Автор: bkrustev
Дата: 04-01-05 20:04
Тази тема за безплатния фотографски софтуер май е доста безсмислена. Все пак за сериозните фотографи не би трябвало да е проблем да платят лицензите на програмите. За нас, обаче, тези, на които фотографията е само хоби (макар и доста скъпичко), всеки спестен лев е от значение. В крайна сметка щом може да се използва някоя безплатна програма за сметка на друга, която струва стотици левове, защо да не го правим?
На първо място трябва да се отбележи, че има два основни вида безплатен софтуер. Единят е безплатен за некомерсиална употреба - т.е. може да работите колкото си искате с тази програма, стига да не изкарвате пари от това. Другият е изцяло свободен за употреба - свободни сте да правите каквото си искате, дори и да продавате продуктите направени с тези програми.
Тук пиша известните ми на мен безплатни програмки, а ако вие може да добавите нещо, ще е повече от добре.
1. На първо място операционна система - ами тука всички се сещаме за Линукс. Аз само нея съм ползвал от безплатните. За съжаление няма дистрибуция специално предназначена за обработка на изображения - най-се доближава т.н. Динеболик (www.dynebolic.org), чиято цел е да бъде малко домашно мултимедийно студио. Много е удобна Кнопикс (www.knoppix.org), която зарежда направо от компакт-диск и не е необходимо да инсталирате на харда. От популярните дистрибуции бих отличил Слекуеър (www.slackware.com) и Федора (fedora.redhat.com).
2. Драйвър, Фърмуеър, протокол за трансфер и т.н. за фотоапарата, скенера, принтера, тъчпада и всякакви там други джаджи - тук думата обикновено има производителя на съответното устройство. Все пак има и оптимизирани от фенове версии - мога да посоча само популярния във форумите "Руски хак" за Канон 300Д (satinfo.narod.ru).
3. Редактор за изображения - демек Фотошоп (за кратко Шопа). Тука май мнозинството е категорично - "Само Шопа струва, зарежете другото". Все пак и Гимпа има какво да покаже - www.gimp.org. Трябва да се отбележи, че Линукс версиите са по-бързи и по-стабилни от Уиндоуските. Аз съм пробвал и Фотофилтър (www.photofiltre.com). Други такива редактори, които открих са: Викман Фото редактор (www.vicman.net/vcwphoto/), Обоготител на картинки (biphome.spray.se/baxtrom/imageenhance.htm), Фотоплюс (www.freeserifsoftware.com), Пиксия (park18.wakwak.com/~pixia), Ултимативна рисувачка (www.ultimatepaint.com), Работилница за картинки (www.cursorarts.com/ca_imffw.html). Тези знам аз - на вас разчитам за тестване, оценки и добавяне на нови. Тези, които съм посочил варират от най-опростени до конкуриращи Шопа (абе тоя Шоп, ако беше от София грешка нямаше да има). Абе на graphicssoft.about.com има и някои други полезни програмки.
Тук искам да спомена две програми, които по принцип нямат нищо общо, но с тях бях видял някъде много интересни ефекти - К3Д (k3d.sourceforge.net) и Блендер (www.blender3d.com). С тях бяха направени много интересни гото-колажи като истинските снимки бяха наложени за тапети на различни триизмерни повърхности. Беше ефектно. Не че не може да се направи същото и с Шопа...
4. Плъгини, адони и т.н. за редактора за изображения. За това разчитам изцяло на вас - чувал съм за цели СиДита с безплатни ефекти за Шопа. Ще потърся и ако намеря ще го пусна.
5. Програмки за разглеждане на снимки - тук ползвам само 2 : ИрфанРазглеждачка (www.irfanview.com) и ЖеКаРазглеждачка за Линукс (gqview.sourceforge.net).
Та, това засега, ако има интерес ще пусна и безплатни архиватори, програми за каталогизиране на компактдискове, програми за фина настройка на видео карта и монитор, програма, с чиято помощ да направим възможно и други да гледат снимките ни по мрежата, порграми за намиране на еднакви файлове, програми за масово преобразуване от един формат в друг, програми за правене на Слайдшоута (ей, на почти всички други английски думи изнамерих по някакъв тъп превод, ама това не знам как другак да го пиша), програми за ускоряване на компютъра специално за отваряне на графични файлове, и всякакви други програмки, които се сетя и които някои поиска.
П.П. Абе да му се невиди, защо изобщо трябва да редактираме снимки на компютри??? То вече добър фотограф стана не този, които умее да работи с апарата и в лабораторията, а този, дето разбира от Фотошоп (ама пак Шоп-лъка му намериха лесното, а?)
П.П.П. Дано такава тема да е полезна поне на един човек тук.
П.П.П.П. Извинете за правописните, пунктуационните и стилистичните грешки - толко си мога.
|
|