Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Впечатления от Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM ?
Автор: tycoon   
Дата:   17-07-06 13:24

Впечатления от Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM ?

Ако някой е правил снимки с тая Сигма да пусне един линк bitte[smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Впечатления от Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM ?
Автор: dephil   
Дата:   17-07-06 14:04

Най-важното ми впечатление от нея е, че не става за фул-фрейм, което за мен е много важно.
Ако не беше това - щях да си я взема.

Поснимах с нея в магазина - отлично стои в ръка, фокусът (на 20Д) беше бърз, тих и точен; оптически ме накефи много, на еднакви бленди - определено беше по-добра от моя 17-40, с който я сравнявах.

Снимките ги изтрих отдавна, така или иначе - в нета има много.

Определено си заслужава, при две условия:
а) Пробваш я, преди да я вземеш.
б) Ако си Канонец - не възнамеряваш в скоро време да минаваш на фул-фрейм.

Поздрави!

Автор: pmartinov   
Дата:   17-07-06 14:07

tycoon

Eто това е обектива :

http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=productlist&A=details&Q=&sku=92011&is=GREY&addedTroughType=categoryNavigation

Автор: sweti   
Дата:   17-07-06 14:40

Значи, аз го имам от 5-6 месеца. Ползвам го на Никон и нямам намерение да минавам на фул фраме.
Ползвам обективчето предимно за "улица" и портрет. На бленда 5,6 е почти толкова добър колкото Никон 50/1,4. На бленда 1,4 почти не може да се позва за портрет. Много бърз и безшумен фокус, който може да се коригира без да превключващ (HSM).
Виж тук и тук, а и тук. Едва ли ще можеш да си създадеш бпечатление от снимкоте - твърде са обработени
Препоръчвам ти го, няма да съжаляващ, хубава оптика на прилична цена

Публикацията е редактирана (17-07-06 14:40)

Дата:   17-07-06 15:02

За разлика от сигмата с Никона можеш да снимаш спокойно на Ф2 !И качеството е [smilie24]

Какъв е смисъла да вземеш обектив на Ф1,4 като ще снимаш за качество на Ф5,6

Питам [smilie11]

Дата:   17-07-06 15:26

Pmartinov, затова питам за качеството. Чак толкова ли е зле в сравнение с Никона? Не съм очаквал...[smilie10]

Дата:   17-07-06 15:29

Да, и на мен ми се сториха доста обработени тези снимки.

Дата:   17-07-06 15:41

Смисъла е там, че като вземеш обектиф на f/5,6 трябва да снимаш на 11 за да е добър. Покрайнините на лещата никога не са толкова добри колкото центъра. Ето защо един обктив 30mm f/1,4 е на f/5.6 винаги по добър от един 30mm f/3,5 на f/5.6. В моят постинг изках да кажа, че Sigma 30mm f/1,4 на f/5,6 е толкова добър колкото Nikon 50 f/1,4 на f/5,6, който е най-добря обектив който имам. Никон 50мм е на 2,8 значително по добър от сигмата на 2,8.
На 1,4 не може да се използва за портрет, тъй като на близко разтояние дълбочината на острота (така ли се казва?) е толкова малка че носът е на фокус а бузата не е...

Автор: Julius   
Дата:   17-07-06 15:56

Покрайнините на лещата никога не са толкова добри колкото центъра.

Ето защо един обктив 30mm f/1,4 на f/5.6 е винаги по добър от един 30mm f/3,5 на f/5.6...

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Айде бе... [smilie7] По твойте думи ко излиза:

Че като сложиш и двата на бленда 5.6 - на единия покрайнините блендата ги скрива, а на другия НЕ - тъй ли... [smilie5]

Искаш ли да ти дам пример за 50мм на 2.8 или 3.5 доста по-добър от 50мм на 1.2 или 1.4 още даже на мах бленда [smilie3]

Марката ти ще си я избереш... Канон, Никон... к'вото ти е кеф! [smilie7]

Автор: dephil   
Дата:   17-07-06 15:57

sweti [smilie24]

Тъкмо в тази връзка обективът е и по-добър от 17-40 на ф4 и нагоре.
И на 1.4 си беше съвсем използваем.

Е, за тези, които искат да печатат билбордове и печелят пари от това - Сигмата не е най-добрият избор, но пък - Канон имат един нелош 35/1.4 ;)

Дата:   17-07-06 16:00

Крайно време е да разберете че малко от светлосилните обективи са качествени на отворена бленда!

По цената ще ги познаете...

Дата:   17-07-06 18:11

Ще се опитам да обощя моите впечатления от Sigma 30/1,4:
1. Обективът е по добър (по оптични свойства) от всички zoomове с които съм работил.
2. Обективът е сравняем с Nikon 50/1,4 при бленда 5,6 и по голяма; при по малка бленда Никонът е по добар като оптика. Обектива винетира повече от Никона при всички бленди (което лесно се коригира в шопа). Не познавам Nikon 35/1,4, но цената по каталог е доста по висока
3. рядко го ползвам на бленда 1,4 защото имам проблеми с фокуса (при портрет). Смятам че пр. при пейзаж (разтояние по-голямо от 10м) този проблем е минимален. Ползвам обектива предимно за снимки на улицата. При лошо осветлиение предпочитам Никон 50/1,4, но ползвам и Сигманта.

Автор: Brummaker   
Дата:   17-07-06 18:54

pmartinov ,

защо не кажеш на човека направо, че това му е обектива [smilie3] :

http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=productlist&A=details&Q=&sku=169589&is=GREY&addedTroughType=categoryNavigation

[beer]

Иначе прочетох и следното, което много ме зарадва :

" На 1,4 не може да се използва за портрет, тъй като на близко разтояние дълбочината на острота (така ли се казва?) е толкова малка че носът е на фокус а бузата не е... "

ами, дай боже повечко такива обективи с толкова малка "дълбочина на острота", казвам аз [smilie3] [smilie3] [smilie3]

[shtrak] [shtrak]

Дата:   17-07-06 19:31

Brummaker [smilie3]

Като излезе VR версията на посочения от теб обектив обещавам да му го кажа[smilie8]

[smilie5]

[smilie18]

[beer] [shtrak]

Автор: джъмбо   
Дата:   17-07-06 19:35

моето питане е дали обектива е коригирам и не криви
тоест дали си е класически "нормален" за АПС стандарта??????

Дата:   18-07-06 17:00

Според мен е добре коригиран. Не съм го мерил, но като гледам параметрите на PTLens има "малко" за коригиране. Аз и с такава цел го взех - "нормален" за АПС

Автор: roscko   
Дата:   18-07-06 18:41

Автор: sweti
Дата: 17-07-06 18:11

3. рядко го ползвам на бленда 1,4 защото имам проблеми с фокуса (при портрет). Смятам че пр. при пейзаж (разтояние по-голямо от 10м) този проблем е минимален.

Товаа е интересно, готина сигма[smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна