Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За Copyright проблемите...
Автор: dkunev   
Дата:   04-04-09 11:26

Вчера гледах един епизод на ФотошопТВ и нагости там беше известен американски адвокат който говореше за това как трябва да се процедура при кражба на снимка...

Сценария е следния... Намирате ваша снимка побликувана даречем в списание на което Вие не сте дали право да ползва въпросната снимка...

Това което НЕ трябва да се прави е да хванете телефона и да се свържете с нарушителя!!!
Първото нещо което трябва да се направи според думите на адвоката е да си купите списанието, даже да помолите някой ваш приятел от друг град да го издири и да си го купи и той, с две думи набирате свидетели и доказателства... Следващата стъпка е да напишете писмо до нарушителя в което със спокоен тон да обясните че това е Ваша снимка че Вие притежавате правата върху нея, че по никакъв начин не сте му разрешили да я използва и че той побликувайки я е нарушил закона! Заедно с това си уговаряте среща с нарушителя...
На въпросната среща, вече в присъствието на адвоката Ви, изисквате от нарушителя да упомене абсолютно всички места на които е използвал снимката, в какъв тираж са, размера на публикацията и абсолютно всичко свързано с използването на снимката Ви.. Базирано на тази информация формирате сумата кйоято изкате да Ви бъде изплатена! При всички ситуации закона е на Ваша страна!

Има и възможно последствие от това което само може да се надявате да се случи(и което според мен в нашата любима България е доста възможно)... Човекът Ви е платил някаква сума за снимката впоследствие от гореописаните действия, но след време откривате че той е излъгал за нещо, например виждате снимката си и в друго негово издание.. При тази ситуация според думите на адвоката сте попаднали в нещо като Стани богат, играейки си с парите на нарушителя!

Реших че това ще е полезно и затова го споделям с вас, иксам само да отбележа че това не съм го измислил аз а просто разказвам това което чух от въпросният адвокат... Моля не ме упреквайте ако сметнете че нещо е нередно...

Поздрави! [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: За Copyright проблемите...
Автор: Pulsar   
Дата:   04-04-09 12:17

Оффф,

Стой и гледай мача... От другата седмица започват финалите... Тогава пак ще си говорим за авторски права, повярвай ми!!!
Съвсем скоро ще е...

Автор: ffwd   
Дата:   04-04-09 12:40

.. пУбликува, иСкам [smilie24] [beer]

Автор: asahi   
Дата:   04-04-09 15:19

Щатска му работа. В Тексас преди се стреляха за такава работа.

Автор: djart   
Дата:   04-04-09 21:39

Мерси за инфото, dkunev [smilie24]

Автор: shama   
Дата:   05-04-09 08:21

мда така е, именно поради това се пиша договори в който се упоменава ясно и точно кой, къде и колко време може да ползва дадената снимка.

...та този адвокат е пропуснал да спомене че в момента в САЩ се разглежда предложение за промяна на тези авторски права според което ако съответния нарушител намери снимка в нета и направи 3 неуспешни опита да индентифицира автора на дадена снимка тя се приема за Orphan works демек за снимка която може да я ползва където си ще и за каквото си ще. Всички знаем колко лесно се трие metadata към снимките ...

другото което е пропуснал да спомене е че дори да заведеш дело към съответния крадец е доста вероятно парите който ще спечелиш да не стигнат да си покриеш разходите по делото... спасението в този случай е регистация на снимките в офиса за авторски права (става дума за САЩ 700снимки за ~40$).

Автор: Canon   
Дата:   05-04-09 11:42

shama
Но в България промяната на идентификационна информация ( metadata към снимките ) е допълнително нарушение, описано в ЗАПСП

Автор: dkunev   
Дата:   05-04-09 12:21

shama забравих да кажа за Копирайт Офиса на САЩ... Моя грешка...
Но все пак ние като нямаме такова, какво се случва?
Иначе до момента за делото, човека дори не спомена как се води такова, разказът по-горе завършва със споразумение и чесно казано не виждам кой би искал да се стигне до дело вместо да си плати за снимката...

Автор: mastiff   
Дата:   05-04-09 17:55

Е не може ли да се регистрира произведение в министерството на културата?

Автор: Canon   
Дата:   05-04-09 18:11

За копирайт на снимки в БГ няма регистрационен режим. За краварските (каубойските) нрави в авторските права не знам [smilie3]

Автор: shama   
Дата:   05-04-09 18:33

dkunev малко стигат до дело ама и доста си се разминават еи така без нищо всеки месец някой пищи тук във форума за крадена снимка от някой вестник

...м/угото с така нашумялия сток помисли при над 5/6 милиона снимки и 150 000 фотографа колко лесно се следи кой какво продава ... и дали не се продава вече от някой друг

много хора не осъзнават че качвайки снимки в сайтове като myspace им разрешават да ги ползват за промоции ... естествено ако не си изкарвам хляба с това нема да ми пука толкова дали 24 часа са ми публикували снимка без да знам ...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »