Автор: pinko
Дата: 30-07-04 15:16
Я и аз да си кажа мнението за ръчните обективи и имат ли те почва у нас
Преди, като снимах с Фуджи S1 Pro, което си е всъщност цифров Никон Ф60, едно от нещата, което УЖАСНО ме дразнеше и беше една от основните причини да го продам, беше невъзможността му да мери с каквито и да е ръчни обективи, даже и на Никон (имах 55 и 105 Микроникори, 50/1,4 Никор, 35/2 Никор и т.н. , все МФ), това предполагаше постоянна употреба на светломер и(ли) флашметър, което е ужасно неоперативно, тромаво, изпускат се много кадри, единствено за студийна работа ставаше тоя псевдоникон при работа с ръчни обективи, липсата на автофокус никога не ме е притеснявала.
Сега, с 300Д, нямам такива проблеми, мери си перфектно с всякакви обективи, руски Зенитар 16/2,8 Фишай (който е копие на Никора 16, със същите оптични качества, само че струва 150-200лв), немски Флектогон 20/2,8, с Асахи-Пентакс 55/1,7 (един невероятен обектив, впрочем) и още много други, само един преходник ти трябва за 70 лв.
По отношение на 10Д или 300Д - не ми се даваха 500 долара повече само заради металното тяло, черния цвят и стъклената призма (разликата е почти незабележима), последния фърмуер за 300Д го изравнява с 10Д с изключение на буфера (4 срещу 9 кадъра в серия), има си къстъм настройки, исо 3200, MLU, а пък едно чехълче струва 10 лева![[shtrak]](https://photo-forum.net/forum/smileys/shtrak.gif)
|
|