Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Статичен поляризационен филтър.
Автор: niksi70   
Дата:   08-06-12 12:18

Знам, че е петък, но въпреки това да сондирам...има ли статични поляризационни филтри, тоест да не са рингови и да не се налага да се върти ринг. По подобие на поляризиращите очила например!

Отговори на това съобщение
 Re: Статичен поляризационен филтър.
Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   08-06-12 12:26

няма проблем, капчица лепило и става статичен [smile]

Автор: МаркоД   
Дата:   08-06-12 12:58

Дано се намери някой да отговори компетентно. Това е сериозен въпрос. Плаките за очила при завъртене не променят образа, те гасят бликовете във всички посоки. [smilie8]

Автор: pluha   
Дата:   08-06-12 13:02

Не е баш така[smilie3]

Автор: DEKOV   
Дата:   08-06-12 13:37

Има плаки с размер 20Х20 см.

Автор: tofo   
Дата:   08-06-12 14:41

Нали като въртиш ринга регулираш пропускането на отразената светлина бре? Ако искаш повече, ако искаш по-малко. И очилата са така...[smilie5]

Автор: neuromancer   
Дата:   08-06-12 14:51

да бе, сериозен въпрос [smilie18]
Очилата са същите като филтрите, просто са застопорени в едно положение

Автор: 3df   
Дата:   08-06-12 15:06

Щом питаш значи не си срещнал някъде да се продават. Щом не се продават значи почти не се предлагат. А не се предлагат защото има някаква причина.
Както Деков ти каза има такива плаки, както за очилата. Поляризират само, когато са в хоризонтално положение спрямо обектива. Но от тук ще имаш проблем със закрепването.

Като завинтиш такъв филтър на обектива той не винаги застава в хоризонтално (необходимото положение за поляризиране)

И това важи за обективи на които не се върти предната гривна, на която е филтъра при фокусиране.

При обектив на който се върти предната гривна при фокусиране винаги ще ти бяга поляризацията. За това е по добре филтър, като всички останали (въртящ се)

Е има и друго решение със стойка филтъра (плаката) се монтира за тялото на гайката за статив.
Но това е грубо, сложно и неудобно решение.

И поради тези причини такива филтри няма.

Дата:   08-06-12 15:07

Според мен плаките за очила имат два СЛАБИ поляризиращи слоя на 90 градуса.
Допълнително да питам разбиращите: Има ли значение от диаметъра на филтъра респективно и обектива. От опит съм установил, че малкият диаметър по-ефективно гаси бликовете и изсветлава сенките. Първо се съмнявах че е от качеството на филтъра но си взехсъщия като малкия и наблюдението ми се потвърди. Единия е 37мм другия 67мм разликата от ефекта е МНОГ голяма.[smilie11]

Дата:   08-06-12 15:22

Не мисля че диаметъра има значение. Най-вероятно ти е различно фокусното разстояние на обектива, а то има значение.
Според мен просто при фотографията има нъйда от повече настройки за по-голяма гъвкавост, а при очилата не, затова не се въртят.

Дата:   08-06-12 15:35

С малкият снимах със съпунерка с малка матрица, действителното фокусно растояние е много по малко от това на обектив за APSC. Та значи от тук идва очевидната разлика? [smilie11]

Дата:   08-06-12 15:49

Ми не съм 100% сигурен, но пак можеш да пробваш с големия филтър пред сапунерката, обратното няма как да стане.

Автор: bobonai   
Дата:   08-06-12 16:56

Аз първия пола филтър го купих линеарен и се ядях при мисълта, че съм можел да си купя циркулярен та да не го въртя. Мина ми бързо болестта. Няма начин да угасиш на 100% цялата поляризирана светлина, която ти влиза в кадъра. Въртиш и избираш - това е! Примерно снимаш автомобил - та той отразява различна поляризирана светлина, коя да угасиш? С най-качествения и скъп филтър повечето ще стопираш, но не на 100% .[smilie21]

Автор: 3df   
Дата:   08-06-12 17:03

Настройвам филтъра, като насоча апарата към предното или задното стъкло на автомобил. Въртя филтъра докъто отраженията от стъклото изчезнат най много и тогава снимам. Оставям си го на тоа положение.

Автор: mr_kras   
Дата:   08-06-12 17:14

Най-вероятно ти е различно фокусното разстояние на обектива, а то има значение.
Би ли пояснил каква е връзката. Пола филтъра пропуска светлинните лъчи от една плоскост (идеалния случай). Откъде е връзката с фокусното разстояние.

Дата:   08-06-12 18:35

Има значение площа през която минават лъчите. Представете си един огромен прозорец, като гледате през единия му краи едни плоскости отразяват светлината а като се преместите, някой от тях вече не блестят и т.н. Така е и с голям пол. филтър - по тая причина големия е по-слабо ефективен. Ако на някой му сезанимава нека да направи тестове и да сподели.[beer]

Дата:   08-06-12 19:56

по-широкия обектив събира светлина от по-голямо поле, и ъгъла под която пада е различен. Абе не ме слушайте, направете си експеримент - голям и малък филтър на сапунерката, дали има разлика. Както и с един филтър пред двата апарата. Аз имам един, та не мога да пробвам.

Автор: asahi   
Дата:   08-06-12 20:02

Какво е поляризация на светлината?

Автор: niksi70   
Дата:   08-06-12 21:39

Всъщност въпросът ми е странен ако не поясня за какво иде реч!
Ясно е, че ако виждам бликовете с ринга на филтъра ще ги елиминирам в една или друга степен. Въпросът е, че аз снимам зъби с кръгова светкавица МР14 ех и тогава няма как да видя къде се образуват бликовете преди да снимам и не мога да използвам съответно и този филтър. Целта е да се елиминира изцяло отразената светлина и да се разкрие слоят под емайлът на зъбите.
Един грък е направил подобно нещо.
Може да видите сайта му.
http://www.emulation.gr/
Задачата може да се реши ако не използвам светкавица, а постоянен излъчвател на светлина от кръгов диоден източник да кажем или външен такъв, но все пак искам да разбера дали има такива статични поляризационни плаки![smile]

Дата:   08-06-12 22:36

Дежурният отговор е, че коато се снима със светкавица се маха пол. филтъра. За мойте снимки също е необходимо да се гасят бликове и да се потсветват сенки и затова почти винаги снимам с филтър и светкавица. Проблемно е, обикновенно от втори опит се получава макар че имам много опит.
Твоя проблем може да го решиш най лесно с ЛЕД ринг. По несигурния начин е с пре флаш. Но да угасиш бликовете на почти 100% ще трябват два пол. филтъра на 90 градуса и много яка светлина.[smile]

Публикацията е редактирана (08-06-12 22:37)

Автор: bobonai   
Дата:   08-06-12 22:45

"Ясно е, че ако виждам бликовете с ринга на филтъра ще ги елиминирам в една или друга степен" - Асахи те подканя да прочетеш какво е поляризирана светлина и е прав! Ако сложиш полафилтър, както и да го завъртиш не би се избавил от отраженията, никога в твоя случай. Този филтър не гаси отразената неполяризирана светлина от светлинен източник отпред около обектива. Дори мисля, че колкото и мека светлина да използваш пак ще прибегнеш до Фотошоп намеса.

Дата:   08-06-12 23:02

Светлината от светкавицата когато се отразява от лъскава повърхност също се поляризира. поне така съм установил от практика. Дори текстура която не е лъскава на микро ниво има малки лъскави участъци при ползване на светкавица примерно. Огромно значение има ъгъла на падащата светлина, както и ъгъла на сниманата повърхност спрямо обектива. Това на практика е много по-сложно от теорията. На теория нещата се идеализират за нагледност.

Автор: peshovec   
Дата:   09-06-12 11:19

в една книжка пише, когато няма как да се избегне отразената светлина, да се ползват 2 пол филтъра. един пред източника на светлина и един пред обектива

Автор: abrazio   
Дата:   09-06-12 15:16

За по-малко бликове при снимане на зъби по-добре две светкавици върху шина странично разположени под ъгъл спрямо зъбите. Не е задължително да са скъпи.

Автор: l.k.   
Дата:   09-06-12 16:24

peshovec написа:

> в една книжка пише, когато няма как
> да се избегне отразената светлина,
> да се ползват 2 пол филтъра. един
> пред източника на светлина и един
> пред обектива [smilie24]
примера с направеното от гърка

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »