Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Nikon D5100 и размисли за AF
Автор: ex-man   
Дата:   08-01-12 16:41

Здравейте,

Отдавна не бях влизал тук. От известно време обаче имам D5100 и щракам насам-натам за удоволствие.
Тъй като съм технически ориентиран по душа, а и по професия, общо взето ми правят впечатление разни недостатъци.
Отначало бях с "китовия" Nikkor AF-S DX 18-105 f/3.5-5.6 (в кавички защото не е китов точно с това тяло). Доста добър обектив според мен за парите си. Няма кой знае какви забележки към него, а е доста универсален.
От една седмица обаче се сдобих с AF-S DX 35mm f/1.8G и направих неприятно заключение. Тялото има тендеция да фокусира малко по-далеч отколкото всъщност трябва. Фокусът на 90% от снимките е малко зад предмета върху който съм се "целил". С новия обектив се вижда ясно поради доста плитката дъбочина на рязкост. Това общо взето ми отнема голяма част от удоволствието от работата с него.
Аз лично подозирам не добре позициониран сензор за AF, тъй като всички снимки направени в режим Live View са с фокус на правилното място. В Live View фокуса се определя по друг начин, не се ползва AF сензора.

Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?

Отговори на това съобщение
 Re: Nikon D5100 и размисли за AF
Автор: simbon4o   
Дата:   08-01-12 16:43

а прекадрираш ли след фокусирането?

Автор: pumabg   
Дата:   08-01-12 16:51

Нищо ново, и при мен беше така ... [beer]

Дата:   08-01-12 18:08

@simbon4o

Понякога, но в случая експериментирах точно с цел да си докажа че не си въобразявам. Общо взето първите снимки които направих бяха с цел да видя какво "излиза" от обектива, а не точно да създавам фотографии :)

@pumabg

Супер, явно и Никон не са се постарали достатъчно (същия проблем го имах много отдавна със Зенит ЕТ - нищо не беше на фокус точно където съм се мерил).
Май не ми остава нищо друго освен пия по една студена бира [beer] и да компенсирам както мога :).
Освен ако някой не е измислил начин за калибриране [smilie24]

Дата:   08-01-12 18:11

при бленди по-отворени от 4.0 много личи и малко да мръднеш и колкото по-близо е обекта толкова по-личи. Та... направи една постановка както си трябва с линийка и т.н. и ще разбереш фокусира ли вярно или не. И другото - провери си АФ сензора да няма прашоляк. Намира се под огледалото.

Автор: asahi   
Дата:   08-01-12 19:50

Не може да е Никон!

Автор: mazerati60   
Дата:   08-01-12 20:03

И аз съм с 5100 и имам същия проблем с фокусирането. В началото, понеже съм новак сметнах, че нещо не правя като хората. Фокуса на 50% не е на мястото, където искам....

Автор: Suggs   
Дата:   08-01-12 20:57

Хора, шашкате ме - аз смятам да си взимам такова тяло ...

ex-man, моля те, виж как стоят нещата с друг обектив, или същия обектив на друго тяло. Ползвал съм две различни бройки 35/1.8 на общо 3 тела, и съм нямал проблеми с фокуса.
Ще следя темата, надявам се на още мнения от други собственици на D5100.

Дата:   08-01-12 21:00

Значи служебния ми е Д5000 и има 35 1.8 - нито един сгрешен кадър!

Автор: Suggs   
Дата:   08-01-12 21:16

simbon4o, за D5000 знам, имал съм 2 такива, и не съм имал проблем.
За D5100 ми е притеснението...

Автор: ZENON   
Дата:   08-01-12 22:42

Обективите на Никон не подлежат ли на настройка?

Автор: Pavel   
Дата:   08-01-12 22:50

И аз имам същият проблем с 35/1,8, но не винаги се появява, може и софтуерен да е проблема, знам ли.

Автор: cvetomir   
Дата:   08-01-12 23:02

35/1,8 е чудесен обектив. Аз в магазина пробвах три и всичките бяха супер. После пробвах моя с 7-8 тела - никакви проблеми. По-скоро проблема на автора на темата е в апарата. Тези от сериите с многото нули принципно са си напълно за любителска работа и може би не се стараят толкова като ги правят.

Дата:   09-01-12 01:24

@simbon4o
Хм, сега и аз се хвърлих в размисъл, ще пробвам с няколко снимки с фиксиран апарат. До монента действително снимах от ръка или подпрян някъде. Теорията че може да съм мръднал малко има резон - ще я изпробвам (ако е вярна - още по-добре). Прах не би следвало да има - сензора е седял отворен сумарно не повече от 30 сек откакто съм купил апарата.

По принцип обектива не би следвало да е причина за проблема с грешния АФ. В крайна сметка тялото определя къде точно точно е фокуса, а това зависи от взаимното положение на АФ сензора и матрицата. Факта че в Live View нещата са ОК значи и че обектива е ОК (поне за мен).

Ще пощракам още малко и ще видим.

"добрата" новина за тоя обектив е, че цветната окантовка която се получава около контрастните обекти извън фокус доста добре подсказва накъде е мръднал самия фокус :) (има различен цвят за обектите пред и зад фокуса)

Автор: peter_m   
Дата:   09-01-12 10:38

Д5100 мисля че ползва еднаква АФ система с още няколко апарата (които са с 11 точкова АФ система). Принципно е изпитана системата, не би трябвало да има проблеми. Но само принципно ...

Автор: sirkhann   
Дата:   09-01-12 10:42

Понякога имам същата "драма" с D7000 и 35-ицата. Форумните титани, както винаги, ще кажат, че проблемът е в задапаратното. Дадох ги в Профайлд да кажат какво мислят - според тях всичко било в норма. Затова се и бръкнах навремето за D7000, че поне има настройка на фокуса в тялото.

Автор: pumabg   
Дата:   09-01-12 11:14

Моят D7000 имаше същият проблем с 35-та ... За това и я продадох, преди време ...
С други Никонски стъкла не съм забелязвал бек, фронт фокус...

Автор: zaiko   
Дата:   09-01-12 11:33

Не може да е Никон!

Автор: Cocteau   
Дата:   09-01-12 11:42

Не е от тялото, а от обектива.
Имах същото тяло с този обектив и проблемът беше същия - back focus.
Казаха ми, че трябва да изпратя двете в София, за да се калибрират едно към друго. Така и не го направих, защото вече съм с D7000, което тяло позволява да се правят настройки на фокуса (-19 от 20 ако има значение).
Ако си от София, отдели няколко часа и посети сервиза да ти го калибрират.

Автор: sirkhann   
Дата:   09-01-12 12:31

Почти със сигурност няма да го калибрират ;)

Автор: kvakioh   
Дата:   09-01-12 13:13

Или ще поискат пари за това...

Автор: Cocteau   
Дата:   09-01-12 13:30

Няма да ти искат пари, ако е в гаранция, а и калибрирането не е много скъпо.
Важно е да си подготвен и да им покажеш, че има проблем - тестова снимка от статив.

Дата:   09-01-12 22:42

Сега като се замисля вероятно наистина е от обектива - с другия не съм имал подобни проблеми.

За момента не успях да постигна повторяеми резултати. Получиха се кадри с точен фокус и такива с изместен. Общо взето съотношението е 1:2 в полза на изместения. Не знам какво да мисля вече.
От по-голямо разстояние като че ли има повече проблеми.
Лошото е че нямам статив, но съм оставил апарата на земята и снимам с дистационно. Свърши ми батерията, така че за днес толкова.

Автор: tonyf   
Дата:   11-01-12 15:04

Еx-man, не си губи времето, послушай съвета на Koкто и си калибрирай обектива. Имам D5100, системата за фокусиране на тялото е перфектна.

[beer]

Автор: pefoto01   
Дата:   11-01-12 15:10

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »