Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Ръчни настройки
Автор: mitko69   
Дата:   29-12-11 17:28

Здравейте, начинаещ любител с много малко теоритични познания съм.
Имам въпрос на които, по всяка вериятност не е лесно да се отговори с няколко думи, но ще пробвам.
Има ли някакви правила за ръчните настройки, нещо с което да се съобразявам когато не разполагам с много време да преглеждам крайния резултат между снимките.
Инам Д5000, преди това снимах с Канон ис2, ако не се лъжа. Канона имаше превю на дисплея преди да е направена снимката и помагаше поне малко. Д5000 няма тази опция и разбирам какво е станало след като е направена снимката. Понякога няме шанс за втора снимка, знаете добре.
Всякакви мнения са добре дошли.
И даааа, зная, че най-добре е да се запиша на курс, и това ще стане, ама до тогава Вие сте ми надеждата.
Мерси

Отговори на това съобщение
 Re: Ръчни настройки
Автор: CyberGene   
Дата:   29-12-11 17:46

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Jim__Beam   
Дата:   29-12-11 17:52

... Белобрадият бая фотоапарати е донесъл тая година за Коледа ...... [cool] [cool] [cool]

Автор: Myth   
Дата:   29-12-11 18:02

Автор: CyberGene

влезем в някой форум, да заявим ясно, че нямаме желание да четем, а предпочитаме някой да ни обяснява лично едни и същи неща, при това безплатно...

Все пак за това са форумите да си помагаме един на друг, да обменяме информация, БЕЗПЛАТНО, никой, никого не кара на сила.
Но от друга страна си МНОГО прав, едни и същи въпроси, на които отговорите не изискват почти никакво усилие ако човек си направи труда да потърси в интернет и да почете, поне въпроса да беше "Къде мога да намеря информация за...."
И все пак за да сме полезни на човека
Всичко за цифровата фотография от статиите на фотофорум.

Автор: bordon   
Дата:   29-12-11 18:14

Апарата си има настройка за това. Разгледай по-обстойно менюто. И си виж книжката :-)

Автор: баби-играят-с-теб   
Дата:   29-12-11 18:23

На пълен ръчен режим се снима трудно, ако искаш да постигнеш максимума на твоя фото-апарат. Въпреки, че тялото не е висок клас, ако фотографа знае как да работи, ще получи прекрасни снимки.
Не винаги четенето по-форумите може прави чудеса, вярно информацията е полезна. Но всичко се постига с работа, тоест да се снима. Теорията е едно, а практиката друго.
Преди много години в даскалото, учителя преподаваше урока и даваше пояснения как се работи на струга, ама тоя същия учил като го занесоха в стругарната - гледаше струга и се питаше от къде за започне, а ученика, който на теория едвам връзваше тройка при тоя същия учител се наложи да му покаже как се работи с машината.
Затова единствено с практика може да постигнеш желания успех, снимаш след това качваш снимките на компютъра и сравняваш, и отново, и отново, и ще дойде ден, когато сам ще си настройваш тялото според ситуацията на снимане и външната среда. [smile]
Успех.

Публикацията е редактирана (29-12-11 18:25)

Автор: mitko69   
Дата:   29-12-11 18:35

Е много благодаря за това, че си направихте труда да напишете по някой ред.
Апарата си има настройки, е за това ми е питането, ако имам шанс за една снимка и не уцеля настройката от първия път???????? Како написах по горе, Д5000 няма preview на дисплея на моментните настройки.
Книжката на апарата, ако не сте наясно не е учебник по фотография!!!
А що се отнася за безплатната информация, на CyberGene бих искал да обърна внимание, че това е форум, а не платен курс по фотография. От друга страна, аз съм готов да си платя за информацията, срещу издадена фактура за това. Моля да ми пратиш адреса където провеждаш курсовете и удобно за теб време. Също така бих искал и поне 5 препоръки от твои ученици с който да съм сигурен,че имаш квалификацията и знанията на преподавател по фотография.
Myth, смислен отговор за което ти благодаря.

Автор: io_bs   
Дата:   29-12-11 18:38

Прочети си упътването. Разбери коя настройка какво прави. Не снимай на пълен ръчен режим (М) освен когато се налага (аз снимам 95% от времето на А).

Дата:   29-12-11 18:41

Освен това, предполага се, че въпроса се отнася до правилната експонация, дори при пълен ръчен режим във визьора би трябвало да получаваш информация относно експонацията, по-горе правилно са споменали прочети си упътването, а както се каза в предния пост с малко повече практика ще усетиш и кога информацията леко "лъже" и се налага да недоекспонираш леко или преекспонираш.

Автор: ilcoin   
Дата:   29-12-11 18:53

НЕ снимай на изцяло ръчен режим, освен ако не знаеш какво правиш.

Правилата на ръчния режим са същите, каквито и на автоматичния, а именно да докараш достатъчно светлина до сензора, така че да получиш нормално експониран кадър. Какво е "нормално експониран кадър" е сложен въпрос, но като цяло ще приемем, че е равен на "добре осветен кадър", сиреч без прекалено тъмни или светли участъци.

Снимай на другите режими (А,С,П) и се опитай да осъзнаеш какво е скорост/бленда/експозиция и как се отразяват на крайния резултат.

Ако много държиш да снимаш на М, първо сложи апарата на Р, виж какво ще ти покаже като скорост и бленда и после ги прехвърли на М. Промени някоя от стойностите, ако не ти харесва. При Пентакс в ръчен режим има специално бутонче, което прави това вместо теб. При никон също трябва да има такова или нещо подобно. Освен това във визьора трябва да ти показва колко си далече от измерената от светломера стойност. Прочети си упътването за тези неща

[shtrak]

Дата:   29-12-11 19:00

Е ако ще прехвърли настройките от P или ще натисне зеленото бутонче, то тогава за какво да снима на ръчни?[cool] [cool] [cool] [cool]
Нали идеята на ръчните е именно ти да кажеш как да снима апарата :-)[smilie24]
Колкото до инфото във визьора... вече писах и съм съгласен с теб.

Автор: Argazki   
Дата:   29-12-11 19:34

"Книжката на апарата, ако не сте наясно не е учебник по фотография!!!"

Митко, книжката на апарата си е жив учебник за начинаещи, тъй че без майтап горещо ти го препоръчвам, това трябва да е първото което трябва да прочетеш и научиш.

Автор: OIM   
Дата:   29-12-11 19:38

RTFM

Автор: mihajlov2   
Дата:   29-12-11 19:40

Аз въпроса на автора го разбирам така: какви са особеностите на меренето на Никон D5000 и какви настройки да залагам (примерно - приоритет на диафрагмата, интегрално мерене) и при това каква компенсация на експозицията да заложа, така че да получа правилно експонирана снимка от раз. Т.е. конкретният модел камера има ли склонност да недоекспонира или да преекспонира при някакви средни светлинни условия. И оттам - дали да се заложи отрицателна експокорекция с 1/3 или 2/3 EV или съответно положителна. Ама то ако човек може да зададе тези въпроси, с малко опити сам ще си отговори на тях...
Лично аз конкретно не мога да отговоря на този въпрос, защото не съм снимал с D5000. Но по принцип по-любителските модели DSLR-и на Никон леко преекспонират при заводски настройки... И по принцип в повечето случаи може да се снима с експокорекция -1/3 EV. Докато по-сериозните модели на Никон имат по-консервативни настройки на меренето и обикновено леко недоекспонират.

Автор: mitkostoimenov   
Дата:   29-12-11 19:42

Аз бих казал, че ще е полезно да се вземе някой лентов с ръчни настройки и да се снима първо с него.

Дата:   29-12-11 19:44

На мен по ми е лесно да снимам на режим М, отколкото на режим А, S.
От книжката на апарата може да научиш много, не подценявай това малко книжле. Има толкова много полезни неща в тази книга, че може да се нарече учебник.
Има 3 неща, който са най важни поне за мен -
бленда, скорост, iso. Когато снимаш, тези три неща трябва така да са нагласени, че да получиш отличен краен резултат. Снимай през деня, вечер качвай на компютъра и гледай снимките, и съответно какви настройки си правил. Да гадаеш за качеството на крайния резултат преди всеки кадър, е все едно да гледаш на кафе. Всичко идва с практиката, има фотографи, който преди снимки, само като видят условията където трябва да се снима, без да правят сметки и измервания, знаят как да наместят тялото за да направи най-добрата снимка. Всеки напреднал фотограф с повече опит може да те научи да снимаш, да ти направи един курс по-фотографи - без пари, вярвам, че имаш някой приятел, който снима от дълго време.

Публикацията е редактирана (29-12-11 19:54)

Автор: Найден-Стоянов   
Дата:   29-12-11 20:22

Човека си пита за някаква чалъми за по бърза настройка на бленда скорост за дадената ситуаця.

Снимаш на приоритет на бленда (А) и когато искаш в дадена ситуация да осветиш или затъмниш снимката ползваш компенсациа на експозицията (+-).

Ако искам да направя ефект със бавна скорост ,да размажа движещи се хора снимам на приоритет на скорост (S),но много рядко.

На изцяло ръчен режим снимам когато искам да направя вече нещо мн различно.И като цяло най масово хората снимат на приоритет на бленда. Най сигурно.Просто блендата е по важния фактор за снимката,стига скороста да не пада по 1/15 1/20.

Лично мой опит казвам.А ти си действай как ти харесва.

Дата:   29-12-11 20:51

Скоростта, ако падне под 1/30 вероятно ефекта е поразителен, пожелавам си за нова година скоростта да не пада под 1/100[smile]

Автор: asahi   
Дата:   29-12-11 20:56

Крачните настройки де ги пише?

Автор: io_bs   
Дата:   29-12-11 21:50

Това са скоростта е относително и зависи от дължината на обектива и дали има стабилизация. Аз съм правил снимки на скорост 1/3 от секундата с включена стабилизация на 18мм, но това не би било възможно с някой по-дълъг обектив (например 100мм).

Автор: mopt   
Дата:   29-12-11 23:11

1/3 от секундата ако снимаш камъни и дървЕ :), а за живи хора или животни си трябва скорост.
Снимане и гледане (и ядосване защо не е станала снимката), снимане и гледане и лека полека нещата почват да стават автоматично.

Автор: nikolayvarna   
Дата:   29-12-11 23:24

Преди 6-7 месеца си купих първия огледален апарат - Никон д3100.
Първата снимка направих на изцяло ръчен режим - не мога да нарека снимка обаче, защото беше..... [smilie3]
После попрочетох, попитах тук там и хванах общата идея на фотографията на ръчен режим. Просто не разполагах (както и сега) с време за курсове и т.н.
Първите към 1000 снимки ( за няма и седмица ) направих на изцяло ръчен режим. Постоянно мърдаш ту бленда, ту скорост, детето мръдне на 1 метър вляво и светлината друга и пак мърдай наляво надясно бленда и скорост. Тогава "открих топлата вода" - приоритет на блендата, скоростта сама се настройва. Идеално за снимки. Вече, ако снимаш изцяло в една посока, еднаква светлина и т.н., играй си на изцяло ръчен режим, но.... доста снимки после на големия екран вкъщи ще са по-особени.
До тук съм направил 10 000 снимки, и смело казвам, че съм любител с малки познания, въпреки, че вече теорията освен като думи ми е ясна в главата кое как става.
И един съвет - обективът. Това е най-важното.

Дата:   29-12-11 23:38

На една сватба, видях една прелестна кикимораhttps://photo-forum.net/joro/emoticons/forum_simp0011.gif
, и да се възползвам от случая и от прелестта на това съблазнително създане, реших да го щракна къде с фотоапарат, къде с телбод.
Направих двайсетина снимки с надеждата, че съм уловил най-доброто от еротичните фантазии на някой пъпчасал деветокласник.
Като знам, че всичко е настроено по-апарата. Разбира се без да се привлича вниманието на нейния приятел - плешив глиган с бял потник с два тенекиени ланеца с позлата висящи на дебелия му врат (личи си, че на село се яде само сланина) - снимах без светкавица.
В нас, останах потресен, който ми казва, че на ниска скорост може да се снима без да се размазва - ще му подаря подарък за нова година - кило ракия 40 градуса, ако си я плати.
От 20 снимки - всичките омазани, чудесно и с усет. Така става когато се снима с приоритет на блендата. Да си бях останал на М, сега нямаше да ме е яд. https://photo-forum.net/joro/emoticons/forum_simp0011.gif
https://photo-forum.net/joro/emoticons/A203.gif
https://photo-forum.net/joro/emoticons/forum_simp0011.gif
https://photo-forum.net/joro/emoticons/luk.gif
https://photo-forum.net/joro/emoticons/forum_simp0011.gif
https://photo-forum.net/joro/emoticons/luk.gif
https://photo-forum.net/joro/emoticons/T1A.gif

Публикацията е редактирана (29-12-11 23:43)

Автор: turntablism   
Дата:   29-12-11 23:40

Не ми се чете всичко, но ще пиша. На последък питащите и незнаещите много бързо се ядосват и прекрачват добрия тон. Не ме радва тази мисъл.
Относно въпроса, когато нямаш време да мислиш за ърчните настройки използвай автоматичните.

Автор: bordon   
Дата:   29-12-11 23:51

Работи с блендата колкото искаш, ако на тялото ти е закачен "китак", резултата ще бъде много "професионален". [smilie3]

[shtrak]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »