Автор: dkunev
Дата: 04-04-09 11:26
Вчера гледах един епизод на ФотошопТВ и нагости там беше известен американски адвокат който говореше за това как трябва да се процедура при кражба на снимка...
Сценария е следния... Намирате ваша снимка побликувана даречем в списание на което Вие не сте дали право да ползва въпросната снимка...
Това което НЕ трябва да се прави е да хванете телефона и да се свържете с нарушителя!!!
Първото нещо което трябва да се направи според думите на адвоката е да си купите списанието, даже да помолите някой ваш приятел от друг град да го издири и да си го купи и той, с две думи набирате свидетели и доказателства... Следващата стъпка е да напишете писмо до нарушителя в което със спокоен тон да обясните че това е Ваша снимка че Вие притежавате правата върху нея, че по никакъв начин не сте му разрешили да я използва и че той побликувайки я е нарушил закона! Заедно с това си уговаряте среща с нарушителя...
На въпросната среща, вече в присъствието на адвоката Ви, изисквате от нарушителя да упомене абсолютно всички места на които е използвал снимката, в какъв тираж са, размера на публикацията и абсолютно всичко свързано с използването на снимката Ви.. Базирано на тази информация формирате сумата кйоято изкате да Ви бъде изплатена! При всички ситуации закона е на Ваша страна!
Има и възможно последствие от това което само може да се надявате да се случи(и което според мен в нашата любима България е доста възможно)... Човекът Ви е платил някаква сума за снимката впоследствие от гореописаните действия, но след време откривате че той е излъгал за нещо, например виждате снимката си и в друго негово издание.. При тази ситуация според думите на адвоката сте попаднали в нещо като Стани богат, играейки си с парите на нарушителя!
Реших че това ще е полезно и затова го споделям с вас, иксам само да отбележа че това не съм го измислил аз а просто разказвам това което чух от въпросният адвокат... Моля не ме упреквайте ако сметнете че нещо е нередно...
Поздрави!
|
|