Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Фотогеничност - що е то?
Автор: alex_markov   
Дата:   21-10-04 19:18

Гледам снимки на хора които познавам и не мога да ги позная[smilie18] в смисъл някой ги обича камерата (не съм ги снимал аз) други въобще като ги видип на снимка - ужас а в живота са си ОК. Някои да знае нещо по въпроса, някакво "научно" обяснение???

Отговори на това съобщение
 Re: Фотогеничност - що е то?
Автор: boni   
Дата:   21-10-04 20:44

Да ,има такова нещо .Аз съм се убедил ,че на някои хора кожата отразява светлината по такъв наин ,че не може да стане една свястна снимка.На други се получава винаги,независимо как ги снимаш...

Автор: cristo   
Дата:   21-10-04 21:38

повечето хора се страхуват от камерата и като я насочиш към тях се стягат, а други се отпускат, държат се естествено, флиртуват с апарата и с тях винаги става хубава снимката [smile]
това за отражението на свелината дето Бони го казва [smilie11] не съм го срещал и не мога да го разбера, и не го вярвам

Автор: stoevmobile   
Дата:   22-10-04 00:06

туй си е даденост от Бога-или си го имаш и ставаш модел и кинозвезда, или ставаш фотограф...
[shtrak] [beer] [shtrak] [beer] [shtrak] [beer]

Автор: Prakticar   
Дата:   22-10-04 07:41

Не е само от фотографа и апарата.
Не знам как става, но някои хора определено излизат по-добре на снимка, даже по-добре, отколкото на живо. С други не става.
Защо и как нека кажат портретните фотографи.
Моите скромни наблюдения показват, че жени с широко лице обикновено излизат по-добре.

Автор: gogo   
Дата:   22-10-04 07:57

А моите скромни наблюдения показват, че жени излизат обикновено (тук във форума де) [smile] [smile] [smile]

Автор: jumbo   
Дата:   22-10-04 09:31

фотогеничност се определя сами с черно бяла снимка, защо никой не мие е обяснявал само казват това е критерия. затова на кастинги за филми се носят портрети ЧБ изработка (даже американците имат идиотски размер по стандарт 10х11 инча ?!?!?!?!?)

Автор: japanese   
Дата:   22-10-04 09:40

zashto zanimavate naukata s takiva neshta [smilie7] [smilie8]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   22-10-04 09:51

"Најубавата македонка, што ќе не преставува на светскиот избор за Мис, на 4 декември во Хајнан, во Јужното кинеско море ја избра жири, и гледачите, преку 0500 линија. Некоректно и срамотно за девојките, до името на секоја кандидатка стоеше нејзиниот 0500 број, како на жешка линија. Фалеше уште офкање, и текст од типот: "допри ме".
"

Дата:   22-10-04 10:46

Занимавам науката защото не мога да си го обясня как става - виждам човека с "тея две очи" после гледам негова снимка - пак същият човек, ама не! Друг сякаш по-хубав или по-грозен или просто различен а зашо???

Автор: boni   
Дата:   22-10-04 10:49

Да ,Джъмбо ,в ч/б ,защото както казах всички лица отразяват по различен начин спектъра на светлината. Пи някои се получават по-топли и живи тонове ,а при други каквото и да правиш стои студено ;))

Автор: jester   
Дата:   22-10-04 11:18

Темата наистина е странна и не вярвам да стигнем до единствения правилен отговор, но аз си мисля, че това има общо и с това, че ние възприемаме лицето на човек на живо като съвкупност от няколко неща.

Първо, ние имаме бинокулярно зрение и получаваме обемен образ в главите си, а това има голямо значение. Второ, когато виждаме човека пред нас ние следим дори без да съзнаваме, много повече неща отколкото когато сме ограничени до двуизмерна снимка - мимики, жестове, т.нар. малки неща, които са по-скоро в сферата на парапсихологията, но ги има. Много често ние възприемаме един човек за красив, без да съзнаваме, че това е комбинация от държание, начин, по-който гледа, говори, смее се и т.н, фактори, съставящи нечия "Каризма" :)
и когато го видим на обективна двуизмерна снимка, ние виждаме застинал момент, който съвсем спокойно може да е такъв, в който няма да го харесаме и на живо, но там той отминава за милисекунда, докато на снимката е консервиран.

Автор: cristo   
Дата:   22-10-04 11:34

абе аз колкото и да не се харесвам на снимки винаги изглеждам добре - другите са ми го казвали, но и аз го виждам [smile]
всичко идва от притеснението от апарата, ама почвам с това да се повтарям.

като ученик трабвяше да направя няколко снимки на сестра ми (тогава тя беше на 11-12 г.) и да ги пратя с писмо на баща ми, който от 1г. беше в чужбина, да я види колко е пораснала
ами сестра ми се скова цялата като насочих стария руски апарат към нея, уж пак същата физионамия, същата усмивка, а няма живот, няма излъчване...
направих й 5-6 кадъра и като видях че така няма да стане (а лентата ми бише свидна-бях беден ученик) отидох в банята на тъмно, извадих лентата и я върнах обратно в кутийката, после се върнах при сестра ми и почнах да я "снимам" :) и така около 2 часа !!! от време на време влизах в банята уж зареждам нова лента :)
на втория час на нея или й писна да се стяга, или мускулчетата които й държаха стегнато лицето се умориха, или видя че от снимки не се умира и тогава пак сложих лентата и й направих чудни снимки [shtrak]
и от тогава тя не се претеснява, не е супер красавица чак (но си е хубаво момиче), но си излиза много добре на снимките [shtrak]

Автор: volokin   
Дата:   22-10-04 12:10

това е то!! Много верен отговор, браво![smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   22-10-04 12:15

volokin, кой от отговорите визираш, че то има не един и два [smilie11]

Дата:   22-10-04 13:09

...а значи не работи при теб дървовидната структура, ми този:
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=61453&t=61268&phorum_uriauth=.

Ако не стане и така, значи този който започва така:

''Темата наистина е странна и не вярвам..............
.......Първо, ние имаме бинокулярно зрение и получаваме обемен образ в главите си....''[smilie24]

Дата:   22-10-04 13:26

аха, моят, демек [smilie3]

ми съжалявам за дървовидния изглед, отскоро съм във форума и още се бъхтя с навигацията [smilie2]

Дата:   22-10-04 13:30

..ами той може и да не деиства при теб. [smilie2]

Автор: neuromancer   
Дата:   22-10-04 14:14

я кажете как се пуска дървовидния изглед, че преди имаше, ама сега не мога да намеря как се пуска

Дата:   22-10-04 17:15

jester - никой (надявам се) не иска "единствения правилен отговор" а разумни предположения и твоито деиствително изглежда такова - хареса ми. И аз мисля по този наìн но все пак ми убягва нещо - като правиш серия от снимки няма наìн да не хванеш и добри и лоши мимики но пак фотогеничния си излиза добре не фотогеничния не[smilie11] , но си прав ние виждаме човека в движени - жив, а на снимката е 'изваден от контекста" застинал.
М-у другото "Каризма" не е ли чар?

Дата:   22-10-04 17:36

[оfftopic]

Ами най-общо казано е чар, но за мен винаги думата каризма (или харизма) е била по-комплексна, един вид чар се съдържа в каризмата :) това си ми е чисто субективно чувствто за тези две думички и може и да бъркам

[/оfftopic]

а иначе аз в никакъв случай не се противопоставям на тезата за сковаването пред камерата, по-скоро я допълвам. Има хора, на които им е вродено да се държат естествено пред "стъкленото око", докато на други им е много трудно да се отпуснат.

Автор: Ninety   
Дата:   22-10-04 17:42

Няма такова нещо като фотогеничност.Има само майсторлък при снимането.Осветление,момент и гледна точка.Много от актъорите в Холивуд са като Квазимодо, но въпреки това излизат добре на снимките.Всичко е камера,грим и осветление.

Автор: Transfiction   
Дата:   22-10-04 17:58

Мисля, че защото снимката има две измерения, а реалността - три. Очите ни възприемат различно... Също трябва да се има предвид, че камерата не запечатва едно към едно каквото виждат очите по естествен начин. Това го четох в една книга. Четох също и за триизмерна (стерео) фотография... Нямам търпение да опитам, но няма да е скоро.
Привет! [shtrak]

Публикацията е редактирана (22-10-04 17:59)

Автор: Canon   
Дата:   24-10-04 10:39

1.Общата визия е сума (средно аритметично) от непрекъснат процес на микро мимики, но кумулативния наслаган образ може не съвпада с нито една от тях. (формално математическо обяснение)

Автор: Anarhia   
Дата:   24-10-04 11:27

аз викам при boni е най-вярна като се комбинира с още двуизмерната теза.
[smilie3] [smilie3] [smilie3]

първа  назад  1     всички  напред  последна