в Санторини да прави снимки с DSLR или mirrorless, мога да му дам съвет в никакъв случай да не тръгва без fisheye!

Автор: tantris   
Дата:   08-10-12 15:13

"Нещо особено интересно, което забелязах, е, че когато са в центъра на кадъра, хората никак не са изкривени."

Има такъв момент. Преди няколко дни зап-нах на един канал, дето даваха кекс стил POV. Бях изненадан от резултата - от 30-40 см всичко в кадър и относително пропорционално. [smilie8]

Автор: sirteo   
Дата:   08-10-12 23:01

Аз съм си харесал това: http://www.flickr.com/groups/zenitar/pool/

Много мъ кефът руските стъкла, що ли...

Автор: hotsnail   
Дата:   08-10-12 23:34

Сони изкъртиха с фиш приставката. АФ фиш за 150 лева....просто няма такова. Само зарад тая приставка си заслужава НЕКС-а. Вярно Samyang е по-добре като оптика по ъглите...ама 150 лева със автофокус...

С риск да досадя.

Ето най-високия язовир в БГ

https://lh5.googleusercontent.com/-fLabS4fBhKo/UEp0b7TDExI/AAAAAAAARdY/OpDJ5HL4XcM/s1600/DSC04073.jp

Ама над него има езерца

https://lh3.googleusercontent.com/-85oA3HsMSP4/UEp0w2QpzDI/AAAAAAAARds/owCtkvJ3zo8/s1600/DSC04082.jp

и още една гледка

https://lh4.googleusercontent.com/-0AW5CjNVDLs/UEp1QXVosFI/AAAAAAAAReU/mZwTwXtB5gY/s1600/DSC04112.jp

и малко под язовира

https://lh5.googleusercontent.com/-IqMtvHe1g8g/TESt2awTtxI/AAAAAAAAM5A/cFlqNoSiPYQ/s1600/DSC00580.JP

стават и снимки на хора интересни

http://www.karaatanasov.info/nex7review/DSC07122.JPG

Абе кеф е фиша. Имам много много снимки с него и да много кефи и много странно стават нещата.

Автор: pefoto01   
Дата:   08-10-12 23:49

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: papi   
Дата:   08-10-12 23:55

язовир калин

Автор: tochnia   
Дата:   09-10-12 00:02

Къде я тая приставка за 150лв?
Че аз дори и за 200лв не я намирам включително и внос, а в павилиона е 250 [smilie8]

Дата:   09-10-12 00:03

Много гадни облаци и мъгла има иначе малко съм омазал нещата в ЛР.

В Рила е язовира "калин". Има в нета информация

Инак съвет снимай много с фиша. Когато ти мине кефа от кривото, ще се светнеш колко хубав обектив имаш... Може би, след известно време на разочарование

Дата:   09-10-12 00:09

Може да е 250 не помня. Беше много евтино за фиш. Сони само от ЦУМ или амазон. Ама тогава нямаше самянг и другите бяха над 1000. Сега може би и Самянг-а бих погледнал

Дата:   09-10-12 11:50

Тези пейзажи по-горе не са ли обработени със софтуер за премахване на изкривяванията? (De-fishing или там както се казва.) Аз не виждам да има изкривявания.

Дата:   12-10-12 23:00

Да не помисли някой, че съм забравил да покажа снимки? [smilie5]

Santorini 2012 through a fish-eye lens.
Направо сам на себе си завиждам, че съм бил там и съм ги направил. [smilie18]

"Can you tell it's a fish-eye lens? Only the wire gives it away. But it's Greek wire, after all :-)"

Google преводачката:

"Мога да ви кажа, това е риба очната леща? Само тел подарява. Но това е гръцки тел, след като всички :-)"

[smilie11] [smilie9] [smilie8] [smilie22] [smilie5] [smilie18] [smilie18] [smilie19]

Публикацията е редактирана (13-10-12 07:23)

Автор: neuromancer   
Дата:   12-10-12 23:28

Абе то един-два кадъра фишай хубаво, ама малко много идва така.
Дет се вика, първите 100-200 снимки, които видиш са забавни, после омръзва. Лично мнение.

Дата:   13-10-12 07:41

Според мен зависи какво се снема. След като купих обектива - това беше преди 3-4 седмици, направих в София около десет снимки, които веднага ми омръзнаха. Гледам, че в Санторини съм направил две хиляди - и не само, че не са ми омръзнали, ами си ги гледам всеки ден. И намирам, че много неща не съм ги заснел - а е трябвало, и много заснети неща е трябвало да ги заснема и по друг начин. Отделен е въпросът, че освен апарат с fish-eye имаше и други три апарата с четири обектива. [smilie5] [smilie5]
Ако Отговорникът е рекъл пак да отида в Санторини, може да взема още един апарат. И ако разреши, може пък да разреши петият да бъде FF, нъл тъй, кво! И я че гледаме да помогнем - да се постараем да разреши ....
[smilie18] [shtrak] [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »