Автор: d256h
Дата: 25-05-09 10:58
Ще кажа няколко думи за 1.4 и 1.8 Зуйко. Аз имам няколко обектива и взех да ги тествам всичките, да видя има ли повтаряемост на един и същи модел от различни производствени серии, по отношение на качеството..
В моя експеримент нещата стоят така:
Обективите ги качих на Оли Е-500. Обекта за снимане беше банкнота от 20лв. Целта беше да се види каква е рязкостта. Обектива 1.4 е еднакво добър при еднаква диафрагма с 1.8
При най-отворен 1.4 настъпва леко мазане (дори в центъра), което не очаквах от Зуйко, но оптичните закони, явно действат и при тях :)
Единственото предимство на 1.4 е че е по-светлосилен, но имайки предвид развалянето на качеството при най-отворено, въпроса за предимствата е двулик.
Има една серия на Зуйко 1.8 която се продава, като китов обектив заедно с ОМ-3 и ОМ-4. При нея има видими разлики в задната леща, тя е по изпъкнала. Означенията на обектива са същите, като на тези от по-предни години, но самия обектив за мен е по-добър от предишните. Също така, друга разлика в него е замяната на металния ринг за фокусиране с такъв от пластмаса. Не знам дали това е за лошо или не, но оптически обектива е по-добър...
|
|