Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Canon IXUS 130 IS или PowerShot SX130 IS
Автор: radi76   
Дата:   20-10-10 01:35

Здравейте, имам Canon PawerShot A 720 IS от който съм страшно доволен, поради тази причина насочих моя приятелка към Canon, но за съжаление не успях да открия кой е наследника на моят модел.
За сега съм се спрял на следните два модела Canon IXUS 130 IS или PowerShot SX130 IS.
Честно казано незнам къде е уловката, тъй като първият е на цена 400 лв, а вторият на 425 лв. като към него подаряват зарядно с 2 бр. батерий, чанта и 4 GB памет.
Ако може някой да ме насочи каква е съществената разлика между двата модела като изключим цифровото увеличение, както и евентуално ако знае кой е наследника на моят фотоапарат.
Приемам съвети и за други модели, по принцип бюджет 450 лв., като целта е максимално качествени и хубави снимки без много игра с настройките на фотоапарата.

Предварително благодаря на всички за отговорите.

Отговори на това съобщение
 Re: Canon IXUS 130 IS или PowerShot SX130 IS
Автор: kaic   
Дата:   20-10-10 09:25

radi76, похвално е, че си поел ангажимент да консултираш и то приятелка, но по добре внимавай, подготви се както трябва със знания, че така може да подведеш човека на който искаш да помогнеш. Що се отнасая до горепосочените модели разликите са чувствителни и важни.
Погледни в някой специализиран сайт сравнителна таблица с характеристики за да си отговориш сам, че няма уловка, а има специфични неща във всеки модел.
Голямата разлика е не в цифровото увеличение, а в оптичното в твоя случай на едния апарат е 12 пъти а на другия 4, но ето по-подробно за да сравниш сам.
http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp

Автор: realnoncho   
Дата:   20-10-10 09:49

Взима един от последните бройки Canon SX120 и после да черпи една бира.
Ако ви се дават повече пари Fujifilm FinePix F80EXR
Най-добре отидете на място и да види кой ще и пасне.

Дата:   20-10-10 19:32

Извинявам се за допусната грешка, мислил съм за оптично а съм написал цифрово увеличение

Дата:   20-10-10 19:33

Просто се чуда при такава сериозна разлика как единият е 400 лв, а другият 425 лв със всичките тези подаръци към него?

Автор: victorn   
Дата:   20-10-10 21:19

Разликите са 2:
1. Размера - иксуса е малък (92x56x18mm, 133g) и комфортно се побира в джоб, SX130 е голям (113x73x46mm, 308g) и не се побира комфортно в джоб.
2. Зуума - 4x (28-112) за иксуса, 12х (28-336) за SX130. Това ще рече, че с иксуса ще трябва понякога да се приближаваш с крака вместо с копче (ако това е възможно) или да изпуснеш кадъра.

Аз бих избрал малкия, защото това е смисъла на сапунерката - да ти е винаги в джоба. Предполагам, че повечето фотофорумници биха избрали големия.
Ти не се интересувай какво би избрал някой си, ами виж кое от двете неща ти е по - важно (или на приятелкакта ти и е по - важно).

За някои хора 100-200 лева също са от значение, та ето ти два заместителя на иксуса:
1. A3000 IS - 200 лв. (това е наследника на твоя A720 IS)
2. IXUS 105 IS - 300 лв.

Дата:   20-10-10 22:45

Хъм достра страно, въобще не очаквах че това което казваш може да е наследника на PowerShot A720 IS според мен наследниците са SX серията.

Автор: kirilart   
Дата:   06-12-10 09:49

Аз също имам Canon A720 IS и в момента се колебая дали да мина на PowerShot SX130 IS. Проблемът е, че често с купуването на нов модел уж получаваш повече, а на практика крайния резултат е по-слаб. Говоря за засилените цветни аберации и сериозна загуба на фокус в краищата на кадъра при предшественика му PowerShot SX120 IS. Не случайно Канон извадиха толкова бързо наследника му SX130. Ако сравни човек параметрите им - получава 2 мегапиксела повече, два пъти оптичен зуум повече и HD видео. Дали е само това или са избегнати проблемите с фокуса и фриджинга при 120 - това е което искам да разбера.
Изчетох тонове чужди ревюта, изгледах куп примерни снимки и почти съм навит да го взема. Единственото, което би ме спряло е критика към модела от човек, който снима с такъв и е наясно какво прави.

Колкото до написаното от radi76. Според мен PowerShot SX130 IS е много по-добър от Canon IXUS 130 IS.
- първия е по-издържлив откъм консумация на батерии, особено ако го снабдиш с презареждащи 2700+, втория с литиевата батерия от 950 mha ще издъхва бързо.
- първия има пълен ръчен режим на снимане - бленда, скорост ISО, втория е автоматче
- първия има 12Х оптично, втория само 4Х
- първия е с макс 1/2500 ск. другия само 1/1500
- цветните аберации и загубата на фокус при втория са чувствително по-осезаеми, дори и на по-малко от 14 мегапиксела.
Толкова от мен, да не ви отегчавам :)

Автор: vladihg   
Дата:   06-12-10 12:09

Определено големия Канон по-бързо ще скапва батериите от Иксуса. Не случайно в по-високия Hi end клас сапунерки се ползват само литиеви батерии
1. По-бързо се зареждат
2. По-мошщни са
3. По-компактни са [beer]

Примерно тоя ултразум който е с аналогична на Иксуса батерия но всъщност като клас е аналог на големия СХ130ИС изкарва спокойно 600 снимки с едно зареждане и до 1000-1200 ако си правиш сметка и икономисваш заряда. С 2 АА батерии на големия Канон това просто няма как да стане - ще трябва да смениш 2-3 чифта мошни презареждащи или алкални АА такива, а от толкова допълнителни багажерии вече се губи смисъла на сапунерката. [beer]

За вас е важно да си изясните сега приоритета - компактен любителски или некомпактен апарат с ръчни режими ви трябва[beer]

Автор: kirilart   
Дата:   06-12-10 15:00

Снимал съм с литиева батерия и сходен модел на Canon и мога да те уверя, че при дневно щракане, без светкавица повече от 200 кадъра не може да направи. Да не говорим ако пробваш да снимаш видео, тогава снимките, които ти остават падат почти на половина. Вярно е, че бързо се зареждат, но ако си в чужбина и трябва да тичаш от някоя местност обратно до хотела за повторен заряд няма да е много от полза, а резервните са по 30-40 лв. парчето. Имам три комплекта АА батерии, всичките с ампераж над 2700 и нямам никакви грижи да щракам по 1200-1500 кадъра с усилено ползване на каквото си искам от функциите на апарата ;-)
IXUS предлага дизайн, а PowerShot качество. Въпроса е дали при SX130 IS то присъства :)

Автор: vladihg   
Дата:   06-12-10 18:13

Може да ти е била проблемна бройката или батерията - с 650 милиамперчаса в подобен модел сапунер след 2 години все още правя около 350-550 снимки в зависимост от цъкането по менютата и щракането на светкавицата.[smilie10] А Иксус 50 до 75 наистина харчат повечко ток и изкарват до около 200 снимки - при новите модели май е решен тоя енергиен проблем "на ламята" дето бързо отнася заряда на батерията като куцо пиле - домат...[beer]

Автор: сиско   
Дата:   17-02-11 23:21

Здравейте!
От скоро се сдобих с Canon Power Shot SX130 IS обаче все още не съм се упражнявал да снимам с всички опции.
Но днес не ме свърта и реших да изпробвам луната като програмирах на SCN при фоеверките с ръчно настройване,но не успях да настроя добре защото нали се обучавам все още и изпусках повечето моменти защото се появяват мъгливи облаци.Въпреки това ето една снимка която за следващия път ще я подобря с някой и друг %

https://photo-forum.net/static/forum/2011-02/rsua4203.JPG

https://photo-forum.net/static/site_pics/155/1_1297974418.jpg

А тук можете да видите ясно сравненията на техниката
http://www.photographyblog.com/

Щях да се сдобивам с SX 120 IS който на живо изглеждаше като сапунерките с по-малък габарит размер....грабнах SX130 IS защото ми пасна на ръката...въпреки че дава по-голяма резолюция и HD видео...+ - някой по-добри функций в настройките...Вижте тези линкове SX120 IS и SX130 IS

Успех с избора!

Публикацията е редактирана (18-02-11 11:17)

Автор: realnoncho   
Дата:   18-02-11 00:01

SX 20 или 120?!

Автор: сиско   
Дата:   18-02-11 11:18

Упссс извинявам се моя грешка-редактирал съм вече линка [smilie3]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »