Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Предпетъчна: Окончателна обрабoтка единствено в NX2 -)
Автор: satyno   
Дата:   09-06-11 14:53

Понеже на лични колега от форума ме попита как обработвам снимките си, задавам сега и на вас този въпрос.

Copy&Paste на това, което му писах:

1. Снимам c UniWB ( има много теми за него)
Всички настройки Active D-Lightning, Sharpening, Contrast, Brightness, Saturation, Hue сложени на 0, цветовото пространство е aRGB. Хистограмата вдясно, без прегаряния.

Обработка само с NX2, настроен да отваря файловете в sRGB.
/Без претенции, че начинът на обработка е правилен, ще се радвам ако покажете къде греша/

2. Отварям в NX2, настройвам белия баланс и експозизията на първа стъпка, като се опитвам да опра хистограмата вдясно, без да разваля качеството.

ако не съм съумял да получа хубава картинка ( хистограма):
3. Нова стъпка селективен D-lightning за светлите участъци (ако има избушени такива)
4. Нова стъпка селективен D-lightning за тъмните участъци (ако има избушени такива)

Евентуално нови стъпки с Level&Curves, Saturation, Warmth, Brightness, всичко само със селекция, много рядко на целия кадър

стъпка resize
стъпка unsharp mask ( понякога селективен)

Пример/ скапан от facebook, но нямам на работата оргинала/ как горе долу изглежда снимка с много голям контраст на светлини и сенки, с хистограма почваща плавно вляво и свършваща плавно вдясно.

А как го правите вие?

Отговори на това съобщение
 Re: Предпетъчна: Окончателна обрабoтка единствено в NX2 -)
Автор: jivkojj   
Дата:   09-06-11 15:12

Наподследък и аз ползвам само НХ2 за обработка от RAW до крайна снимка.
UniWB не ползвам, много е зелено всичко на превю-тата.
Когато ще снимам в РАВ слагам да преекспонира с +2/3, +1, че и повече. После в кепчъра връщам обратно експозицията, като компенсирам с Shadow Protection.
В началото се притеснявах, че всичо изглежда яко изгоряло, но Д90 явно има голям запас и до сега не съм имал проблем.

Другия вариант е с Threshold и бялата и черната пипети.

От там нататък нямам стандартна процедура - всичко спред това какво искам да постигна :)

Дата:   09-06-11 15:22

Това със зеленото превю наистина е дразнещо, особено ако показваш на "модела" заснетото. Мисля си, че точно за Д90 е възможно да се направи обработка в апарата, като му се зададе нов бял баланс, ще пробвам в къщи.

Дата:   09-06-11 15:27

Да, има вгреден РАВ конвертор, могат освен WB и доста други работи да се настройват, ама е пипкава работа.

Автор: Alex-dan   
Дата:   09-06-11 15:51

Ако снимаш на М и не се променят светлинните условия може само да си направиш настройката с UniWB и после да снимаш нормално...

Автор: tziko   
Дата:   09-06-11 16:23

Експонацията на -0.3 после Д-лаитинг, хоризонт, кроп и тва е! останалото ако не съм го докарал с щракваненето на огледалото - значи не си заслужава кадъра. А да, WB ми е на ауто и понякога го мръдвам с пипетката ама рядко се налага.

Дата:   09-06-11 17:01

малко встрани от темата:
Да ви са стрували леко зеленеещи снимките при Д90 и други никони, дори и след като сте взели белия баланс от сива таблица, бяла повърхност и т.н. или грешката е единствено в некалибрирания ми монитор?

Публикацията е редактирана (09-06-11 17:05)

Дата:   09-06-11 17:11

Туй ще е от UniWB - психосоматично. [smilie18]
Майтап.

Тая снимка дето си я показал на мен ми изглежда. че ОК баланса.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »