Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Помощ за избор на светкавици за Nikon
Автор: sirkhann   
Дата:   14-09-11 10:37

Трябва ми помощ за избор на компактни светкавици (speed light-ове) за Nikon.

Необходими са ми 3 броя, които ще се ползват за моделиращо/запълващо осветление при снимане навън, т.е.:

- Скорост на синхронизация над 1/250
- Мощност

Моля за съвет за следното:

1) Какви светкавици да използвам? Мислех за SB-900, обаче три броя ще ми излезнат доста скъпо. Мога да ги паля с CLS, но на открито и при странно разположение на светкавиците, винаги ли работи добре? CLS поддържа ли над 1/250-та?

Вторият вариант е да ползвам по-евтини варианти, които да контролирам ръчно.

Третият вариант е 1 бр SB-900 + по-евтини светкавици.

TTL бих ползвал само с една светкавица (т.е. трети вариант).

2) Как да паля светкавиците - CLS или радиосинхронизатори? Т.е. в случай на радиосинхронизатори, цената на евтина светкавица + синхронизатор трябва да ми излиза под цената на SB-900. Обикновените синхронизатори поддържат ли по-кратки от 1/250 експонации?

Мерси предварително [thankyou]

Отговори на това съобщение
 Re: Помощ за избор на светкавици за Nikon
Автор: autosvet   
Дата:   14-09-11 10:55

Вземи втора ръка 2 СБ 800 и 1 СБ 900 като преди това тестваш дали ще ти бачка ЦЛС-а.
А за да можеш да работиш с под синхронната скорост 1/250 без ЦЛС ще ти трябват доста читави радиосинхронизатори които ще ти струват бая пари и нещата ще се изравнят. Третия вариант е да си намериш още по-стари никонски светкавици и да ги ползваш в СУ4 режим и пален от импулс.

Автор: didesignbg   
Дата:   14-09-11 10:59

Радио разбира се, със тоя оптичен импулс на открито ще си играеш малко, или много на тото.
Радиосинхрон не изключва CLS.

Дата:   14-09-11 11:14

Радио, ама какво може да ми синхронизира на 1/1000, например [smilie8] Освен Pocket Wizard-ите...

Дата:   14-09-11 11:28

Има и други, но страдат от същият проблем като покет уизардите [smilie5]

Автор: tzl   
Дата:   14-09-11 14:05

Може да ползваш и ND филтри и да синхронизираш на 1/250. Като си с радио управление, няма голямо значение каква светкавица ще ползваш ако не ползваш TTL. Но както с ND филтри, така и с бърза синхронизация (> 1/250), ще ти трябва мощност на светкавиците. Сметни си разходите добре преди да инвестираш.

Между другото: снимал съм TTL ръчни светкавици с TTL само 1 път и то за тест. Никога след това не съм снимал на TTL. Не знам дали си напълно убеден, че ти трябва такова нещо и дали си струва да даваш пари за него.

Дата:   14-09-11 14:09

TTL ми трябва само за светкавицата, ако е закачена на тялото.

Автор: bpavlov   
Дата:   14-09-11 14:15

Радиосинхрон не изключва CLS
Я ми кажи какво имаш пред вид

sirkhann, CLS поддържа по високи синхронни скорости от 1/250.
Проблемите му са, че ако сложиш СБ-900 на тялото в командер мод да подпалва другите светкавици, хваща 2 от 10 пъти, дори в малки тъмни помещения.
С вградената светкавица на фотоапарата е съвсем друго нещо, в затворени помещения без слънчева сетлина работи почти безотказно. Но, навънка като излезеш и си дотам.
И аз се мъчих известно време така, моите всички светкавици са СБ-900, но накрая не издържах и си купих синхронизатори.
След много задълбочено проучване кои са най-евтините истински такива се спрях на
тези
и съм грандиозно доволен. Но, до 1/250 само

Автор: autosvet   
Дата:   14-09-11 14:43

И на светличко не съм имал проблем с ЦЛС било то с вградена или с втора светкавица. А дали ще им стига мощност да преборят слънцето ако е прекалено ярко? За това може би идеята за НД филтър не е лоша.

Вземай от приятели и под наем няколко СБ-та и тествай това е моя съвет.

Дата:   14-09-11 14:55

Ползването на радиосинхронизатори, не значи да не ползваш CLS.

Автор: Alex-dan   
Дата:   14-09-11 15:06

Проблемите му са, че ако сложиш СБ-900 на тялото в командер мод да подпалва другите светкавици, хваща 2 от 10 пъти, дори в малки тъмни помещения.

[smilie8]

Чак пък толкоз... То с вградената за контрол навсякъде в една стая на където и да гледам пали 100% като сложа едно СБ-800 в най-далечния ъгъл на стаята... Чак като отида в др стая спира :) С външна за контрол съвсем няма проблем, понеже главата се върти. Естествено винаги рискуваш да не запали, но процента далеч не е такъв...

Публикацията е редактирана (14-09-11 15:09)

Автор: tzl   
Дата:   14-09-11 15:08

Ако не ти трябва плитък фокус можеш да не слагаш ND филтър, а само да затвориш диафрагмата, докато стигнеш нивото на експонация, което ти е по вкуса.

По този начин пестиш от ND филтри (или от скъп варио ND). Разбира се, има компромис, но освен ако нямаш неограничени финанси, винаги има компромиси.

Дата:   14-09-11 15:15

А иначе аз ползвам дори още по-евтиния вариант на YN тригерите, които показа Павлов и съм адски изненадан колко са безотказни до сега. Гледам да ги ползвам обаче само когато не мога да запаля по друг начин, че ме кефи да си контролирам мощността от тялото когато се налага. Снимал съм неща навън и с 3 светкавици, ей така за експеримента - 2 СБ-та и едно YN, от които едната с тригери, а останалите две от импулса и не съм имал проблеми също... Ама тогава пък си ограничен от 1/250... Над това - чувал съм добри думи за тригерите на Pixel като бюджетен вариант...

Публикацията е редактирана (14-09-11 15:40)

Дата:   14-09-11 15:21

Като оптимален вариант може би са две СБ-800 втора ръка и едно YN-560 за да имаш всякакви варианти за ползване... Ама и с една-две какви неща стават [smilie8]

Автор: bpavlov   
Дата:   14-09-11 16:53

Процента на незапалване с CLS е достатъчно голям, за да изядеш бахура, точно когато не трябва. Аз съм го ял и то не защото не знам нещо как се прави. Иначе и на мен мечтата ми е Никон да го направят CLS-a на 2.4 GhZ и предавателя и приемника да са си вградени в тялото и светкавицата. Не мога да проумея, защо не го правят. Може би има технически ограничения, които не разбирам

Автор: swan_   
Дата:   14-09-11 17:13

Аз снимах преди седмица на плажа с CLS и нямах проблеми с паленето от вградената, освен в случаите, когато използвах широк обектив и излизах пред светкавицата. Въпреки това, бих си купил хубави синхронизатори - това си е инвестиция и ще се ползват много време.

Дата:   15-09-11 12:17

Имаше едни кактуси навремето. Някой знае ли нещо за тях?

Автор: sir_sky   
Дата:   15-09-11 13:56

Радиосинхронизаторите са най-сигурни! Аз снимам и със синхронизатори и с оптична връзка, когато светкавиците се видят една друга, нямаш проблем, при мен си работи доста добре този вариант! Ако наистина не се виждат, нямам свободно радио, тогава правя връзката с още една светкавица, т.е. първата пали втората, която е сложена така че да не играе друга роля в снимката освен да пали третата!

Другото нещо е защо искаш да снимаш задължително на скорости над 1/250? има си начини да се вместиш в тази скорост и пак да станат добри неща, можеш да караш с НД филтри също, аз лично ги ползвам редовно когато се налага!

Вярно е че тогава ти трябва малко повече сила в светкавицата, но аз понякога в софтбокс-а например вкарвам вместо 1 светкавица на 1/1 мощност, примерно 2 броя на 1/2, или 3 броя, така печеля и време за зареждане!

Та за светкавици, на ТТЛ съм пробвал да снимам само един път, ама после се замислих че тез пари за техника не ги давам за да оставям техниката да мисли вместо мен! Дори и 6-7 светкавици да ползвам, всичко е на ръчни настройки! Мен лично ме задпвпляват и най евтините светкавици, по принцип не давам повече от 30-40 долара за светкавица, ама при мен се намират лесно де! ;)

Та на кратко, радио синхронизатори със стари евтини светкавици ;)

Успех![smilie24]

Дата:   22-02-12 15:05

Айде пак да попитам - хубави и достъпни радиосинхронизатори, без TTL, с които да мога да си паля Никонските светкавици чрез Сигмите - има ли такова животно? Хубавите радиосинхронизатори за Никон, например, могат ли да се монтират на други фотоапарати, ако не се ползва TTL режима, а да се ползват само като тригери и контрол на силата?

Автор: sir_sky   
Дата:   22-02-12 15:43

Phottix Atlas[smilie24] Откакто минах на тях друго не искам да виждам! ;)

Автор: anastas   
Дата:   22-02-12 21:57

Добре де айде сега някой знаещ да сподели с кои радиосинхронизатори потребителите на старите Д50 и Д70( маже да има и други модели които не зная) могат да се възползват от по-високата синхронна скорост на тялото 1/500.
[smilie21]

Автор: Canon   
Дата:   22-02-12 22:20

Само на 2.4GHz

Автор: anastas   
Дата:   22-02-12 22:43

Модел би ли посочил?
Предварително мерси!

Автор: madcap   
Дата:   22-02-12 23:52

Този комплект няма ли да ти свърши работа

http://www.bviphotovideo.com/public/index.php?page=catalog&productid=403

въпреки ограничението 1/250..

Дата:   29-02-12 14:56

Ей, запалих се по тоя Атлас заради препоръката на Съра, ама го няма в Бг никъде още. Препоръки за нещо нещо?

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »