Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Макро въпросче?
Автор: kalin   
Дата:   03-05-06 00:18

Здравейте, имам едно малко макро въпросче - имам обектив Nikkor 60mm Micro, но се чудя какъв ще е ефекта ако му добавя макро пръстени или ТС.
Някой има ли идея дали мога изобщо да направя такова нещо и какво ще стане?
Какви други варианти има за по-голямо увеличение?
10х предварително...[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Макро въпросче?
Автор: navy   
Дата:   03-05-06 00:31

Има, канонскто макро с магнификейшън 1:5, ама пък никорското по хубаво снима [smilie2]

Автор: kalin   
Дата:   03-05-06 00:36

Хмм, това не ми помогна хич, тука гледам едни пръстени Kneko и се чудя подходящи ли са за такова нещо... или ще ми трябва телеконвертор /ако въобще ТС може да ми помогне.../

Публикацията е редактирана (03-05-06 00:38)

Автор: pmartinov   
Дата:   03-05-06 00:45

kalin

Пръстените ще ти стигнат !

Телеконверторите обикновенно се ползват за теле обективи ,от 135 нагоре !

Автор: trap   
Дата:   03-05-06 01:12

С микрото пръстените няма да ти свършат никаква работа. Те просто променят фокусното разстояние и съответно разстоянието до обекта. Виж ако ги ползваш с друг обектив нещо от порядъка на 200 са страхотни. На моя 200 от 1.5м минимално става на 40-50см.
Ако си толкоз мераклия да се убедиш сам, че не става ела до офиса ни и ще пробваш един комплект пръстени Вивитар.

Автор: navy   
Дата:   03-05-06 01:20

На макро обективите по принцип НЕ се слагат макро пръстени, няма смисъл някак си.. според мен [smilie7]

Автор: Julius   
Дата:   03-05-06 09:49

[smilie18] [smilie18] [smilie18]
E нe, направо не се сдържах тоя път! [smilie18] [smilie18] [smilie18]

1. navy - увеличението на Canon MP-E 65mm не е 1:5, а 5:1! [smilie5] 1:5 ти дава и Флектогон 35/2.4, без да е макро! [smilie5]

2. pmartinov - защо тогава Canon имат конвертори за обективи над и под 300мм - вкл. 20мм, 24мм, 28мм, 35мм, 50мм и т.н. [smilie7] Дали има смисъл или не - вече всеки си преценява! [smilie24]

3. trap - ако сложиш един 50мм макро-пръстен на 50мм обектив на безкрайност - получаваш 1:1, а същия пръстен на 200мм обектив - 1:4... друг е въпросът за разстоянието до обекта... там спор няма! [smilie24]

4. navy - има смисъл, има... Макро-пръстените са направени по принцип ЗА макро-обективите [smilie19] да не говорим, че си запазват авто-фокуса! [smilie7] Поснимай макро и ще разбереш... [smilie5] ... ама не само със 100-цата! [smilie7]

Макро-обективите са оптимизирани при увеличение приблизително 1:1, а не всички макро-обективи без
доп. удължение дават това увеличение... да - 100-цата ти дава 1:1, ама можеш с нея и 2:1 да докараш! [smilie7]

Автор: D.kolev   
Дата:   03-05-06 12:53

То верно било забавно тука... [smilie5]

>navy написа:
>На макро обективите по принцип НЕ се слагат макро пръстени, няма смисъл някак си.. според мен [smilie7]

navy - А как ще обясниш тогава защо Канон правят точно 25мм макро-пръстени за 50мм-вите обективи и

50мм макро-пръстени за 100мм-вите обективи? Или пък Никон с техните 27.5мм макро-пръстени за

55мм-вите микро-обективи и 52.5мм макро-пръстени за 105мм-вите микро-обективи?

Не че тези пръстени не могат да се ползват с други обективи /или пък тези на Кенко - от по 12,20 и 36мм/, а по простата причина че обективите сложени на безкрайност точно със съответните пръстени дават увеличение точно 1:2, към които вече можеш да добавиш и тяхното собственно увеличение и така по-лесно може да се
сметне общото- т.е. сбора!
[beer] [beer] [beer]

Автор: Julius   
Дата:   03-05-06 14:20

https://photo-forum.net/static/forum/2006-05/fpfy3654.JPG
http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_14_13.gif

Автор: trap   
Дата:   03-05-06 17:10