Автор: gorbi
Дата: 25-07-12 12:12
комунизмът като идея....
Гледам че всеки свободно си интерпретира :)
комунист = лош човек ли е непременно ?
Или някой казал 1990 година че комунизмът е нещо лошо, също като чалгата и сега е модерно да си анти комунист... Или въобще е модерно да си "анти" :)
Лично за мен, комунизмът е идеология...
Не виждам нищо общо между идеологията на комунизма и режимите в България, Русия и подобните им. Дори те не смееха да нарекат строя си комунистически, а социалистически, като нещо преходно, дето ще ги доведе до комунизма... Ама то и Франция последните години е все социалистическа, ако гледаме кой и как я управлява... :)
Моето лично виждане по въпроса е, че идеологията на комунизма беше употребена, изнасилена и изоставена по-късно, заменена с някакви по-удобни на престъпните върхушки идеологии като марксизъм, ленинизъм, сталинизъм, тошовизъм, костовизъм и други извращения...
Мисля си - милиони хора по света са били достатъчно наивни за да вярват в една несъществуваща утопия, нещо като скритите светове на Жул Верн... Защото комунизмът е светла приказка, утопична, неосъществима, както се казва в медицината, да перифразирам "идеология несъвместима с живота".
Това не прави обикновените хора, които са вярвали в тази приказка автоматично лоши хора. Моите дядовци, бог да ги прости - единият донски казак, другият добруджански селянин - ковач - и двамата имаха партийни книжки, едно лошо нещо не са направили в живота си, живяха бедно и мизерно, вярвайки че ще настъпи по-добър живот в резултат на техният почти безвъзмезден труд.
Това не ги прави лоши хора, дори напротив - едва ли ще се намери човек който да каже една лоша дума за единия или за другия...
Не са ламтяли за пари, не са ламтяли за земя. Не са лъгали никого за да припечелят, не са крили данъци, не са се тикали по кариерната стълбица, лижейки задници.
Умряха честни и достойни хора, употребени от престъпна върхушка и в двете държави, но с чиста съвест и с идеалите си за по-добър живот.
Аз твърдя, че да си комунист по убеждение не те прави лош човек. Лош човек е тоя дето се прави на комунист за да стане феодал или капиталист...
За съжаление, себе си бих определил като еснаф - кандидат мераклия капиталист. Не съм нито толкова душевно чист, нито толкова идеалист за да бъде комунист... Отдал съм се на покварите от живота, американския консуматорски модел и т.н. Т.е. и аз като дядовците си съм жертва на времето си, но поне го осъзнавам..
|
|