Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Някой да е сменял статут на магазин промишлени стоки -> хранителни стоки?
Автор: GenaDP   
Дата:   30-07-12 23:29

[smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой да е сменял статут на магазин промишлени стоки -> хранителни стоки?
Дата:   30-07-12 23:36

Една седмица ходене по мъките (т.е. по различни институции), и никой не може да каже конкретно как се прави такова нещо. Става дума за отдавна построено помещение, което е било ползвано за магазин за спортни стоки, и има разрешително за такава дейност. Въпросът е как да се изкара на това помещение кетап за магазин за хранителни стоки.

Най-сетне се разбра, че подобен кетап се издава от кметството, но какви документи са нужни, и за колко време става? Един от "експертите" им твърди, че се почвало с архитектурен план, разрешение за строеж и т.н., ставало за около 6 месеца. Друг от "експертите" рече, че не било нужно да се вади такова разрешително, магазинът можел да работи и с нещо, наречено "временен статут".

Та ако някой е минавал вече по този път - да сподели.

Автор: iva_drag   
Дата:   30-07-12 23:38

Някой е сменял[smilie25]

Автор: iva_drag   
Дата:   30-07-12 23:46

Нямаше как да не ти отговоря в твой стил[smilie18] [smilie18] [smilie18]

На въпроса - прав е първия експерт - щом сменяш статут - с всички документи - планове, стрителни разрешителни, ХЕИ, пожарни и т.н. ...
С временен статут може да работиш временно.
Ако стане за 6м - викай ура!

Автор: promis   
Дата:   30-07-12 23:48

Отивай при архитект.

Автор: Zuzolina   
Дата:   30-07-12 23:57

С какво предназначение е. Нали има разрешение за ползване. Следва агенция по храните. Подава се искане, купуват се дузина книги, д-р с ддд, система за контрол, посещават те и ти издават разрешително

Автор: avjijata   
Дата:   31-07-12 02:19

Хранителните стоки са доста разтегливо понятие. Бъди по конкретен. Първият експерт е прав, но не ти е казал всичко. Търси архитект, технолог, електричар, В и К, ОВ и конструктор. Ще ти трябват проекти почти по всички части и една купчина становища. Без ХЕИ и пожарната не вярвам да ти се размине.Според мен 6 мес. е доста оптимистичен срок. А да не забравя - подготви и парички, че като знам как дялкат колегите във Варна.....

Дата:   31-07-12 02:44

Открих една полезна статия , сега да видим дали във Варна общинарите са на същото мнение...

Дата:   31-07-12 02:45

Забравих да ти кажа. Приготви старите проекти, становища и други документи, на базата на които е узаконен за магазаин за промишлени стоки. Ще помогнат при новото проектиране.

Дата:   31-07-12 03:03

Много хубава статия си намерил! Точно за това ти говорих. Определянето на обекта, като търговски в нотариалния акт, те освобождава само от искането на съгласие от комшиите. За съжаление всички други щуротии остават. Успех в начинанието!

Дата:   31-07-12 14:28

Само за т.нар. "временен статут" (или може би "временно разрешение") не мога да открия нищо... Може ли хранителен магазин да работи с подобно разрешително, докато стане готов документът за смяна на статута? Някакъв личен опит по темата?

Автор: algaivel   
Дата:   31-07-12 19:20

Гена, до колкото разбирам си във Варна - потърси една надзорна или консултанстка фирма - и поговори с тях.
Гледам много се изписа тук ...
Не съм ти гледала документите, но от написаното проличава, че помещението е въведено в експлоатация като магазин. Т.е. ма разрешение за ползване за магазин.
Не знам за какви проекти и пачки се говори тук, според мен имаш нужда единствено от становище на ХЕИ за да го направиш хранителен магазин и евентуално от проект по част технологична (да е ясно къде са хладилниците, складовите помещения и т.н.) Това е при положение, че няма да изграждаш нови стени (не променяш част архитектура), няма да променяш инсталацията (не променяш част електро) и т.н. Основното е да не променяш конструкцията на помещението.
Познавам надзорници, ама са в Бургас, за съжаление във Варна нямам познати.
Просто вземи две три оферти от надзорни фирми - това им е работата и ако искаш ми пиши на лични да видя дали не те гърбят нещо.
Ще ми се да видя и разрешението за ползване на помещението. Важно е какво пише там [smilie3]
Дано съм ти била полезна [beer]

Дата:   31-07-12 19:39

"според мен имаш нужда единствено от становище на ХЕИ за да го направиш хранителен магазин"

И аз тъй си мислех, ама говорих с "инспекторката" от дирекцията за безопасност на храните, която отговаря за съответния район - тя рече, че за да разреши ползването, искала документ в който да пише "магазин за хранителни стоки".

Имам едни познати надзорници, явно трябва да им звънна.

Автор: jino   
Дата:   31-07-12 19:42

Нещата не са толкова прости колкото изглеждат.:-) :-)

Автор: jino   
Дата:   31-07-12 19:48

За да ти бъде отговорено конкретно тук във форума има нужда от повече и конкретна информация

Дата:   31-07-12 19:53

Джино - да, защото има хиени дето са готови да ти изпият кръвта като те разкарват ненужно и ти искат луди пари.
Пример - за един вече въведен в експлоатация обект трябва да се направи измерване на мълниезащитната инсталация - фирмата подизпълнител дава оферта 10 000 лева.
Обаждам се аз на няколко други лаборатории - и ХОП за същото това измерване те искат от 270 до 300 лева [smilie8]
Друг пример - такса разрешение строеж - за един от моловете 250 000 лева, за сграда в същия район и пет пъти по-малка като квадратура - 750 000 лева. Според теб кой надзорник е бил по -печен ?
Гена, звъни на надзорниците - те знаят врътките :)
Джино - в случая ти си от другата страна на бариерата [beer] [beer] [beer]

Автор: Стоев   
Дата:   31-07-12 20:03

Измерването на мълниезащитата струва към десет лева на точка, но минималното за посещение е 60лв. (за района на София).
Галя, другият път ми прати л.с. за електроизмерванията - ще получиш конкурентни цени [smilie18] [beer]

Дата:   31-07-12 20:06

Стоев, не знаех, че се занимаваш с това - ще го имам предвид :)
Дано по-скоро има обекти, че нещо в момента ...

Автор: TODD   
Дата:   31-07-12 20:17

В тая държава нема нещо лесно за хората ей ....

Всичко трябва да е трудно , по-трудно ако може и да не стане ...

За един магазин мамицата им .Сигурно мол по лесно ще пуснеш .

Ами ако не тръгне бизнеса с хранителните стоки ще ти върнат ли парите ????

Отврат деба и мизерниците ненаяли се ...[smilie23]

Автор: ksuhorukov   
Дата:   31-07-12 21:31

За какъв статут изобщо говорим? Този магазин в самостоятелна сграда ли се намира или е самостоятелен обект в сграда? При положение, че имаш разрешение за ползване за магазин, няма никакво значение какво продаваш в него за да се налага да се променя предназначението. И в двата случая то си остава едно и също - магазин.
Сега ако ще правиш вътрешно преустройство на помещението, вкл. прокарване и свързване на нови инсталации, обърни внимание на чл 151 от ЗУТ и прецени дали не попадаш там. Ако е така отново не ти трябва нищо специално.
Не знам какво точно ще продаваш, но най-добре се обръни към Агенцията по безопасност на храните. Те регистрират обектите за търговия с храни на дребно, попълва се едно заявление, правят проверка на място и издават удостоверение за регистрация. И толкова. Какви проекти, какви 5 лева.. все едно завод ще градиш...

Дата:   31-07-12 23:26

@ksuhorukov:
Помещението е партерно, в жилищна сграда, записано е като гараж в нотариалния акт, но е с разрешително за ползане като магазин за спортни стоки (по думите на собственика разрешението е извадено още по време на строежа на сградата). Нищо няма да се прегражда и преустройва, всичко е готово, включително дограмата и теракотът.

Само дето вече говорих с тая, която раздава разрешителните от Агенцията по безопасност на храните. И тя рече, че искала документ, в който пише "магазин за хранителни стоки", иначе не ставало... [smilie8]

Автор: imitev   
Дата:   31-07-12 23:33

Те тия от агенцията ако знаеха какво точно правят и какви документи им трябват...

После ще се окаже че иска още 100 документа, за които не ти е казала първия, втория, третия и така до амнайстия път...

Автор: ksuhorukov   
Дата:   31-07-12 23:48

Ох.. какво да ти кажа луда работа...

Легалната дефиниция на понятието „промяна на предназначението”: „41. Промяна на предназначението” на обект или на част от него е промяната от един начин на ползване в друг съгласно съответстващите им кодове, представляващи основни кадастрални данни и определени съгласно Закона за кадастъра и имотния регистър и нормативните актове за неговото прилагане.” В таблица 3 на приложение № 1 към чл. 13, ал. 2 от Наредба № 3 от 2005 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралните карти и регистри са определени кодовете на видовете сгради и на самостоятелните обекти в тях. Съгласно тази таблица всички магазини са включени в код 550 -самостоятелни обекти в сгради за търговска дейност. От горното следва да се разбира, че промяната на вида на стоките не трябва да се счита за промяна на предназначението на магазините, тъй като тяхното ползване не се променя.

Аз го виждам като обжалване на отказ от страна на БАБХ да ти издадат разрешение...

Автор: Стоев   
Дата:   01-08-12 00:13

Гена, малко офтопик,
Навремето за да узаконим и изкараме нотариален акт на вилата и вилното място/купено с договор/ поискаха проект, после преработка, за да се отбележи мястото на външната тоалетна, после преработка на проекта, за да се начертае септична яма (до тоалетната може да стигнеш само с хеликоптер или пеш, няма достъп за камион-лайнарка, ама "така трябвало")...
400лв за "добри услуги" (Тодор Живковски левчета) оправиха нещата, но за чакането и разходките до съответната администрация не ми се споменава - да ти се отще да си собственик.....приготви си няколко кофи с търпение, торба с пари или мазни усмивки, валидолчета повече и си пожелай късмет, да срещнеш Администрацията когато са им вдигнали заплатите, увеличили отпуската или подобно...
Изродщина е цялата кореспонденция с тях.....

Дата:   01-08-12 00:36

@ksuhorukov:
Е как да обжалвам устен отказ? Трябва първо да я накарам да ми откаже в писмен вид... Пък и от 2005г. много вода е изтекла, може да има разни допълнения и промени.

От някакви софийски консултанти докопах съчинение по темата "Как да отворите магазин за хранителни стоки" . Там също пише, че е необходим целият набор документи, но мен доста ме съмнява законите да са ЧАК толкова малоумни - та реших да се допитам тъдява. Иначе тяхната е ясна - що да не те изкундят да платиш цялата процедура, даже и да не е нужна?

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.