Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Въпроси към колоездачите (някой обикаляше България наскоро)
Автор: itilien   
Дата:   21-11-08 12:11

Искам да питам няколко неща - първо, колко килограма багаж могат да се возят на дълъг (много дълъг) път, в прикачени дисаги ? При колело натоварено с багаж, какви са долу горе изминаваните километри на ден (знам че зависи от много условия, както и от колоездача, но все пак някакви числа ?) и колко време може да се кара така ?

Отговори на това съобщение
 Re: Въпроси към колоездачите (някой обикаляше България наскоро)
Автор: tofo   
Дата:   21-11-08 12:14

Примерно 15кг-макс, ама си зивиси от човека. Тури ги средно и 12-15км/ч, като пак си зависи от човека. [beer]
и към 70-80км на ден макс, щото ако въртиш повече, на другия ден няма да има на какво да седиш.

Публикацията е редактирана (21-11-08 12:25)

Автор: yakumo   
Дата:   21-11-08 12:48

Много, много зависи от човека и велосипеда. Август месец направих спокойно Тюленово-Варна за 5 часа с включени 2х10 мин. почивка с 12 кг на гърба, а не в дисаги, което е по-неприятният вариант. На следващия ден нямах проблеми с карането, но имах със слънчевото изгаряне [smilie5]

В по-хладно време и с дисаги можеш съвсем спокойно да броиш 15 кг в дисагите и 3-4 кг на гръб в много удобна раница и 80-100 км на ден, според мен - стига да няма много изкачвания. По равното би могъл да поддържаш без особен проблем 20тина км/ч. ако велосипедът и гумите са сравнително добри [beer]

Едит: Би могло да се кара така всеки ден доста време - пак зависи от човека, ама най-добре е да си предвидиш дни за възстановяване; ако не караш често, не тръгвай просто така - няколко дни поне разходи колелото с малко багаж на 40тина км, да речем, хем да придобиеш точна представа как се чувстваш и колко може комплекта велосипед-човек [smile]

Публикацията е редактирана (21-11-08 12:55)

Автор: orlindraganov   
Дата:   21-11-08 12:58

Гледай да балансираш багажа както ляво-дясно, така и отпред-отзад. Иначе е гадно

Автор: gogo   
Дата:   21-11-08 14:05

ми зависи колко са здрави дисагите :) Тука http://picasaweb.google.com/gugyan/TatulHaskovoGG# с един приятел обикаляхме Родопите няколко дни... Ама д-тата станаха на баници после [smile]

Автор: gogo   
Дата:   21-11-08 14:06

http://picasaweb.google.com/gugyan/TatulHaskovoGG#

Дата:   21-11-08 14:08

И вземи изплюй камъчето и кажи къде, кога и за колко дни горе-долу иде реч и ще получиш по-точно инфо.[shtrak]

Дата:   21-11-08 14:17

A, за никъде не съм тръгнал :) Просто ми е интересно - минават ми едни мисли през ума, но може би са неосъществими.

Не става дума за дни, а за месеци. Да кажем половин южна америка по дължина Примерно от перу до патагония. Но не съм гледал това колко хиляди километра са. Освен това виждам сериозни пречки - има планини и пустини, като пустините са май по-голям проблем, защото не знам колко начесто има населени места за презареждане на вода. Спане на палатка. Това не е конкретен план, а просто някаква спонтанна идея. И май автостопа е по-добър вариант :)

Автор: ddimo   
Дата:   21-11-08 14:25

Итилиен, много добър си като фотограф, ама това дето си го мислиш си е работа за "супермен" или поне за "батман"[smilie3]

Автор: lokole   
Дата:   21-11-08 14:29

Според моя скромен опит багажа е по-добре да е в дисаги, и до 15 кг. не е някакъв проблем. При поносимо време (имам предвид без жеги, които те принуждават да правиш сиеста от 11 до 16 ч.) и нормално нагънат терен, на ден спокойно могат да се минават по 100 км. Естествено, основният проблем при дългите преходи на велосипед е задника.
Така че, караш колкото ти издържи гъзеца, щото после става наистина неприятно. [smilie5]
Но тъй като ти говориш за планини и пустини, май е по-добре първо да направиш една-две пробни обиколки из България другото лято. Тогава и сам ще знаеш какво можеш и какво ще ти е необходимо за пътешествието.
Успех! [beer]

Публикацията е редактирана (21-11-08 14:31)

Автор: boink   
Дата:   21-11-08 14:42

една палатка 2-3-4 кг. дрехи 2-3 кг. вода 2-3 кг (минимум), храна 2-3 кг. чувалче 1 кило, инструмент (метални инструменти) 1 кг. камерка 2 кг, лекарства ....

с мотор е по добра оферта май.

Дата:   21-11-08 14:56

Сега като погледнах картата на атакама, изглежда че има населени места на по 60-100 км едно от друго. Повече от 150 км между две населени места не виждам, което значи че за 2 дни може да се вземат разстоянията между кои да е два града. Ако се кара привечер и сутрин по хладно, пустинята не би била голям проблем.

Автор: boink   
Дата:   21-11-08 15:02

водата може да ти стане проблем по принцип, при такова физическо натоварване и липса на вода трябва да мъкнеш много вода.

другият вариянт е да си вземеш един съндък от мъдро крушово дърво и да подтичква край теб докато си караш в зиг заг на 5-6 питиета.

Дата:   21-11-08 15:51

Яйш този
http://www.volodiasorokin.hit.bg/index.htm
за инфо, стига да е актуален. Яко беше обикалял с велосипеда. Планини , пустини и т.н. Има и книжки.[beer]

Автор: e.stanev   
Дата:   21-11-08 16:26

Не трябва да подценявате пустинята, особенно Атакама!

Атакама е най-сухата пустиня в света и там на ден за пиене отиват между 5,6 до 10 литра вода. Да точно така , който се съмнява в тези данни може да провери в нета.

При средна температура (в България да речем лятото това е около 24-26 градуса) и средно натоварвне от около 80-90км. на ден с колело приемът на вода може да достигне около 5л., сами може да си направите изводите как биха стояли нещата в пустинята. Единствената по-сурова от Атакама пустиня е Гоби, с температурни амплитуди през зима-лято от 80-90 градуса (зима до -30, през лятото до +40-50).

При Атакама хубавото, е че ако се мине по-крайбрежната западна част проблема с дехидратацията намалява, защото там има сутрешна мъгла, която се образува от студеното океанско течение.

Автор: LTG   
Дата:   21-11-08 16:39

Това, което си замислил е много сериозно изпитание. Преди няколко години близо до Созопол засякохме мъж и жена германци. Бяха тръгнали от германия за Индия с колела и от там за Китай. Колелата бяха супер леки и въпреки това по спомени колелото с предните и задните дисаги на жената тежеше около 45-50 кг, а на мъжа към 55-60. Те бяха около 60-те и въпреки, че ние бяхме с по една мижава раница 7-8 кг. караха около час заедно с нас, независимо от релефа.

Както ти казаха по-горе сериозните изпитания ще са водата, гумите и оцеляването в най-голямата жега и нощния студ в пустинята.
Трябва да се има предвид, че освен всичко това трябва да се подготвиш и за разни нежелани срещи със всевъзможни добитъци, хищници, насекоми пък и хора и добре да обмислиш вариантите за самозащита от тях.

Но все пак тайничко завиждам за възможността да реализираш тази щуротия [smilie24]

Дата:   21-11-08 16:41

В атакама направих една разходка 16 + 16 км с колело. Тръгнах около 16:30, когато е все още голяма жега (по скоро не е толкова жега, колкото е проблем че слънцето пече от много високо и надморската височина е около 2400 м.). Бях взел литър и половина вода, втъкната по джобове на вързания около кръста полар, мъкнех на кръста и раменете си една Ловърпро нова 5 с около 8 кила техника + 2.2 кила статив като калашник на гърба, а някъде из всичкото имаше и една резервна вътрешна гума и малка помпичка. На отиване се появиха леки много високи облаци, които намалиха силата на слънцето. Връщането беше по тъмно, светех си с челинк. Пътя беше сравнително равен, но си имаше лек наклон, който ме поизморяваше. Не помня колко време ми отне, но за отиването, престоя и връщането (общо около 5 часа) изпих около 800 грама вода.

Дата:   21-11-08 16:44

И най-важното колелото трябва да е леко достатъчно здраво за толкова дълъг преход. С други думи байк от среден до висок клас, задължително твърда рамка, може и с мека вилка, но мисля че не е задължително. За около 1000-1500 лева и доста резервни части, почти всичко сменяемо и лесно чупливо по колелото трябва да го имаш под ръка, иначе може много лошо да изгориш.

Дата:   21-11-08 16:45

LTG, това е само идея и не се знае дали ще се заема с нея. Възможност ще има, ако ми дадат много месеци неплатен отпуск (според мен поне 7-8-9). В противен случай или няма да стане, или трябва да напусна временно, пък после пак да се върна на работа :).
Пък ако се заема да го правя, ще е идната година към края на тукашното лято.

Автор: asahi   
Дата:   21-11-08 16:48

За повече багаж или по-големи дистанции велоремаркето е добро решение.

Тренирай предварително 3-4 часа езда да ти свикне дъ-то, че иначе проблем.
Екипировката е важна - клин с подплънки, проветрива фланелка, обувки и педали.

Автор: НАСОО   
Дата:   21-11-08 16:48

мани ги тия куеууа, вземи си едно едно кросаче, 10кила бенз на гръб и отвяваш плявата

Дата:   21-11-08 16:49

Сподели в коя част на пустинята си карал, защото 1л. за няколко часа ми се струват адски малко. Принципно ако караш на ден по 100км. с колело малко трудно ще изкараш с 2-3 литра. Дори да си почиваш по обед, пак ще ти е много трудно.[smilie11]

Дата:   21-11-08 16:51

e.stanev, чак пък да изгоря лошо...
по-скоро ще хвърля колелото и ще продължа на стоп :) Бил съм в тая пустиня, макар и само в един участък от нея и знам какво представлява. За такива пътища в българия можем да мечтаем. Отстрани на платното има по метър и половина допълнително асфалтирано пространство. Има доста движение, така че няма начин да умреш там. А и населените места като гледам са през 50-150 км. Проблема по-скоро е, че колелото трябва да се купи от там, защото ще е зор да го пренеса по самолет.

Автор: asahi   
Дата:   21-11-08 16:52

Прати си го по ДХЛ.

Дата:   21-11-08 17:03

e.stanev - San Pedro de Atacama - Valle de la Luna. Също така и едно ходене пеш до долината на смъртта (Valle de la Muerte) на 4-5 километра от селцето направих.
Там жаждата идва не толкова от горещината, а от голямото съдържание на солени частити във въздуха, които ти ебават мамата на гърлото. На втория ден се разсополявих и разкашлях, на третия имах температура малко.

https://photo-forum.net/static/forum/2008-11/ztun9285.JPG
http://212.36.3.59/site_pics/178/i_1215464752_IMG079_small_ff.jpg

https://photo-forum.net/static/forum/2008-11/hkcu3896.JPG
http://212.36.3.59/site_pics/178/i_1215022256_IMG088_small._ffjpg.jpg

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.