Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Панорама
Автор: atanakata   
Дата:   25-01-12 06:59

Здравейте, колеги.

Снимам сравнително отскоро и няколко пъти правих нощни панорами - снимам няколко последователни снимки, които после сливам на Photoshop. Стават страхотни.

Опитах с такива дневни, но при сливането се получава видима граница между снимките (една линия по диагонал). Това е, защото едната снимка е по-светла от другата например.

Това със сенник според вас може ли да се оправи? Или да си играя да оправям яркост и контраст на настройките, за да ги оеднаквя?

Ако имате някакви други идеи и съвети, моля, давайте насам.

Мерси предварително :)

Отговори на това съобщение
 Re: Панорама
Автор: sir_sky   
Дата:   25-01-12 07:09

С еднакви настройки ли са снимани?

Автор: chepkata   
Дата:   25-01-12 07:41

Снимай на М, баланса на бялото нека не е на авто и после опитай да сглобиш в Panorama Maker. Трябва да стане! А, и статив.[shtrak]

Автор: asahi   
Дата:   25-01-12 07:50

Застъпвак 30% от съседните кадри. Ако си с варио обектив го ползвай на фокусноразстояние, на което криви и винетира най-малко.

Автор: valen_tin   
Дата:   25-01-12 08:36

на М почти сигурно ще ги докараш различни. Трябва да снимаш с фиксирана бленда и фиксирано исо. Сенника също е от полза, макар точно това според мен да не е от сенника.

Автор: g3tcrunk   
Дата:   25-01-12 08:40

Пробвай да направиш повече кадри, да се застъпват на около 10%, снимай в RAW, за да си уеднаквиш настройките за WB и след това ги събери с Photomerge.
И използвай статив или дръж апарата здраво ;]

Публикацията е редактирана (25-01-12 08:41)

Автор: next_time   
Дата:   25-01-12 09:02

Или си купи Некс и забрави за мъките.Снимано е без да знам дори какво правя.Натискаш копчето и си завърташ ръката.Малко съм засрал обработката, но темата ти не е за обработка.Отделно това е 15мм обектив които винетира поне 2 бленди и доста деформира по ъглите.

https://photo-forum.net/static/forum/2012-01/nagq7855.JPG

http://photo-zona.net/images/user21953/album27334/large/1327437825_tsbe6647_3245.JPG

Дата:   25-01-12 09:04

И от вертикални кадри

https://photo-forum.net/static/forum/2012-01/axxx4604.JPG

http://photo-zona.net/images/user21953/album27334/large/1327437831_mgmz5045__DSC3318.JPG

Автор: JohnyWalker   
Дата:   25-01-12 09:13

Автор: valen_tin
Дата: 25-01-12 08:36

на М почти сигурно ще ги докараш различни.

Koлега някога снимал ли си панорама?

Автор: next_time
Дата: 25-01-12 09:02

Или си купи Некс и забрави за мъките. Снимано е без да знам дори какво правя.

Подкрепям на 100%

Само да кажа че Сони-то също си прави панорамата на М, ама те от Сони какво ли разбират от снимки [smilie18]

Дата:   25-01-12 09:39

То е ясно че на М се прави.Некса също си заключва експозицията по първия кадър така че ако снимаш вертикална панорама е хубаво да започнеш от небето или която се явява по-светлата част защото после може от тъмното да поизвадиш, но от прегоряло не.
Принципно винаги си снимам кадри за панорама от статив и ги оставям за зглабяне някой ден.До момента такъв ден още не е дошъл.Тия панорамки от апарата може да имат забележки в художествено-творчески аспект, но ги имаш веднага, а винаги ти остава удоволствието да си сглобиш мъчително сам кадри заснети по мъчителен начин.

Автор: compur   
Дата:   25-01-12 10:36

какво ще я правиш тази панорама после - web или print? ако е за web, не ти трябва Nex, може и с телефончето да я направиш! [smile]

Дата:   25-01-12 12:16

Може да я правя каквото искам.При размер 8000 по дългата страна.А с телефона няма как да правиш панорама с 15мм или ако не ми хареса да я направя с 35мм.
Некса е идеален за туризъм.Поне това мога да му призная.За друго е пълен ташак.От Виена и Братислава имам разкошни панорами, които няма как да направиш със статив, защото докато нагласиш кадрите движещите се обекти са засрали всичко.С некса обаче за 3-4 секунди имаш панорама която става за каквото си поискаш.

Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   25-01-12 12:23

Като гледам гледам какви странни работи се пишат тук, май ще трябва да организирам един курс или поне пленерче на тема панорамене.

Дата:   25-01-12 12:31

Поне да се стопли, че панорамката сега малко изстудяваща ще доиде

Дата:   25-01-12 12:52

4i4o-Joro, трябва да е безплатно, за да дойдат поне няколко човека, че ако е платено... изрази от рода на:
"нали го има в интернет, ще си го прочета безплатно"
"ще му пълним гушата на лектора"
"аз това съм го правил, правил..."

ще бъдет често изписвани преди и след пленерчето! [beer] [beer] [beer]

Дата:   25-01-12 13:12

Не мисля че само парите са проблем.По-скоро свободното време е кът.Ако имаш един свободен уикенд за кое по-напред, на пленерче, на ски с приятели, да се видиш със семеиство или 100 други неща които все се отлагат.Или просто да се наспиш.
Ако имаш време то на другите не е удобно, или ако на всички времето е удобно не ти се пътува до Смолян, а на тези от Смолян не им се ходи в София.

Иначе си прав.Парите винаги ще са повече, а нивото на лектора недостаъчно високо.

Автор: valen_tin   
Дата:   25-01-12 13:18

JohnyWalker написа:

> Koлега някога снимал ли си
> панорама?

>

не само съм снимал, ами и добре се продават [smilie3]

Автор: atanakata   
Дата:   25-01-12 18:44

Уау, доста хора са отговорили, благодаря. :)

Снимам винаги от статив, нощните панорами ги снимам на еднаква скорост (на TV) и си стават чудесни. Ето една:

https://photo-forum.net/static/forum/2012-01/yoga5592.JPG

http://3.bp.blogspot.com/-7VH-nmScLtU/TuynxL2ETDI/AAAAAAAAAEo/tEcH7MaorX0/s1600/Panorama%2B-%2BGalle

Сливам ги с Photomerge на фотошоп снимките, покриват ми се примерно 30-40%, но с тази и още една нощна нямах никакви проблеми.

А при дневните панорами снимах от статив на Р, възможно е това да е грешката - то само си настройва скоростта и апертурата.
И белият баланс да не ми е автоматичен, нали така?

И нямам представа какво е Некс, ако може да ми разясните...[beer]:)

Автор: io_bs   
Дата:   25-01-12 19:12

Панорами е най-добре да се снимат в режим А (приоритет на блендата). При снимане на приоритет на затвора би се се получило гадно, ако имаш някакъв преден план и едната снимка е на f/10, а другата - на f/4 (примерно) ;) И да, хубаво е белият баланс да е ръчен.
А Некс е безогледалната система на Сони.

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   25-01-12 20:47

io_bs написа:

> Панорами е най-добре да се снимат в
> режим А (приоритет на блендата).
> При снимане на приоритет на
> затвора би се се получило гадно,
> ако имаш някакъв преден план и
> едната снимка е на f/10, а другата -
> на f/4 (примерно) ;)

Тоест, не е проблем ако едната снимка е на 1/60 с., а другата на 1/250 с., това ли имаш предвид?
Мен все ми се струва, че е някак си по-естествено да се избере някаква приемлива двойка скорост на затвора/бленда при определена чувствителност и да използваме М. Може и с използването на безогледални системи да са се променили нещата де ... [smile]

Дата:   25-01-12 22:22

Панорами е най-добре да се снимат в режим А (приоритет на блендата).

хм...
пробвай панорама със слънцето в един от кадрите и сподели резултата /ако не те е срам/ [smile]

Автор: io_bs   
Дата:   25-01-12 22:42

В такива случай задържам копчето AF/AE lock [smilie5]

Автор: asahi   
Дата:   26-01-12 01:15

Само на М и никакви компромиси. Който не може да мери експонация да вземе да се научи.

Дата:   26-01-12 07:03

"М", като "мисля", нали? [beer] [beer]

Дата:   26-01-12 09:20

io_bs, не ми пречи да го правиш по трудния начин, но подвеждаш неопитните.

Следват теми от сорта
"вижте каква боза стана, да търся ли квадратен сенник за фишая или да сменям Никоня?"
а това вече е сериозен проблем и следва упражнението с крачола [smile]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »