Автор: Lalinda
Дата: 15-01-09 23:19
И при мажоритарен вот в парламента ще влязат тези, които партиите сами издигнат, тъй че е все тая.
Сещам се за една статия от едно време, която питаше как би могъл да упражниш правото си на избор, ако трябва да избираш между Клара Маринова и Александър Йорданов (някои може и да не ги помнят, но примерът бе доста стряскащ).
Любопитно ми е как призоваващите за мажоритарен вот си представят техния кандидат срещу кандидата на останалите партии?
Примерна ситуация - 23, 24 или 25 избирателни райони (това са трите софийски района), където партийните централи се изхвърлят най-здравата:
ББ срещу СС срещу ВС срещу ИК? АД го пропускам, тъй като той ще бъде избран от друг район и София не им е сред приоритетите...
Пропуснала съм и царския кандидат, тъй като не мога да преценя кого биха изправили срещу ББ, едва ли ще пуснат, да речем, АП.
Кой ще спечели?
Ясно е, че ще спечели ББ, и като мажоритарен кандидат, и като водач на пропорционална листа, а вероятно дори и като независим (което би било куриоз)... Дори при 60 % участие на софиянци ИК няма как да победи ББ...
Освен това, централите ще ги сложат като кандидати и в големите градове, за по-сигурно...
Прогнозите на агенциите обикновено се сбъдват, те затова и ги правят, пък и същите агенции определят прогнозните резултати в деня на изборите...
Въпросът за мен е какво трябва да не прави ИК, за да не падне още повече процентът на партията му?
Това "слизане сред гражданството" днес бе доста комично...
Те пък какво искаха, след като протестът не бил политически?
Опозиция, която признава, че е безсилна в парламента, не е кой знае каква алтернатива...
Съмнителни ми се видяха още щом започнаха да гладуват срещу току-що изработената от самите тях конституция...
Още тогава ми се стори, че нашата държава скоро няма да я бъде...
Остава и Министерският съвет да започне да протестира срещу постановленията си...
|
|