Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Лаптопски неволи
Автор: amplified   
Дата:   19-06-12 23:57

Помагайте!!!!

Кажете ми аджеба как да подкарам едно наакано MSI на колегата.
Първо имаше син екран и ни побърка, после малко след синия екран S.M.A.R.T-а показа status: bad.
Оки-доки, взехме нов 2.5" sata хард, намерихме ядовитата плочка рам, разкарахме я.
Изчезнаха сините екрани, обаче... при инсталация уина приключва, дава че конфигурира ПеЦе-то за първо стартиране и после рестарт до края на света. 10 пъти преинсталирах. 3 ДВД-та с уин, пробвах с hiren's-a да видя кво става. Пуснах инстал на XP от usb, че заподозрях CD-то и XP-то изрева, че харда имал проблем, пък той новичък....
Свалих харда, сложих го на macbook-a инсталнах седмица, тръгна си идеално, върнах харда в MSI-то и пак рестарти до безкрай.

И... какво си мисля аз... понякога биоса чете 320гб харда, понякога 8.4, да не би нещо BIOS-а да е дърт? Стария хард беше seagate momentus 2.5" 5400.6 , новият е toshiba 2.5" 5400.6

MSI CX600 е лаптопът.

Отговори на това съобщение
 Re: Лаптопски неволи
Автор: asahi   
Дата:   20-06-12 00:02

Ъпдейтвай биоса на първо време.

Дата:   20-06-12 00:06

Само ме притеснява ей това After clearing CMOS you have completed the BIOS-Flash.

и това

Step3:
Move the CMOS jumper to the clear position, this is usually done on MSI boards by moving JBAT1 from it's original 1-2 position to 2-3 position as demonstrated in the photo below.
If you are not sure or have a non MSI board you must find the correct jumper in your motherboard manual.

нямам проблем да местя джъмперчета, но 'in the photo below' снимката липсва в описанието и не знам въобще къде е тоя джъмпер и има ли наистина нужда да го местя.

Сигурно ще е някъде до батерията, направо що не сваля батерията за по-лесно? [smilie11]

Публикацията е редактирана (20-06-12 00:07)

Автор: imitev   
Дата:   20-06-12 00:40

Те са надписани... JBAT1 джъмпера търси...

Няма нужда да ресетваш биоса - може да го направиш и в самия биос с restore bios defaults или както се казва там...

Дата:   20-06-12 00:50

Направих го тоя рестор няколко пъти.
Заровил съм се по форумите и никъде не ми става ясно как аджеба да го сложа на флашка тоз биос да го флашна.
Операционна система не може да се подкара да го направя по лесния начин.
Единствения MSI флаш туул иска да вземе данните на компютъра, пък аз правя флашката на друг... и се спира.

Автор: asahi   
Дата:   20-06-12 00:56

Трябва да заредиш операционна система. През флашка може да подкараш Windows PE - най ще ти е познато.

Дата:   20-06-12 00:56

Новият биос няма да помогне особено...

Може да си направиш боот цд с dos и да си го флашнеш...

Сложи му вин 7... Сигурно ХРто има проблеми с драйверите си за този лаптоп. Пробвай да зададеш на диска Compatibility mode.

Дата:   20-06-12 01:26

7-цата се инсталира и после безкраен рестарт. XP въобще не иска да инсталира.
Успях с някакви live cd уиндоуски обаче те почти никви команди не ги греят.

Може ли да се махне батерията вместо джъмпера?
Джъмперът е скрит, а до батерията почти има свободен достъп. Разглобих го страшно много, но има сума ти кабели, който още държат корпуса и не ми се свалят.

asahi, казваш през уиндоуска среда та пробвам да флашвам?

Дата:   20-06-12 02:05

Цъ... не става преч MiniXp на hirens boot, дава грешка като msi flash boot helper тръгне да пише по флашката файловете и още купища прозорци с грешки се отварят.[smilie11]

Автор: guesswho   
Дата:   20-06-12 02:11

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   20-06-12 02:21

Рамта е две плочки, едната дава грешка като е сама, другата минава всички тестове и не мрънка. Харда го чете ту 320гб, ту 8.4 колкото му е LBA-то.
Сейф мод не бачка.
Не се разбират дъно и хард. Обаче като не мога да подкарам bios програмата да запише флашката и да флашвам...
Лаптопът е дърт и колегата не иска да дава повече пари, преди няколко дни го купи тоя другия хард за 50паунда.
При сетъпа на 7-цата редовно пише че не го засича щото SATA controllera трябвало да е на compatibility mode, еми да ама биоса е толкоз орязан, че няма пукната настройка за туй нещо.

Дата:   20-06-12 02:34

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   20-06-12 02:45

Успях под виртуална машина на моя да направя флашващо USB, сега се точи memtest86+ и ще флашва след това. Видях и как да ресетна CMOS-а без да вадя джъмпера, тъй като не го достигам.
Ми и аз първо разчитах на load drivers, обаче никъде не намерих драйвъри за това дъно...

Сега ще го видим като приключи.

Дата:   20-06-12 02:51

Дата:   20-06-12 03:25

Флашнах го... обнови се биоса, обаче пак ту го чете 8.4гб, ту 320... смотаняшка история
беше 1.02 нещо от рода, сега е 2.61 версията, смени се и датата...

Публикацията е редактирана (20-06-12 03:26)

Дата:   20-06-12 03:27

Дата:   20-06-12 03:45

имам LBA/large mode
Block(multi-sector transfer)
PIO mode
DMA mode
32bit data transfer

това ми дава да пипам в биос за SATA.
Рамта съм я пробвал и на двете места - другата също. Никаква промяна.
Ще търся още малко драйвъри за SIS 968чипсет, гледам човек със същия проблем AHCI drivers му посочват, ама линка е неактивен...

Още малко тормоз и явно ще разкачам всичко, кофтито е че навсякъде лентови кабели и глупости, много тъп 'интериорен дизайн' има тоз лаптоп.

edit: като смених lba/large mode на disabled и пак дава 8.4гб постоянно

Публикацията е редактирана (20-06-12 03:48)

Дата:   20-06-12 04:35

И новото двайсе е че след флаша не баца тъчпада, баси шоуто.
Направо му казвам да се спасява, аз си изпилих нервите [smilie23]

Автор: vinse   
Дата:   20-06-12 09:39

Странно, че не е тръгнал след флаша на BIOS-а (нали си дръпнал последният, който е качен на сайта на MSI ? )

http://bg.msi.com/product/nb/CX600.html#/?div=BIOS

, защото с абсолютно същото дръвче на MSI съм имал абсолютно същия проблем като твоя и се оправи с флашване на BIOS. Другото, което може да пробваш е да погледнеш дали някъде из BIOS няма настройка AHCI mode или нещо такова. Ако има пробвай се да инсталираш Win при различни настройки на AHCI.
Относно тъчпада - най-вероятно се е разместил кабела

Автор: didesignbg   
Дата:   20-06-12 11:27

Сложи си драйвер за сата контролера. Изтегля се от сайта на производителя на лаптопа, при старта на инсталацията на уин те пита искаш ли да инсталираш драйвери, натискаш мисля f8 и си слагаш драйвера. Нищо страшно.

Дата:   20-06-12 11:33

Къде къде по-лесно е да изключи AHCI в биоса и като инсталира драйверите във виндовса да го пусне...

Автор: ценослав   
Дата:   20-06-12 11:57

Да съм го ударил в земята до сега 100 пъти.[cool] [smilie21] [smilie21]

Дата:   20-06-12 12:49

Автор: Vinsent   
Дата:   20-06-12 12:55

Вземи си Apple да нямаш такива проблеми! [smile]

Е, други някои могат да се явят, ама... [smile]

Автор: didesignbg   
Дата:   20-06-12 14:55

Не всички лаптопи имат опция за изключване на AHCI.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.