Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 LPL или CPL филтър да избера!
Автор: ranger1969   
Дата:   25-08-08 18:10

Ако не се лъжа първите са линейни а вторите циркулярни! В кои случаи вторите ще покажат предимството си ако има такова. Бях се насочил към линеен филтър но видях че за същия размер резба има и циркулярен на двойно по-висока цена[smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: LPL или CPL филтър да избера!
Автор: sirkhann   
Дата:   25-08-08 18:16

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: ranger1969   
Дата:   25-08-08 18:41

Канон 350Д и 17-40Л. Знам, че ще кажете че за такъв обектив по добре да не правя компромиси но все пак в кои ситуации циркулярния ще има предимство пред линейния!

Re:
Автор: aleksander   
Дата:   25-08-08 18:44

С LPL няма да ти работи автофокуса... а и сигурно няма да мери правилно.

Re:
Автор: Orlin   
Дата:   25-08-08 19:06

С LPL е възможно да не ти работи автофокуса...
За меренето - какво още има да мери - експозицията ли?!?

Купи си циркулярен за да ти е мирна главата. Цената ме съмнява да е двойна само за това. Или фирмата е друга или изработката.

Re:
Автор: ibk   
Дата:   25-08-08 19:41

Автор: aleksander
Дата: 25-08-08 18:44

С LPL няма да ти работи автофокуса... а и сигурно няма да мери правилно.

Ти самият, колко снимки си направил с ЛПЛ? За да даваш такива мнения?

А колко си направил с ЦПЛ?

Щото преди 1 месец направих около 600 кадъра с ЛПЛ и АФ си работеше...???

Дали ми е развален апарата???

Автор: cicomanco   
Дата:   25-08-08 20:01

мдаааа....някои продължават да робуват на слухове вместо да пробват....
в една тема от недалечното минало бях задал въпроса с кои камери не работи автофокуса при ползване на линеен поляризационен филтур.....освен линкове към разни статии , не успях да намеря много смислени доводи...

Дата:   25-08-08 21:05

ibk, айде да не пишеш с удебелен шрифт, като крещене ми се струва... па не вярвам да си толкова фрустриран, а ако си - ходи за успокоителни, не се хаби толкова. Не знам дали ти е развален апарата, пък и слабо ме интерсува.

Иначе, да, не съм снимал с LPL, само със CPL. Купих си CPL точно защото има вероятност с LPL да не работи или авфтофокуса или меренето (на експонацията, Орлине).
Тези неща не съм ги пробвал, но не смятах да откривам колелото та да пробвам, на авторитетни сайтове като luminous-landscape мога да се доверявам, аз не съм си го измислил, не съм специалист в областта, нямам и амбициите да бъда, като не разбирам от нещо се доверявам на хора със знание и опит.

ranger1969, исках да помогна само, по-горе казах на основата на какво написах първия си пост.

Автор: batdin   
Дата:   25-08-08 21:35

Само за информация- тези с "кръгова" поляризация са всъщност с елиптична.Защото ако бяха с кръгова,нямаше да има значение в какво положение е завъртян.
Линеен според мен е по-добре,ако апарата го хареса.По-добре си върши работата.И да не фокусира в дадено положение,ще фокусира в друго-т.е. изход има.Фокусираш,фиксираш фокуса,настройваш филтъра и после снимаш.

Автор: ibk   
Дата:   25-08-08 22:37

Алекс, не съм "фрустриран" (каквото и да искаш да кажеш с тази дума), ама някакси, не мислиш ли, че много авторитетно и сигурно звучи-

"С LPL няма да ти работи автофокуса..."

без да дадеш никакво обяснение откъде го правиш това заключение (личен опит, статия, приятел...)

и два поста по-надолу да напишеш -

"Иначе, да, не съм снимал с LPL, ..."

Това, че компаниите се опитват да създават митове, за да си продават по-скъпите аксесоари, е отделен въпрос.

ranger, като отидеш в магазина - пробвай на място, направи по 10-15 снимки и виж кое ще ти върши работа. ЛПЛ по принцип има по-добре изразен ефект. Пък ако не ти фокусира апарата - вземи ЦПЛ.

[beer]

Дата:   25-08-08 22:56

Аз дисертация не съм писал, за да посочвам източник на информация за всяко твърдение...

Айде със здраве и лека нощ :)

Автор: peter_s   
Дата:   26-08-08 00:37

"Само за информация- тези с "кръгова" поляризация са всъщност с елиптична.Защото ако бяха с кръгова,нямаше да има значение в какво положение е завъртян.
Линеен според мен е по-добре,ако апарата го хареса.По-добре си върши работата."

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

По голяма дивотия не бях чел!!! Трябва да се осведомя за "елиптичната" поляризация.
CPL и LPL еднакво "си вършат работата", CPL е LPL плюс още един слой - който го интересува да чете в нета.

[smilie7]

Публикацията е редактирана (26-08-08 00:48)

Автор: sad3   
Дата:   28-08-10 04:13

Sorry че надигам антична тема,но каква е разликата между двата филтъра?
Утре мисля да се сдобия с един,та да знам,ако има някакво значение с кой от двата..
Ще служи на DAL 18-55mm,фокуса му не се върти.
И друго-с тоз филтър каква ще е разликата при нощна фотография?

Автор: neuromancer   
Дата:   28-08-10 05:46

в темата пише каква е разликата. кръговоя се предполага да не бачка с някои рефлексни камери, линейния е с по-изразен ефект.
За нощни снимки няма смисъл обикновено от тоя филтър. Ти въобще знаеш ли за какво служи, та питаш за нощни снимки?

Автор: valen_tin   
Дата:   28-08-10 09:16

има много голяма разлика за нощни снимки в града, заради многото светлини и много повърхности от които се отразяват.

най-добре си купи поляризационен филтър и си експериментирай

Дата:   28-08-10 12:53

neuromancer,знам за какво служи,просто ми е интересно,ако някой от вас е правил нощни с такъв филтър.Значи да взимам линеен,така ли?

Автор: neuromancer   
Дата:   28-08-10 15:27

Принципно вземи линеен, ама пробвай първо да не станат грешки.
Не съм пробвал през нощта, ама на мен всякаквите отблясъци ми харесват, ако се махнат нищо няма да остане на снимката.

Имай предвид, че точно на нощни снимки с ярки източници на светлина трябва да се избягват филтри, защото иначе ярките светлини се размножават из кадъра. Мине не мине и някой пита във форума от какво са тия петна по снимката.

Дата:   28-08-10 21:39

Днес се сдобих с един циркулярен филтър,това чудо прави снимките да радват окото,не както без него когато снимам сграда,небето да става бяло[smile]
Иначе,на сянка доста замазва,очевидно намалява потока светлина и се налага да се дига чувствителността или блендата да е повече отворена[smilie10]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »