Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Знаете ли какво е ?
Автор: gorbi   
Дата:   25-07-12 12:12

комунизмът като идея....

Гледам че всеки свободно си интерпретира :)

комунист = лош човек ли е непременно ?

Или някой казал 1990 година че комунизмът е нещо лошо, също като чалгата и сега е модерно да си анти комунист... Или въобще е модерно да си "анти" :)

Лично за мен, комунизмът е идеология...
Не виждам нищо общо между идеологията на комунизма и режимите в България, Русия и подобните им. Дори те не смееха да нарекат строя си комунистически, а социалистически, като нещо преходно, дето ще ги доведе до комунизма... Ама то и Франция последните години е все социалистическа, ако гледаме кой и как я управлява... :)

Моето лично виждане по въпроса е, че идеологията на комунизма беше употребена, изнасилена и изоставена по-късно, заменена с някакви по-удобни на престъпните върхушки идеологии като марксизъм, ленинизъм, сталинизъм, тошовизъм, костовизъм и други извращения...

Мисля си - милиони хора по света са били достатъчно наивни за да вярват в една несъществуваща утопия, нещо като скритите светове на Жул Верн... Защото комунизмът е светла приказка, утопична, неосъществима, както се казва в медицината, да перифразирам "идеология несъвместима с живота".

Това не прави обикновените хора, които са вярвали в тази приказка автоматично лоши хора. Моите дядовци, бог да ги прости - единият донски казак, другият добруджански селянин - ковач - и двамата имаха партийни книжки, едно лошо нещо не са направили в живота си, живяха бедно и мизерно, вярвайки че ще настъпи по-добър живот в резултат на техният почти безвъзмезден труд.
Това не ги прави лоши хора, дори напротив - едва ли ще се намери човек който да каже една лоша дума за единия или за другия...
Не са ламтяли за пари, не са ламтяли за земя. Не са лъгали никого за да припечелят, не са крили данъци, не са се тикали по кариерната стълбица, лижейки задници.
Умряха честни и достойни хора, употребени от престъпна върхушка и в двете държави, но с чиста съвест и с идеалите си за по-добър живот.

Аз твърдя, че да си комунист по убеждение не те прави лош човек. Лош човек е тоя дето се прави на комунист за да стане феодал или капиталист...

За съжаление, себе си бих определил като еснаф - кандидат мераклия капиталист. Не съм нито толкова душевно чист, нито толкова идеалист за да бъде комунист... Отдал съм се на покварите от живота, американския консуматорски модел и т.н. Т.е. и аз като дядовците си съм жертва на времето си, но поне го осъзнавам.. [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Знаете ли какво е ?
Автор: ivodam   
Дата:   25-07-12 12:20

Горби, много можем да си приказваме по темата - комунизъм, социална справедливост, и т.н., и т.н., до безкрай. С две думи, за мен е много точно и приемливо определението, което един герой на Джек Лондон дава за това явление, или идеология, ако щеш - "моралът на мравките", това е.

Като практика е факт, че е отпушило много тъмни страни и черни пластове в човешката природа и подсъзнание, довели до милиони жертви през 20-ти век и опита за почти затриване на една от великите нации на човечеството - руската. Последиците от комунизма в тази страна и до ден днешен са ужасяващи, и вместо това да се обсъжда дали е имало или не газови камери за евреите през ВСВ е просто смешно...

[smilie7]

Публикацията е редактирана (25-07-12 12:48)

Автор: boink   
Дата:   25-07-12 12:20

комунизмът е религия. нещо като юдейството. религията е опиум за народите. точка.

Автор: chill   
Дата:   25-07-12 12:23

Предричам лошо развитие, два-три бана и последващо затваряне на темата. [smilie21]

Дата:   25-07-12 12:25

Иво - пак да попитам - кога е имало комунизъм в Русия, че да има последици... В Русия е имало всичко друго, но не и комунизъм.. [smile]

Автор: slivenski   

За мен комунизмът наистина е утопия, защото обещава на всички по равно... А хората не са равни. Нито по интелект, нито по възможности, нито по производителност, ако щете. Няма как всички да имат по равно. Трябва да се вземе от един, за да се даде на друг. А хората не са склонни да дадат своето на чуждите. Съответно преразпределението на благата е неосъществимо, освен ако не стане насилствено. А това обезсмисля идеята на комунизма.

От друга страна, в човешката природа е да иска повече и повече, да постигне, да завладее, да заграби дори... Хората са агресивни един към друг от човек към човека, до държава към държавата.

Това са несъвместими неща. [smilie21] [smilie21]

Публикацията е редактирана (25-07-12 12:29)

Автор: chill
Дата: 25-07-12 12:23

ами не констатирай като гръцки философ, а поведи редиците към бъдещето което предричаш като истински комунист.

Автор: chill   
Дата:   25-07-12 12:27

Ти май комунист ми викаш? [smilie21]

Дата:   25-07-12 12:31

не, гръцки философ ти виииикам.

Автор: J0R0   
Дата:   25-07-12 12:31

А какво да кажем за обикновените почтени хора, запленени от националсоциалистическите идеи? (Всъщност доста близки до комунистическите)
Нима не е същото?

Нещата са супер прости.
Има няколко прости правила, написани преди повече от 2000 години - не убивай, не кради и т.н.

Идеологии (и институции), които не се съобразяват с тия правила са определено лоши.
Хората които им симпатизират са определено съучастници в лошотията.

Това дето "ние сега ще избием лошите и ще откраднем от лошите, за да стане животът по-хубав" са дебилни оправдания, и трябва да си или олигофрен или престъпник за да ги подкрепяш. Независимо дали става дума за комунисти, националсоциалисти, ислямисти, или за самата църква (в определени периоди от историята).

---------

Иначе не знам какво имаш предвид под "комунизъм", защото идеите на Ленин са доста по-различни от тия на Томазо Кампанела, примерно. 99% от хората по света обаче свързват комунизма с Ленин и Че Гевара (Пол Пот и Мао, също), които са безспорни убийни, при това не на дребно.

Автор: tonal   
Дата:   25-07-12 12:35

Дали някой знае, че авторът на "Майсторът и Мааргарита" е бил под личната закрила ма Сталин , а книгата сатиризира станизира и осмива фалшивият морал на новата комунистическа класа.
Книгата е анти-утопия на новия строй, където дяволът със фантасмагоричната си свита посещава Москва и проверява народонаселението колко се е променило.
Невероятна книга.
та какво ли ще да е поразило толкова Грузинския сатрап, че да заповяда никой да не пипа Булгаков?[smilie10]

Дата:   25-07-12 12:36

любима книга [smilie24]

Дата:   25-07-12 12:39

Аз тая книга не съм я чел нарочно... Още от едно време в разни снобски компании това беше едва ли не първият въпрос, който ти задаваха: "Чел ли си Майсторът и Мрагарита"?
После имах едно гадже, дето за нея това беше едва ли не тест за интелигентност. Ако не си я чел тая книга, значи си тъп. [smilie23]
Ами няма да я прочета... [smilie9]

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   25-07-12 12:41

Социализмът в Швеция и Норвегия ги направи едни от най-развитите общества в социален аспект, фашизмът в Италия почти победи мафията, социал-капитализмът е@а мамата на Гърция.
Капитализмът направи изостаналия Китай световна сила , там комунизъм няма говорил съм с някой китайци дето не ги е страх.
Та какво казвахте за строевете?

Автор: lumix   
Дата:   25-07-12 12:41

tonal, "Майсторът и Мааргарита"[smilie24]

Дата:   25-07-12 12:42

slivenski [smilie5] , ами не я чети , светът е пълен с хубави книги, дето не сме ги чели , и с хубави гаджета е пълен [smilie5]

Публикацията е редактирана (25-07-12 12:44)

Автор: J0R0   
Дата:   25-07-12 12:44

Има един велик филм, който изследва причините, появата и развитието на социалните утопии и движения (като комунизъм и фашизъм) през 20-век и "разликите" между тях.

Novecento

Който не го е гледал, горещо препоръчвам.
Освен че режисьор му е Бернардо Бертолучи, участват разни младежи, които след това стават звезди :)
Робърт Де Ниро, Жерар Депардьо, Доналд Съдърланд, Стефания Сандрели и т.н.

Автор: stefan63   
Дата:   25-07-12 12:49

gorbi:.....
Лично за мен, комунизмът е идеология...
Не виждам нищо общо между идеологията на комунизма и режимите в България, Русия и подобните им.

...........

Режимите използват идеологиите. Една част от идеологията се пропагандира(да я наречем учение), друга си е за вътрешна употреба на режимните учреждения(да я наречем тайнство).
Ние , наивните поданици на режима , можем да вярваме или отричаме тази част от идеологията, която режимът пропагандира.
Историята елиминира комунизма заради (все по-) дълбоките противоречия между учение и тайнство. [smile]

Дата:   25-07-12 12:50

Горби, то това е комунизмът като практика, което е станало в Русия, друго не е възможно. Това става, когато на практика тръгнеш да забраняваш частната собственост, пуснеш цървула да управлява и т.н...

[smilie7]

Дата:   25-07-12 12:53

Жоро, национал-социалистите изобщо не са близки до комунистите, това са някакви вече много изтъркани клишета. Няма как да са близки хора, едните от които искат забрана на частната собственост и пропагандират интернацонализма и постепенното изчезване на нациите, а другите не.

[smilie7]

Автор: guesswho   
Дата:   25-07-12 12:57

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: ejko   
Дата:   25-07-12 13:14

Дядо ми навремето (той беше много вярващ комунист и доста умен човек) ми е казвал как се радвали като национализирали завода в който работел. Махнали собственика и ги оставили те да правят продукцията. Постояли една седмица и помолили бившия собственик, да стане началник, че не знаели как става тази работа...

Та вярванията са едно, реалността друга.

Аз не съм против комунизма, предполагам че и аз бих бил комунист в някакво друго време, но днес имаме "привилегията" да видим до какво водят идеалите..., един вид, както се казваше в един филм- "в какво се превръщат мечтите"! Ами не мерси...

Не че хората които са вярвали са лоши или старците, които съжаляват за младостта си са зли..., просто е трудно човек да отрече вярванията си, ако живота му е минал с тях. Де да знам...
Всичко е Ок...! Комунизмът се самоунищожи до това което виждаме днес, така че аз не го жаля...! Нито ние сме го махали, нито сме го сваляли, че да разсъждаваме добър ли е бил или лош. Той сам си еволюира до обикновена престъпно-мафиотска структура...

Автор: lumix   
Дата:   25-07-12 13:20

Капитализъм/Социализъм(бай Тошовски)?
С какво КапитализЪма по време на "Сухия режим" в САЩ и България до 1990-2000г бяха по-добри от социализЪма на бай Тошо? Ъ?

пп. Никога не съм бил комунист, но съм РАБОТИЛ по време на социализъма 2г ....[smilie5]

Публикацията е редактирана (25-07-12 13:24)

Автор: ejko   
Дата:   25-07-12 13:57

Сухия режим е 20-30те години и няма нищо общо с 90'-00' в БГ.

Дата:   25-07-12 14:06

Предполагам всички сме съгласни, че хората не са равни, нали? Комунизмът не е възможен.

Въпросът е докъде стига капитализмът по отношение на неравенството между хората и каква е функцията на държавата в "задържането", така да се каже, на капитализма в рамките на разумното.

Има няколко модела според мен, без да претендирам да съм капацитет в тази област, но за себе си съм си ги разпределил така:

1. Корпоративен капитализъм /пример САЩ/ – общество със свободна икономика, сравнително ниски данъци и силна, но много обвързана с банките и корпорациите средна класа. Корпорациите де факто определят вътрешната и външната политика.

2. Партиен капитализъм /пример Китай/ - държавата, в лицето на една партия, е иззела функциите на корпорациите в предишния модел. Държавата е комунистическа вътре, но в световен план се явява може би един от най-силните капиталисти. Партията определя политиката и икономиката. Успешен модел засега.

3. Олигархически капитализъм /пример Русия/ - корпорациите са в ръцете на послушни на властта милиардери. Силна централна власт, която определя политиката на корпорациите. Прилича на предходния модел, но с тази разлика, че мимикрира свободна икономика, а всъщност не е.

4. Западноевропейски капитализъм – бих го нарекъл идеалистически капитализъм. Може би най-чистата форма на капитализъм, от гледна точка на баланса между свободното предприемачество и социалната функция на държавата. Уморен капитализъм. Затова беше и опитът той да бъде изправен отново на крака след Втората световна война, чрез създаването на ЕС. Но разликите в нивото на икономическа мощ и манталитета на народите в държавите от ЕС, поставя големи затруднения в определянето на една обща икономическа политика. Едва ли някой може да каже със сигурност дали този капитализъм ще оцелее във вида, в който е сега.

5. Латиноамерикански капитализъм – този не ми е интересен, а и не ми е много ясен. Може би някаква извратена форма на американския, където големият бизнес контролира политиката, но тук това е съчетано с някаква политическа диктатура.

6. Мафиотски капитализъм – мисля, че всички са наясно коя държава бих дал за пример тук.

7. Скандинавски капитализъм – любимият ми. Де факто е социализъм. Средната класа тук наистина е гръбнакът на обществото и затова то е стабилно икономически, защото социалното разслоение не е голямо. При скандинавците това е може би и въпрос на манталитет. Животът в суровия северен климат е направил хората по-солидарни един към друг. Държавата преразпределя добре високите данъци така, че хората са принципно доволни от настоящето и спокойни за бъдещето. А това е което искат всички хора на планетата.

Съвсем накратко и без претенции за изчерпателност. Това е как аз виждам нещата. Може би за някои неща не съм прав. Възможни са много модели. И по-свободни, и по-тоталитарни.

Публикацията е редактирана (25-07-12 15:24)

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.