Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

форум: Фото базар - Аксесоари
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Светодиодна рингова макроламмпа
Автор: edal   
Дата:   21-11-11 09:44

https://photo-forum.net/static/forum/2011-11/xtiw7084.JPG
http://free.hit.bg/edalsnimki/ligght-on-450d.jpg

Навинтва се на филтърната резба на обектива. Захранване от две АА батерии или от мрежа. Има насадки за обективи с резби 49, 52, 55, 58, 62, 67 мм. Ляво, дясно, горно, долно или кръгово светене на ринга. Пуска се и се гаси с ключе. Може да свети над 1 час с едно зареждане. Осветява до 1м. Непрекъснатото светене подпомага фокусирането - могат да се ползват китови обективи за макро без широки бленди. Става за всички апарати. Състояние 10/10.

Закупена в UK. Намира се в София. За страната - с Еконт.

Отговори на това съобщение
 ЦЕНА
Дата:   21-11-11 10:08

Цена 90 лв.
А върши работата на десетократно по-скъпа макросветкавица, че дори и повече - защото за макросветкавица трябва макро обектив с бленда 1.8, а тази гарантира фокусиране и на обективи с бленда 3.5-4, защото свети през цялото време на експозицията. Освен това позволява снимане с експониране няколко секунди или минути, което с класическите светкавици е невъзможно.

Re: Светодиодна рингова макроламмпа
Автор: BorislavKostov   
Дата:   21-11-11 10:49

Назови ми ЕДИН макро обектив със светлосила f/1.8. Понякога се оливате с глупостите си. Другата част на поста няма да я коментирам.

Дата:   21-11-11 18:49

Пардон, 2.8!
Но с такава лампа си щракам макро с китака ЕF-S 18-55/is, така, че не ми се налага да знам точно колко са специализираните макро-обективи. Също така - като сложа с 1-2 макропръстена и адптер М42-ЕОС един древен Цаис, или едно старо Асахи, или един Хелиос за 20 лв. и им закрепя отпред лампата, ела че се мери с твоето ЕФ100/2.8 без макро светкавица за 1000 лв.!
[beer]

Публикацията е редактирана (21-11-11 18:50)

Автор: fitness   
Дата:   21-11-11 19:32

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   21-11-11 20:00

фитнесс: Да, същото е, но на мен първо ми приеха заявката в amazon.com (долу-горе на същата цена), взеха ми парите за предмета и за транспорта $10, но след седмица ми писаха, че не пращат за моя адрес в Бг. Много се извиняват и ще ми възстановят парите. Не съм следил дали са ги възстановили, но даже и да са, нашите банки си прибират комисионните... Затова се принудих от UK, а там само най-скъпите продавачи ми го пратиха за около 39 паунда и транспорт 5 паунда. И то с английски контакт, поради което се наложи тук да купувам адаптер UK-шуко (бонус към комплекта). Взех два броя, за да си разделим поне транспортните разходи с някой колега - смятам, че не само на мен ще е полезно.

Публикацията е редактирана (21-11-11 23:40)

Пример
Дата:   21-11-11 21:22

Една такава "конструкция":
https://photo-forum.net/static/forum/2011-11/ypps5987.JPG
http://free.hit.bg/edalsnimki/pancolar.jpg
Отгоре-надолу:
- адаптер М42-EOS за около 20лв,
- макропръстен за около 15 лв,
- CZJ 1.8/50 за около 100лв (може и Хелиос 2/55),
- адаптер 49мм - включен в комплекта
- самата лампа

дават ето такъв резултат (линкът под снимката може да се увеличава до 100% кроп 4272х2848 пиксела):

https://photo-forum.net/static/forum/2011-11/gnne6245.JPG
http://free.hit.bg/edalsnimki/IMG_9770.JPG

Вижда се как стотицата около 22мм е разположена върху почти цялата матрица 22.2 мм на ЕОСА, т.е. имаме гарантирано висококачествено изображение 1:1 общо за около 220 лв. Знаете, че, ако използваме ЕF 100mm/2.8, за да получим този резултат ще ни трябват зa обектива около 1100 лв, а за ринговата светкавица Canon MR-14EX още около 1100 лв, т.е общо повече от 2200 лв. 2200/220 = 10 пъти разлика в цената! И едва ли ще изработят такъв кадър... Впрочем ЕФ 100мм макро реално разполага обект от 22 мм върху само 7 мм от матрицата (1/3 от кадъра), но това е друг въпрос... А кропът не е решение, а шмекерия...

Публикацията е редактирана (21-11-11 23:41)

Дата:   22-11-11 08:39

Човече, спри се на време с глупостите! Продавай каквото искаш на каквато искаш цена, но да заблуждаваш начинаещи в макро фотографията хора не е колегиално.

> за макросветкавица трябва макро обектив с бленда 1.8, а тази
> гарантира фокусиране и на обективи с бленда 3.5-4, защото
> свети през цялото време на експозицията. Освен това позволява
> снимане с експониране няколко секунди или минути, което с
> класическите светкавици е невъзможно.

При макро обичайния подход е да се фокусира ръчно - независимо дали това е чрез въртене на фокусния пръстен или (по-често) чрез движене на апарата осово към снимания обект. Това, че свети през цялото време не е плюс, защото едва ли докарва мощността на светкавица (без значение дали е макро или конвенционална такава), за да ти се намали необходимото време за експонация достатъчно. Така че пак рискуваш да имаш motion blur. За да снимаш секунди с конвенционална светкавица ти е необходим само статив - на практика експонираш снимания обект със светкавицата, а фона - чрез дългото време за експонация.

> ела че се мери с твоето ЕФ100/2.8 без макро светкавица
> за 1000 лв.!

Нямам EF100/2.8. В базара той не струва 1000 лв. За макро НЕ ТИ е необходима макро светкавица - много хора снимат с конвенционална и дифузор за нея. Естествено другият вариант е MT24-EX, която е наистина скъпичка, но ако снимаш сериозно макро и ползваш MP-E 65 явно си струва. Колко хора ползват рингова макро светкавица е друг въпрос.

> Вижда се как стотицата около 22мм е разположена върху почти
> цялата матрица 22.2 мм на ЕОСА, т.е. имаме гарантирано
> висококачествено изображение 1:1 общо за около 220 лв.
> Знаете, че, ако използваме ЕF 100mm/2.8, за да получим този
> резултат ще ни трябват зa обектива около 1100 лв, а за
> ринговата светкавица Canon MR-14EX още около 1100 лв, т.е
> общо повече от 2200 лв. 2200/220 = 10 пъти разлика в цената!
> И едва ли ще изработят такъв кадър... Впрочем ЕФ 100мм макро
> реално разполага обект от 22 мм върху само 7 мм от матрицата
> (1/3 от кадъра), но това е друг въпрос... А кропът не е
> решение, а шмекерия...

Ако използваме 100/2.8 ще ни трябват под 1000 лева, ако купуваме от базара. Да не говорим, че се намират обективи на други марки за под 600 лв. дори. Риногва светкавица не ни е необходима - спокойно можем да използваме китайска конвенционална светкавица с дифузор (направен за 20 минути) за 100-тина лв. Впрочем EF100/2.8, както и ВСЕКИ друг 1:1 обектив, без значение марка, модел и фокусно разстояние, разполага обект с дължина 22 mm върху 22 mm от матрицата. Затова е 1:1.

Дата:   22-11-11 09:32

E, a покажи как го правиш с книжния балон, та да сравним (ако нямаш столевка, сложи някаква друга)[smilie25]

Дата:   22-11-11 10:16

Снимка с какво увеличение искаш да видиш? 1х?

Дата:   22-11-11 10:31

Впрочем, на честна дума ще ти повярвам, а и лично ме интересува:

ако погледнеш на фокус през макрообектива си (какъв е той?) към нещо 20 мм дълго без да слагаш макропръстени или макролещи, каква част от кадъра ти (какъв е апарата ти - Full F или APS-C?) заема??? Мисля, че това ще даде обективен отговор на въпроса има ли спекулации с това 1:1.
Благодаря ти предварителнио!

Дата:   22-11-11 10:42

Камерата ми е с APS-C размер на сензора (40D), а макро обектива - Sigma 105/2.8 EX Macro. Съответно размерът на сензора е 22.2х14.8 mm. Ако погледна през визьора обект с дължина 22.2 милиметра, ще виждам 95% от тези 22.2 mm, понеже обхвата на визьора е 95%, а не 100%. Ако погледна през live-view, ще видя всички 22.2 mm. Така или иначе, този обектив (както и всеки друг макро обектив) е 1:1. Това означава, че когато фокусираш на минималното фокусно разстояние (т.е. мащаб 1:1), размерът на снимания обект и размера на проекцията му върху сензора ще е един и същ. Кажи сега искаш ли снимка на банкнота и при какво увеличение, за да сравним и количеството светлина, което дава моето решение (с обикновена светкавица) и твоето. Все пак ти си снимал с ISO400, f/1.4 (което е напълно неизползваемо за 1:1 макро, тъй като дълбочината на рязкост ще е почти никаква) и скорост 1/125 [smile]

Дата:   22-11-11 11:11

да, така би трябвало да е "aко"... Но, много те моля, погледни реално към нещо около 20мм през визьора и твоята Сигма от 23см(минималното й предметно разстояние) и ми кажи наистина ли се простира от единия до другия край по ширина на кадъра (приблизително), както е по теория. Или само около половината - както е по моите сметки 105мм/23см =1/2 (приблизително). Извинявай, че ти отварям работа! Ще ми помогнеш да си коригирам сметките...

Публикацията е редактирана (22-11-11 11:13)

Дата:   22-11-11 11:23

Сега те разбрах. Минималното предметно разстояние на Сигмата не помня колко е, но то се мери от фокусната равнина (където е разположен сензора на фотоапарата) до обекта. По-важно от практическа гледна точка е работното разстояние - това от челната леща на обектива до обекта. И по-точно ефективното работно разстояние - от габарита на обектива до обекта (тъй като на доста макро обективи челната леща е малко по-навътре от габарита на обектива). Така че аз постигам 1:1 при ефективно работно разстояние 12 cm. В момента пиша разни работи на тема макро, но не знам кога ще са готови, за да ги публикувам. Все още ли искаш да измеря увеличението при ефективно работно разстояние 23 cm?

Дата:   22-11-11 11:40

аз също те разбирам. Всъщност, за да постигне спесифицираното си минимално предметно разстояние от 23см, Сигмата се удължава и от 105 милиметрова се превръща в нещо като 230-милиметрова (заедно с вътрешното разстояние до сеньора)

https://photo-forum.net/static/forum/2011-11/osyt5788.JPG
http://www.photozone.de/images/8Reviews/lenses/sigma_105_28/lens.jpg

По този начин осигурява колкото е разстоянието от предмета до лещата, толкова да е разстоянието от лещата до сензора, за да се постигне наистина 1:1...

Но ти зададе още една загадка - наистина ли един макробектив може да се приближи с челната леща до предмета на разстояние по-мако от спесифицираното предметно разстояние (и фокусът да се запази). Сигурно ще ти е интересно и на теб, щом пишеш по въпроса...

Дата:   22-11-11 11:52

Много неща не са ти ясни. Знаеш ли какво е фокусно разстояние на обектива? Прословутите 105 mm? Това е разстоянието от фокусната равнина до оптичния център на обектива (каквото и да значи това). Тази Сигма, както и може би всички макро обективи от порядъка на 90-105 mm фокусно разстояние, за да постигне 1:1, става реално около 80 mm фокусно разстояние. А самият обектив физически се удължава, да. Не съм задавал загадки - има си понятие "минимално предметно разстояние" - няма значение дали говорим за макро обектив или не. Ако обектът ти се намира на по-малко от това разстояние (пак казвам, мерено от фокусната равнина до обекта), няма как той да е на фокус.

Дата:   22-11-11 12:54

обвинението, че много не знам не е тайна за мен ("аз знам, че нищо не знам" - са казали древните философи), но не е обяснение на практическите ситуации, нали? Аз те помолих за конкретни измервания, защото съм инженер, а ти се нервиш, вместо да ми кажеш честно, че нямаш време или, че те мързи, или, че резултатите са малко подозрителни...

Дата:   22-11-11 13:32

Не беше обвинение. Аз също съм инженер и са ме учили когато не съм наясно с нещо, да не го коментирам. Също така да чета the fucking manual най-напред. По-горе, след като се опитах да ти обясня някои неща, те попитах дали все още ти е интересен резултата от подобно измерване. Отговор не получих. Резултатите не са подозрителни, не ме мързи, 5 минути все ще намеря. Какво те интересува? Увеличението на въпросния обектив, когато обекта ми е на 23 cm от габарита на обектива? Снимка на банкнота при мащаб 1:1 искаш ли? Тъкмо ще съпоставим количеството светлина, което дава една обикновена светкавица, и това, което дава твоята лампа.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Секция Базар има нов софтуер, който е официален. След дата 20.11.2012 г. няма да може да пишете тук, в старата версия.

Използвайте новият софтуер, като преди това прочетете правилата за него:
НОВА СЕКЦИЯ БАЗАР