Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Почистване на обектив и филтри???
Автор: JMDP   
Дата:   29-08-04 09:53

Бихте ли ми дали съвет как да си почиствам оптиката (например челния елемент на обектива)?
Имам спец. четчица за оптика, която ми върши добра работа за премахване на прашинки.
Според писанията на опаковката четчицата е с мек косъм и е специално за обективи.
Какви течности и с какво почиствате по-сериозни замърсявания (бяха ми споменали да използвам кърпа от
микрофибър)???

Използвате ли UV филтър за предпазване на челния елемент??? И като стана въпрос за филтри може ли да ми кажете
от къде да си поръчам приличен UV и Circular PL филтри и да не са супер скъпи? Преди време
четох няколко питания във форума за филтри, но не беше много скоро. Имам ценова листа на ProFo, става ли да
купувам филтри от там? От Русе съм и тук няма нищо....

И едно последно въпросче. Размера на обектива ми е 67мм и ако си взема PL филтър на 67мм и по-нататък се сдобия
и с друга оптика, тя ще е с друг размер. Не вярвам да си купувате по няколко размера PL филтри (доста кинти стават)???

Предварително благодаря.

Отговори на това съобщение
 Re: Почистване на обектив и филтри???
Автор: plamennk   
Дата:   29-08-04 10:22

Аз ползвам едно коплектче на УНОМАТ, четка с помпичка, разтвор за почистване на оптика, салфетки и кърпичка- целия коплект е около 5лв. и съм много доволен. по нета четох че вместо специални разтвори може да се използва бензин за запалки ЗИПО - бил най чист. В всяка оптика продават кърпички са почистване очила.
Това за почистването, по въпроса за филтрите не мога да се изкажа.

Публикацията е редактирана (29-08-04 10:32)

Автор: liani   
Дата:   29-08-04 10:31

Tova za pochistvane s benzin moje da e dobre za optikata no ne i za korpusa na obektiva, taka che vnimavai[shtrak]

Автор: terminator   
Дата:   29-08-04 10:47

Продават се комплекти - шишенце разтвор и специални хартиени листчета и четчица с гумена дръжка дето засмуква прашинки - виж тук , аз имам такъв и върши добра работа. А UV филтъра е за препоръчване да го има - така не се налага често да се ползва комплекта [smile]
А за филтрите - скъпички са и за различните обективи се налага да се купуват различни по диаметър [smilie2]

Автор: mir4eto   
Дата:   29-08-04 12:18

UV филтър на Hama си го взех за 16,50лв. Циркулярният PL пак на Hama беше към 70 лв май.

Автор: LinkBeat   
Дата:   29-08-04 12:30

въпрос към terminator: А тази четчица с гумена дръжка дето засмуква прашинки, може ли да се ползва за чистене на матрици на DSRL, защото имам няколко малки прашинки, които не могат да се махнат с обикновена духалка

Автор: volokin   
Дата:   29-08-04 13:32

тази четчица, почти не върши работа!
Най-добре е с Флакон въздух под налягане (не знам обаче дали се продават в БГ! има и друг вариант с патрони за въздушна пушка и един специален държач, който има нещо като спусък, патрона като го навиеш и със спусъка ''стреляш'' въздух. [smilie24]

По сериозните прашинки четчицата не се справя с тях...
относно UV-филтъра, ами той само влошава оптиката на обектива, не се слага винаги, лично аз го слагам само при наистина прашни места или когато вали?! Всяко едно стъкло допълнително напмалява качеството на оптиката, така че UV-то според мен повече пречи отколкото помага...
Няма лек за всички рани.[shtrak] [smilie24]

Автор: Thor   
Дата:   29-08-04 18:01

volokin[smilie24]
аз лично бих избегнал всякакви течности ,има си кърпички ( да ги наречем специални за почистване на оптиката на обективите ) ,колкото до почистване на сензора не съм го правил ,но до колкото съм чел трябва да се внимава и да не се духа[smilie10] директно - опасност от духване и на перденцата ,най добре е да се консултира някой техник който го е правил иначе язък за DSLR-а - ако стане някой сакатлък..( а и доколкото знам ,всеки производите продава някакъв кит за почистване на сензор ,има си и упътване - добре правиш че питаш докато не си съжалил )[shtrak]

Автор: msld   
Дата:   29-08-04 20:58

za produhvane na prashinki ot godini polzvam damski dush za promivki....

Автор: terminator   
Дата:   29-08-04 23:26

Отговор на LinkBeat:
Не съм пробвал, но май с нея ще внесеш повече прашинки [smilie2]
Виж volokin какво е писал по въпроса, по добре е по-неговия начин.

Автор: markishky   
Дата:   30-08-04 15:45

Ако искате, погледнете тука: http://geocities.com/astronomyforamateurs/Cleaning.htm, отнася се повече за телескопи и изобщо - за голяма оптика, но и за вас мисля ще е полезно.

първа  назад  1     всички  напред  последна