Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Молба за критика и съвети
Автор: Джоконда   
Дата:   03-03-06 12:09

Привет на всички. Не успях да намеря начин да чака снимки за критика, но така или иначе искам да обсъдите няколко снимки и да ме посъветвате ако може.

Става въпрос за снимките ми по-долу. Тъй като съм начинаещ се интересувам технически къде греша(сигурно къде ли не) и съответно да ме посъветвате какво да променя и как да постъпя по-добре според вас. Слагам няколко различни снимки по вид и условия на снимане.

Надявам се да ми обърнете внимание, все пак трябва да разбера грешките си, да ги осъзная, да се науча как да ги поправя, за да ги избягвам за напред.

Ще съм благодарен ако ми спестите коментари от типа "не струва", "не става", "боза" и т.н. без да кажете конкретно какво не ви харесва(експозицията като цяло, лошо експониран, не добър фокус и т.н.)и кажете как бихте постъпили в ситуацията(по-тясна бленда, бихте преекспонирали малко, бихте използвали светкавица, бихте променили белият баланс към Ч или С и т.н.)

btw на някои снимки имам усещането, че са наклонени на ляво / дясно, и това е проблем.
Само да допълня, че снимките са правени при изцяло ръчни настройки, т.е. не ползвам автоматичен режим или режим с приоритет.

Публикацията е редактирана (04-03-06 19:31)

Отговори на това съобщение
 Re: Молба за критика и съвети
Автор: TpEcHaT   
Дата:   03-03-06 12:57

probvai pak [smilie21]

Автор: Георги   
Дата:   03-03-06 13:14

зарежи техническата част, няма дори никакво значение ако ще и на пълно автоматичен режим да снимаш... това което липсва за мен е, че няма идея. или поне не грабва. няма акцент върху нищо, претрупано е. съвсем лаишко снимане ала първи ден имам фотощрак....

търси идеята. отговори си на въпроса с дадената снимка какво целиш, какво показва, изразява, дали с нещо се различава от предните ти снимки на същото място или от други снимки на други хора с подобни обекти.

изобщо защо те кефи теб, например?

и гледай повечко фотография, прочети нещо за светлина, за композиция и т.н. ши стани :) (ама иска време и инат)

Автор: geminarius   
Дата:   03-03-06 14:58

Вземи си книжка/и за фотографията, почни с това:

https://photo-forum.net/ebook/page1.htm
[shtrak] [beer]

Автор: divo_dete   
Дата:   03-03-06 15:42

Много съм съгласн с Георги. Силата на една снимка е далеч над правилната експонация и добрият фокус. Това все пак е изкуство, не математика. Опитай се да "говориш" чрез снимките си. А не само да щракаш.
Аз все още се уча как да постигна това.

Публикацията е редактирана (03-03-06 15:43)

Автор: holden   
Дата:   03-03-06 15:50

Георги [smilie24] [smilie24] [smilie24]

TPECHAT [smilie24] [smilie24] [smilie19]

Автор: maddam111   
Дата:   03-03-06 16:48

ai stiga de....[smilie11]

Дата:   03-03-06 17:23

Сега, статиите в сайта отдавна ги прочетох, чета и книгата на National Geographic(до момента с избора на чанта съм), но само с четене не става,аз си чета където и каквото видя, но все пак трябва и на практика да го прилагам.

Сега разбирам, защо не гласувате за снимките(не ви харесват). Но не приемам това като критика, защото снимките(повечето) са правени,защото на мен ми е харесало нещо и целта е главно на мен да допадне. Но все пак, ако покажа снимка някъде примерно тук,по-важното е да няма минуси като прекалено тъмни места,не ясни крайща или прекалено ярки моменти и т.н. Затова технически се интересувам какво да променя в начина. А за идеята, тя нека остане мой избор, но все пак снимките да бъдат технически грамотни(а не просто щракнат момент).

Освен,че нито една снимка не е интересна, друго какво не ви допада. Т.е. ако бяхте на мое място снимайки дадената снимка какво бихте променили в начина на снимане? Дайте идеи. Нима нищо не ви дразни в нито една снимка? Дайте съвет, по възможност различен от седни-прочети.Това вече го правя,при положение че съм абсолютно сам и не познавам никой, който да се занимава с фотография и да ме напътства, имам нужда от някой друг практически и технически съвет.

За светлината, експозицията и въобще за доста неща четох,но мисля че тепърва трябва да ги усвоя и манипулирам.

Помогнете малко, моля.Освен ако нямате желание, тогава направо го кажете,за да знам да се оправям сам и да не губя моето и вашето време в излишно писане.

Автор: next_time   
Дата:   03-03-06 17:41

А аз искам Бони да отвори платена секция във форума където да качвам снимки и някой който е в час да отговаря на въпросите който ти задаваш.Не че начина по който ти се пробваш е лош но ползата се изчерпва с бля-бля.Техническата част не била важна бля-бля.Ако не си усвоил техническата страна не можеш да мислиш за останалото.Все едно някой да каже не е важно дали можеш да караш кола ако познаваш пътя си печен шофьор.
Ако разполагаш с време пробвай някой курс.Ако не си платиш за нещо получаваш нищо.

Пожелавам ти успех в търсенето на пътя.

Дата:   03-03-06 17:49

next_time

Благодаря. Курс определено искам да изкарам, но предвид финансовото ми положение в момента и куп други приоритети(фотографията е просто хоби,със съвсем различни неща се занимавам) като един от тях е Cisco Academy и кандидат-студентски изпити и т.н., просто едва ли скоро ще имам възможността да посетя такъв курс,затова и прибягвам до този начин.

Автор: n1x0n   
Дата:   03-03-06 17:55

Но не приемам това като критика, защото снимките(повечето) са правени,защото на мен ми е харесало нещо и целта е главно на мен да допадне.

Кво ти дреме тогава за мненията на другите?! Хич дори няма какво да пускаш по форумите, нали тебе си те кефят.

Да ти кажа малко кофти подход избираш - хем "дайте ми съвет", хем "не приемам критика"...

Автор: tonevjr   
Дата:   03-03-06 18:10

Еми пич, ти сам казваш по-горе как трябва да изглежда снимката.Дори снимката да няма нито една техническа забележка ако ня смисъл в нея
очакваш да получи точки ли ???Пример снимката с гумите..[smilie10] Само погледни рейтингите...да виждаш гуми от камион,пък ако снимаш гуми поне да има няква идея да е репортаж или не6то друго ане пейзаж с гуми [smilie10] Не че аз съм профи или нещо друго , но аз така го виждам.

И най най-важното не снимаи за точки или рейтинг (защото аз със такова впечатление останах от твоето недовоство ) щтракай за кеф и да ти носи удовоствие !!

[beer] [shtrak]

Дата:   03-03-06 18:11

Аз искам технически съвети, а вие ми казвате пробвай пак и няма идея, не грабва окото. Както казах мнения от типа - не струва не ми вършат работа.

Както и да е,ще търся другаде помощ. Лека вечер.

Не снимам за точки, а ако снимката с гумите не е добра технически, то за мен тя има смисъл. Защо ли? Този кадър е от стара детска площадка,някога са играели на нея,сега е изоставена и с изгоряла гума. За мен снимката си има смисъл,но небето не ми харесва, прекалено ярко.

Публикацията е редактирана (03-03-06 18:15)

Автор: StoyanBozhkov   
Дата:   03-03-06 18:16

Според мен техническите съвети влияят решаващо върху снимката. Т.е. може да бъде даден такъв съвет, ако знаеш от определена сцена какво точно искаш да постигнеш като снимка. Всички параметри на снимката (приоритет, скорост, бленда.. .бля-бля-бля...) ще я направят такава, каквато я искащ. Важно е да знаеш какво искаш. Дали да е малко числото на блендата, или да е бавна скоростта, къде да е фокусът... зависи как искаш да се вижда...

Дата:   03-03-06 18:20

Публикацията е редактирана (03-03-06 18:22)

Дата:   03-03-06 18:21

Сори тогава !!Явно аз съм останал с такова впечатление! Неможеш винаги да настройваш апарата до последната му опция ,защото рискуваш да изпуснеш момента.Слава богу за тези случеи има Фотошоп.Ако ти е интерстно мовеш да си играеш докато получиш желания резултат !!!Ако ли не,немога да ти помгна [smilie2] А и всичко става с практика снимаш,снимаш,гледаш профита пак снимаш и така се научаваш,пък и си правиш кефа[smile]

Честит 3-ти март[smile]

Публикацията е редактирана (03-03-06 18:22)

Автор: holden   
Дата:   03-03-06 20:57

Джоконда, всички сме започнали от някъде. Проблемът е че ти очакваш още първите ти кадри да са шедйоври. Има доста механични правила във фотографията които според мен още ти обягват. Знаеш ли какво е правилото на третините? кога се използва плитък фокус, кога дълбок? с какъв обектив се снима портрет и с какъв пейзаж? кога се използва светкавица на светло? кога е желателно да използваш монокрак и кога можеш да държиш от ръка? кога да използваш ISO 3200 и кога ISO 100?

Искам да кажа че на този форум има много хора които ще ти помогнат с удоволсвие, включително и мен. Обаче на никого не му е интересно да ти обяснява азбучни истини--за това има книжки, чичко scroogle и dpreview. Като овладееш техническата част тогава можем да коментираме идеите и как си ги реализирал.

Автор: chavo   
Дата:   03-03-06 21:02

Това и да ти го обясняават няма да ти помогне. Продължавай да снимаш. Снимай,гледай снимки, чети и пак снимай. Ако не ти омръзне, в един момент ще почне да става.

Автор: Георги   
Дата:   03-03-06 21:06

джоконда, виж човеко. ще се опитам още един път да ти го кажа, защото горното не беше заяждане а беше истината.

зарежи техниката. зарежи плиткия или дълбокия фокус. зарежи дори правилата.

трябва ти идея.... трябва ти по-философски поглед върху нещата. трябва ти акцент. нещо, което е важно в снимката, нещо което искаш да покажеш, изразиш и т.н.

дай боже трябва ти и добър преден и заден план, които да доразвиват идеята, да загатват още нещо, за да се опиташ да спечелиш зрителя. трябва ти и подходящата светлина, подходящата цветна температура. добре, тая част идва с времето. с много снимане. и т.н.

според мен генерално грешиш в момента - липсва ти интересния обект или идея. не е двумерността, това което прави снимките ти нищо особено. нито ще стане с първите няколко хиляди снимки. дори да опасеш няколко книги преди това.

а дали приемаш това за критика, си е изцяло твой проблем. мен лично ми е все тая. дори този постинг от моя страна е компромис при положение, че теб не те интересува всъщност другата гледна точка.

успех, аз приключвам :)

Автор: tan4o   
Дата:   03-03-06 21:16

Много снимане, много четене,много разглеждане на снимки и още нещо,което не може да се обясни, да вложиш част от душата си във всяка снимка, да я усетиш....да я накараш да оживее...Това е магията.

Автор: StoyanBozhkov   
Дата:   03-03-06 21:19

Когато за първи път показах мои снимки на някой що-годе разбиращ, той веднага ми "отвъртя един шамар": Момко, технически може и да са добре, ама НЯМАШ ИДЕЯ, не става ясно какво се случва...

Сиреч, дори и най-скучното нещо, което се налага да снимаш, трябва да го разположиш по такъв начин, да го погледнеш под такава перспектива, да го сложиш на такъв фон, дори само да го отнесеш кък нещо, така че да изглежда оригинално.

Автор: next_time   
Дата:   03-03-06 21:31

Холдън [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Но истината е че когато ще има достатъчно хора готови да ти помогнат ти няма да се нуждаеш от тях.А сега когато се нуждаеш .....

...оправяй се сам.

На мен торбалан ми даде един супер съвет - каквото и да снимаш все някой го е снимал преди теб.Затова в началото не се опитваи да си оригинален а се поитваи да направиш достатъчно добро повторение на това което ти харесва.Така ще развиваш техническата част без да се затормозяваш да мислиш дали е оригинално.
Страшна занимавка е да се опиташ да снимаш нещо вече снимано и те развива чисто технически.Разбираш ограниченията на техниката с която снимаш и как да ги заобикаляш.
Аз започнах с копирането на един портрет правен от тор.Ами разбираш първо с какви обективи не става после с какви става а след това с какви можеш да си го позволиш и най-накрая че фотошопа е бога на фотографията.

Просто не се отказвай и не търси точно тук някой да те научи.

Автор: navy   
Дата:   03-03-06 21:35

Блах...

"За да зададеш правилен въпрос, то ти трябва да знаеш по голяма част от отговора!"

Автор: Стоев   
Дата:   03-03-06 22:55

obi4am snimkite bez ideja, primerno prosto patka, cvuknata po sredata na kartinkata, kojato ne pravi ni6to, osven da e patka i da stoi kato takava [smilie18] [smilie18] [smilie18]

vednaga sledva primerna patka:

https://photo-forum.net/static/forum/2017-03/tyzh2800.JPG
https://photo-forum.net/imgs_thumbs/155/1_1139915249.jpg

https://photo-forum.net/imgs/155/1_1139915249.jpg

Автор: Стоев   
Дата:   03-03-06 22:56

ako njakoj razpolaga s po-klasi4eska patka, neka spodeli [smilie19]

[beer] [beer] [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна