Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Технически въпрос
Автор: vvlestat   
Дата:   28-11-05 10:15

Извинявайте че съм толкова бос по фотография но сега се уча. Та имам Konica Z10 и програма "M" което значи пълни ръчни настройки. И на тази програма като ползвам навигацията за "нагоре" и "надолу" ми се променя скоростта на затвора - 1/25, 1" и т.н.. А като ползвам навигацията за "наляво" и "надясно" ми се променя нещо както следва: f3.2 ; f4.8 ; f8.0 За какво служи това и какво му значат цифрите. 10х на всички добри хора [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Технически въпрос
Автор: stoyan_5   
Дата:   28-11-05 10:20

Малеее!
Нищо де!
Това ти е блендата.
Т.е. по -малко число означава, че е по-отворена и обратно.
При по отворена по-малко неща са ти на фокус.
Не питай защо!
В "твоят случай" трябва да се стремиш да ти бъде на по-голямо число, т.е. по- затворена за да имаш повече обекти на фокус.
Това означава, че трябва да бъдеш и на по-голяма чувствителност и възможно по-бърз затвор за да не ти се размазват обектити при трепване на ръката.
Успех и вземи да прочетеш https://photo-forum.net/ebook/start.htm

Автор: Olinka   
Дата:   28-11-05 10:21

Вторият показател ти е блендата (диафрагмата). Съответно си избираш дали да е по-отворена или по-затворена.

Автор: mtv   
Дата:   28-11-05 10:28

Това "нещо" се казва бленда и показва количеството светлина преминаваща през обектива. Колкотое по- отворена блендата /по-малко число 3,2/ толкова повече светлина преминава и обратно. При малка бленда трябва да повишаваш скоростта 1/125; 1/250... за да получиш баланс на кол. светлина и времето за осветяване на филма /сензора/ и обратното в зависимост от ефекта който търсиш

Дата:   28-11-05 10:32

Благодаря ви!! Аз я четох тоя ebook донякъде, но там пише нещо от сорта на: "За да направите еди каква си и еди каква си снимка , трябва да намалите скоростта на затвора и да увличите отвора на блендата" без да пише как стават тия работи и как са указани на фотоапаратите. А във всичките книжки които имам с апарата, се стига само до това че "М" е пълни ръчни настройки и това е. Мерси много и ако има още нещо ще ви питам, надявам се да не съм много досаден с глупавите ми въпроси, но всяко начало е трудно [smile]

Автор: cmac   
Дата:   28-11-05 10:34

Скорост / Бленда

Блендата я дръж по-отворена засега (все пак фокуса ти е автоматичен и би трябва да се справя добре). А със скоростта си наместваш експонацията. Не познавам апарата - но би трябвало да има индикация дали снимките ще излязат тъмни (не-до-експонирани) или светли (пре-експонирани). Стрелкичка ии нещо такова някъде. Правилно експонирани ще са тези с нормален баланс между светлите и тъмни петна или по-простичко - тези които изглеждат добре - нито са тъмни нито за прекалено светли.

Третия фактор е светочувствителност (ISO - 64,100,200,400), но не препоръчвам да се качваш над 100 с такъв апарат - освен ако не е крайно наложително (снимане в по-затъмнени условия - дъжд, сиво облачно време или вътре в помещение без светкавица).

Автор: tofo   
Дата:   28-11-05 10:34

Онуй 10х ти е зуума. Т.е. в случая десеткратно увеличение. Апарата ти е с трикратен оптически зуум. По-нагоре е дигитален. Когато използваш дигиталния не печелиш нищо. Шракай само на оптичен до 3х.

Дата:   28-11-05 10:36

Ами относно експонацията имам хистограма на апарата, а за фокуса имам и ръчен, но още ми малко сложно да се пробвам с него всичко с времето си

Дата:   28-11-05 10:39

ами туй 10х идва от "ten" + "x" или thanks, което значи мерси на английски, и благодаря за съвета но със зуума нямам проблеми. И зуума ми е 8х оптичен а не 3х, може би не си прочел за кой фотоапарат говориме, нищо . Поздрави

Автор: asahi   
Дата:   28-11-05 20:46

Напиши в Гугъл "Маркишки" и после прочети какво пише по сайта му. Обяснил го е на български.

Автор: tofo   
Дата:   29-11-05 09:31

Ето това http://www.geocities.com/markishky/Photo1.htm

Автор: zeek1   
Дата:   29-11-05 09:41

www.geocites.com/markishki/Photo1.htm
http://www.mir.com.my/rb/photography/fototech/apershutter/aperture.htm
Haide Interesnata![smilie24]