Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Обектив за Олимпус
Автор: axlastro   
Дата:   08-12-10 18:56

Здравейте, отскоро снимам с E-300 и се чудя какъв обектив да си взема (в момента е с ръчнофокусен).

Тъй като финансите са ограничени, засега трябва да е само един (и то на старо).

Колебая се между ZD 14-42mm и ZD Pancake 50mm

Основно ще се снимат архитектура, портрети и събития.

Извинявам се за баналния въпрос. Попрочетох различни неща и за двата вида обективи и наистина съм разколебан - от една страна вариото дава много по-голям избор откъм фокусно разстояние, но пък твърдия обектив е по-светлосилен и значително по-лек и компактен. Поне преди си спомням от SLR-ите, че се снимаше основно с 50мм и ставаше почти за всичко. Извинявам се за тривиалния въпрос.

Отговори на това съобщение
 Re: Обектив за Олимпус
Автор: cicomanco   
Дата:   08-12-10 19:12

Малко обективи са с по-ниска цена от тази на тялото ти.
За ръчен фокус е много тегаво.Ако се добереш до някой 14-42 добре ще е , но доста бавно за събития и специфично имайки предвид използваемото исо на твоя апарат.

Автор: tvk75   
Дата:   08-12-10 19:15

добре е 14-45,има ги в базара все още или пък по-новия китак 14-42,а може дори 14-54

Автор: dil_stil   
Дата:   08-12-10 20:31

колебаеш се между обективи с голяма разлика в цената, а и наричаш 50мм палачинка, а всъщност 25мм е палачинката
за архитектура ти трябва 14-42 от изброените, 25мм палачинка е хубава за портрети, но и с другия ще се справяш прилично
и за събития ти трябва широчко също...
50мм е чудесен обектив, но само с него не знам ще ти е достатъчно ли, а цената е към 700лв. тука в базара...
...двата китови за към 300лв. от базара е по-добре за начало си мисля[smile]

Автор: Jankoff   
Дата:   08-12-10 20:47

Човекът очевидно има предвид палачинката - с реалните (по стандарта 35 мм) параметри.
Аз имам китовия, също и и 45-150, а откакто имам и ZD 12-60, ZD 70-300, а и Сигма f1.4 30/60, мога да посъветвам човека да си вземе китовия обектив. Добър универсален обектив! Другите в много отношения са особени. Имат силни страни, но и особености. [beer]

Автор: tvk75   
Дата:   08-12-10 21:24

12-60,какво ли му е особеното,това е верния обектив [smilie24]

Автор: apollo   
Дата:   08-12-10 21:49

Вземи и Зуйко 40-150 3.5/4.5 [smile] [smilie24]

Кеф е да се снима с това тяло и този обектив [shtrak]

Дата:   08-12-10 22:43

Благодаря за съветите. Доста ревюта четох, но съм си noob. Наистина малко съм се объркал - имах предвид ZUIKO DIGITAL 25mm 1:2.8. Както и да е. Засега съм се спрял на 14-42 обектива, тъй като е с приемлива цена и показатели. 40-150 ми се струва с малко поле и не знам за какво ще го ползвам точно - може би снимки от по-голямо разстояние, но дали няма да се налага при големите фокусни разстояния да имам ръка на снайперист при по-дълга експозиция. Като усетя, че ми трябва, ще си взема и него.

А по принцип кой фокусира по-бързо 14-42 или 14-45, защото чета че втория е по-тежък като цяло. Кой е по-надежден откъм механика. Кой е с по-голяма острота в краищата при отворена бленда. Какво трябва да се гледа на един такъв обектив, освен стандартните неща по оптиката.

Автор: serjy   
Дата:   08-12-10 22:47

можеш да си вземеш и малкия 40-150/4-5.6. голема острилка е, има псевдо макро и въобще е много приятно обективче с оглед на това, че се мота едно в базара за 120лв. [shtrak]

Дата:   08-12-10 22:58

Да, знам че се продава и много ме изкушава, но просто за момента ще е само един обектив, а и големите сякаш по-лесно се намират.

Има един 14-42 в Павилиьона на 199 лева - малко е скъп за втора ръка, но в краен случай... Просто ме притеснява, че 14-45 е малко по-стар модел, но знам ли...

Автор: dil_stil   
Дата:   09-12-10 10:11

разликата в картинката не е голяма, не мога да определя дори има ли я...различни са като големина и тежест...за 120 лв. може да се намери в базара такъв обектив
40-150 ти трябва за портрети но ще го разбереш по-късно ... и тяхната цена доста падна

Дата:   16-12-10 23:34

Взех 40-150. Наистина има голяма острота и практически нулево изкривяване. По нататък ще се търси и малкия. Чудех се - тези широкоъгълни конвертoри .45 D, които се продават из Ebay - с 2 или 3 лещи - дали няма да заменят малкия китов обектив поставени на големия и какъв компромис (защото със сигурност има такъв) се прави с качеството на изображението.

Автор: Sizzle   
Дата:   18-12-10 02:17

Еее браво бе, тъкмо видях темата и да напиша, че има 40-150 за продан.. Както и да е, сега ще пусна тема :))

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »