Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Пътуване до Рим
Автор: zizero   
Дата:   04-01-12 19:35

Здравейте,

Предстои ми пътуване до Рим през Февруари за 5 дни, та всякакви съвети, идеи и препоръки за красиви местенца, добри ресторанти и готини музеи са добре дошли [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Пътуване до Рим
Автор: asahi   
Дата:   04-01-12 19:35

Гледай едноименния филм.

Автор: djogata   
Дата:   04-01-12 19:59

От целият Рим Ватикана най ми хареса като забележителност. Само че е пълно, фрашкано с туристунгели отвсякъде (това е така в целият Рим, но особено във Ватикана). Опашката за влизане във Ватикана понякога се вие с километри покрай крепостните стени. Така че за там си отдели цял ден, и се нареди на опашката колкото можеш по-рано. В 9 сутринта вече опашката е достатъчно дълга, за да чакаш половин-един час на нея. След това из Ватикана е едно яко маршируване из залите, с постоянна скорост (щото ако промениш скоростта си, или ще бъдеш смачкан от тълпата зад теб, или ще се набухаш в тълпата пред теб). Дано заради слабият сезон в който ти ще си там да не са толкова много туристунгелите.

Автор: nodoubt   
Дата:   04-01-12 20:01

харчи пари по ресторанти, за вино и храна, вечеря на пиаца навона?

Автор: Bumerang   
Дата:   04-01-12 20:05

Колко сте хубави Римски площади
пак да ви види сърцето мечтай
все тъй древни все тъй млади
който ви види ви помни докрай [smile]

В.Ханчев

Автор: smoking_weed   
Дата:   04-01-12 21:42

Има разни туристически автобусчета и за 16 € те разкарват из забележителностите. Слизаш, разглеждаш колкото си искаш и като ти омръзне, се качваш на поредното минаващо от там. Гледай само да са на една фирма. Билетчето важи за всички автобуси (само на фирмата от която си го купил). Няма опасност да се объркаш, защото автобусите на различните фирми са с различни цветове.
Избягвай да ядеш в ресторанти, които са близо до туристическите обекти. Прекалено скъпи са. Избягвай и такситата от летището. Като в София са. Метрото е много удобно за придвижване, както и маршрутките. С едно билетче сменяш до 5 превоза в рамките на 75 минути.
Весело изкарване.

Автор: stefan63   
Дата:   05-01-12 11:26

За да влезеш в музея на Ватикана или чакаш на дългата опашка, или плащаш на посредник (мотат се наоколо) да те вкара бързо, или сам си ставаш посредник - с онлайн резервция/билет за точен час/дата.
За да влезеш в "Свети Петър " - чакаш отвън на опашка, изглежда има и вариант да влезеш откъм музея , но аз не го схванах.
Всъщност има някакъв комбииниран билет с екскурзовод, не помня вече.

Като стигнеш в Рим -купуваш си Рома-пас - включва метро-билет за няколко дни + намаления за музеи. Най ценното на тоя пропуск беше, че има 2 безплатни музея - ние го ползвахме за Колизея и "стария град" - просто си прелиташ край опашките :-) , в Колизея има специална пътека за това.

Там навсякъде е история, така че сядай по-често на по бира :-) .

Автор: imitev   
Дата:   05-01-12 11:49

Аз при влизането във Ватикана прередих цялата опашка [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Булгар Булгар [cool] [cool] [cool]

Ама за Колизеума си почаках половин час да ге

Автор: logrus   
Дата:   05-01-12 12:04

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: zizero   
Дата:   06-01-12 00:20

Благодаря на всички включили се :) Водя си бележки и определено ще последвам съветите. А си взех и едно списание на Нешанъл Джеографик специално за Рим, та се образовам и от там [cool] [cool]

Автор: Antonio_V   
Дата:   06-01-12 00:46

Много добри съвети са дадени[smilie24]. Само да добавя, ако говориш за пътеводителя на NG - много е полезен. Не знам по колко снимаш, на мен на ден едвам ми стигаше 32 ГБ. За Боргезе е добре да си направиш резервация оттук, иначе няма шанс. Не бързай, а се наслади на всяко едно място колкото е нужно. Така или иначе ще искаш да отидеш пак. Успех, хубаво време и да видиш папата!

Автор: Славов   
Дата:   06-01-12 04:00

Задължително билети за опен бусовете, май месец бяхме там със съпругата и след 2 дни ходене омаляхме и си взехме билети за един червен /110 Open/ и още един зелен /archeobus май беше, излиза доста извън града/ билетите за 2 автобуса, за 3 дни струваха около 25 евра на човек. Където ти е кеф слизаш и на който си искаш се качваш после, имаха 2 пресечни точки. Метро не сме ползвали, ако хотела не ти е много настрани, наистина може да се мине и без него /за разлика от Париж примерно/. За Ватикана и Св.Петър чакахме около 20 мин. наистина имаше доста хора, но и опашката се движеше бързо.
В книжарниците има един пътеводител на Рим, заедно с карта, много ни беше полезен при организацията. Хапвахме в малки ресторантчета из многобройните тесни улички, а няколко пъти си взимахме сандвичи от пазарите, които са на почти всеки площад. Има много хлебопекарни в които продават невероятни вкуснотии за малко пари. Алкохола им е доста скъп по заведенията, а и прави трудно обикалянето, от малки магазинчета си взимах няколко пъти вино и кутийки бира за в хотела, излиза доста евтино. Дори и да е студено отдели време и за нощна разходка. Доста трудно хващах свободен нет из града, все им заключени мрежите, но с повече търпение се намира. Приготви си удобни обувки и дано времето е с теб.
Приятно изкарване!!!

Автор: meri_an   
Дата:   06-01-12 09:19

Един много полезен сайт за Рим!

http://www.aboutroma.com/events-rome.html

[shtrak] [shtrak]

Публикацията е редактирана (06-01-12 09:20)

Автор: ittv   
Дата:   06-01-12 10:12

Не слушай всички, които те плашат с големи опашки, особено февруари няма такова нещо, винаги има хора навсякъде, но януари и февруари са може би най-слабите месеци от към туристи в Рим... иначе какво да видиш, пишеш в Гугъл: Рим забележителности и ти изкачат голямо количество пътеписи и снимки, ето например един от първите резултати, с неща, които задължително трябва да видиш:

http://www.dimodi.com/?open=125

Приятно [shtrak]

Дата:   06-01-12 10:22

Бил съм в поне 15 европейски столици, и Рим ми беше може би най-неприятната (с изключение на Мадрид и Хелзинки, които са доста скучни). В Букурещ и Атина не съм бил де...

Но зависи от хората и вкусовете им, в Рим е пълно с всякаква паплач (да не използвам дума за малцинства, че ще ме бамнат), ресторантите по центъра са гадни и скъпи (в стил 'одери туриста' познат от БГ туристическите обекти), тъпкано е с туристи по известните места, чистотата е доста под средното европейско ниво (само Копенхаген в неделя сутрин е по-мръсен, след като пияните датчани са насвинили всичко)... Но пък историческото наследство е уникално. Така че не съжалявам, че отидох. Но ако ме питате коя европейска столица бих посетил отново при възможност, веднага бих казал Лондон [smilie5]

Дата:   06-01-12 10:23

ОК, може би не трябваше да ги пиша тези мрънкащи истории на хора, дето очакват да си изкарат добре, така че ви пожелавам приятно пътуване и много хубави спомени [beer] [beer]

Автор: tofo   
Дата:   06-01-12 10:27

А трябва ли да се прави някаква застраховка, че и аз ще шавам тия дни навън...[smilie8]

Дата:   06-01-12 10:36

Застраховките не са задължителни, но мисля, че е добра идея да имаш една под ръка, щото с обичайната бюрократична каша в здравеопазването, не е никак ясно какво се покрива от твоето БГ здравно осигуряване.

По принцип за кратък период застраховката е доста евтина, чувал съм за някакви суми от 20 лева седмично, примерно.
Всичко това покрива само спешни случаи. Преди да си купиш застраховка, провери какво е покритието, да не е нещо от сорта на 1000 лева, че не дай си боже нещо да стане, няма да ти стигне доникъде.
Ако все пак се случи да имаш нужда от медицинска помощ в чужбина, и си в състояние да говориш по телефона с България, то е добре преди да потърсиш медицинската помощ да се обадиш на застрахователната компания, да им опишеш случая, за да потвърдят дали ще ти покрият разходите.

Автор: attempt   
Дата:   06-01-12 10:52

Във Ватиканския музей задължително снимай това стълбище, носи мнооого Б-точки [smilie18]

https://photo-forum.net/static/forum/2012-01/mglk4870.JPG

Да кажа нещо и по темата все пак. Мястото, което ми хареса най-много в Рим е Фонтана Треви [smilie24] . Не че ще го пропуснеш, но все пак, особено по тъмно мястото е прекрасно.

Публикацията е редактирана (06-01-12 10:54)

Автор: orlindraganov   
Дата:   06-01-12 11:00

Ако не бехте бамнали импето щеше да каже за застраховките

Автор: tonyf   
Дата:   06-01-12 11:28

Tofo, aко си плащаш редовно здравните осигуровки, просто си извади Европейска здравна карта от НОИ и си ти.

Zizero,
Рим,
Рим,
Рим

[smilie5]

Автор: mike74   
Дата:   06-01-12 13:07

Въпрос наистина на вкус, някои казаха че не им харесва Рим - на мен МНОГО ми харесва. Много е колоритен и интересен, зад всеки ъгъл има нещо интересно. Ходил съм по голяма част от Европа и ако ме питат къде искам пак да отида - РИМ и ЛИСАБОН!
Но както казват - въпрос на вкус.

Какво да видиш? Ще се повторя с другите:
- Свети Петър и музеите на Ватикана. Когато има много туристи (зимата не знам как е) но отиди рано сутрин за да не се редиш на опашки. За музеите на Ватика си отдели отделен ден - аз направих в един ден Св. Петър + Ватикана и накрая бях каталясал. По-добре в отделни дни, твърде много неща има да се видят в музеите, а и самата катедрала. За музеите билета по принцип е 15 евро, ако ползваш някоя от агенциите или разни гидове дето сами ти скачат може да ти е 30, но няма да чакаш, направи си сметка.

- Замъка Сант Анджело
- Санта Мария Маджоре, катедрала
- Сант Джовани, катедрала
- Пантеона
и много други.

Но най-вече се разходи по пиаците, и уличките в центъра - пиаца Навона, пиаца ди Спаня, пиаца дел Пополо.
Горещо препоръчвам да опиташ задължително истински италиански сладолед [smilie3] има много "джелатерии" но на мен много ми хареса една като се тръгне от Пантеона нагоре по уличката - джелатерия ди Палма - страхотен сладолед и МНОООГО голям избор [smilie24].

И разбира се трябва да опиташ истинска пица, спагети, лазаня и ВИНО разбира се [smilie5]

Айде, че нещо много се отплеснах и пак ми се приходи там [smilie5]

етит: Ух, как забравих - фонтана ди Треви, разбира се - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!

Публикацията е редактирана (06-01-12 13:10)

Автор: r_popov   
Дата:   06-01-12 13:19

Хм, всичко казано по-горе... и още нещо - поне за мен най-вълнуващото посещение беше не Колизеума или Ватикана или Свети Петър или Форо Романо или Фонтана Треви... а катедралата Свети Павел - малко извън центъра е, но наблизо има метро и може да се достигне лесно и удобно. При всяко посещение в Рим задължително се отбивам до тази катедрала - за мен е много по-въздействаща и внишителна от Ватиканската - Свети Петър.
Въпрос на вкус, но ти препоръчвам, ако имаш време да я посетиш. Има я отбелязана на всяка туристическа карта на града. Приятно пътуване! [beer]

Автор: Havga   
Дата:   06-01-12 17:16

всички са ти написали чудни неща, но...
ако ти остане време и искаш да снимаш, забутай се по малките улички, ама тези скришните с вътрешни дворове .. има уникални места, с малки фонтанчета и старинни мазилки и прочее.
Само внимавай, някои от тях са с охрана и не дават да се снима, затова питай, да не стане беля....
весело изкарване

Автор: yang   
Дата:   06-01-12 18:55

За музея на Ватикана съм чувал, че си спестяваш цялото чакане ако си направиш резервация или си платиш по интернет, другият вариант е да отидеш по обед, когато опашките са минали.
За Св. Петър пък е добре да отидеш по-рано сутрин, преди да се е натрупала опашката.
За Колизеума, Палатин и Форума си купуваш билет от входа за Палатин. Там почти никога няма хора, но като видиш каква е опашката пред Колизеума....а, като имаш билет минаваш отстрани.
Почти във всеки хотел има много подробна безплатна карта със забележителностите, така че няма как да се объркаш в града.
Ако пътуваш с WIZZAIR имай в предвид, че обратният полет е много рано и още не се движи Леонардо Експрес от Термини до летището във Фиумичино. Така, че по-добре от тук си резервирай по нета БУСШАТЪЛ до летището, които тръгват по-рано пак от Термини.
Ако имаш време отиди до Трастевере, това е много приятен квартал малко в страни от туристическите маршрути, но има много приятни ресторантчета, улички , магазинчета и носи духа на нещо много "Римско". Намира се след Кампо Де Фиори и е от другата страна на река Тибър.
На Пиаца Навона имало вход към катакомбите на Рим, но това го разбрах след като се прибрахме.

[smile] [smile] [smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.