Автор: Marillion
Дата: 10-04-11 10:40
boreto, мога да ти пиша цял ден.
Четене иска.
Не уточняват кой закон са променили.
В търговския закон промени няма /освен една нова декларация за управител на дружество с ограничена отговорност/. Има промени в ДОПК, касаещи удължаване на срока по 77 от ДОПК.
Отговорността на отчуждител и прехвърлител касае САМО продажбата на търговско предприятие.
Прехвърлянето на фирми със задължения НЕ СТАВА ПО РЕДА НА ДОПК, а по реда на ТЗ.
Според СВЕТОВНОТО законодателство, дружествата с ограничена отговорност отговарят за задълженията си до размера на капитала. Таква е и отговорността на съдружниците - физически лица. Чакам да ми дадат правното основание да направят ревизия на човек продал дяловете си. С тези промени само доказват, не само че изобщо не знаят къде се намират във времето и пространството милите ни законодатели, но и признават невъзможността си, поради липса на капацитет, да се справят с проблема.
А мартинчо димитров, дето рева толкова за намаляне на капитала на 2 лв., щото бизнеса не можел да си позволи 5000 лв първоначален капитал за регистрация на фирма... няма да го коментирам. Аман от лобисти.
Малко да се пообразоват тия некадърници.
А само да отбележа, че от 15 февруари, когато въведоха удължения срок, до сега НЯМА НИТО ЕДНО издадено удостоверение, поради липса на разписана процедура. Чиновниците вдигат рамене и не им дреме. Това удари малкия и дребен бизнес, при който ликвидността на дружествата и едноличните търговци е като опашка за олио през 90-тте. Сега мине се не мине 60 дни и ще издават удостоверение - срокът не е инструктивен или препоръчителен, а преклузивен.
Я обясни това на дядо Стоимен, дето иска да си заличи ЕТ-то, защото не може да вземе пенсия, понеже се води бизнесмен. Какво е направил човека, че трябва да чака 2 месеца някой да го проверява, при положение че е бил винаги изряден и си е плащал всичко като поп.
Има само 1 начин да се спре продажбата на фирми със задължения, но няма да го направят, защото мутрите няма да могат да си връткат далаверките. Докато промените в законодателството се правят от икономисти и счетоводители - така ще е.
Аз съм практик. От 2004-та година, през мен са минали стотици фирми и какви ли не казуси. Начел съм се на законодателни промени и мога смело да заявя, че последните промени са на първо място по малоумие.
|
|