Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Калибриране на обективи
Автор: ecobo   
Дата:   16-10-05 16:27

Оказва се, че много от обективите (и най-скъпите) се нуждаят от калибриране, за да се изкара максималното от тях. По американските форуми много често се среща следното:
"Обектива беше мек, но след като го изпратих за калибрация, не мога да го позная - супер остър по целия кадър" [smilie10]

Та мислех си дали е възможно да се направи такова нещо в БГ. То тук едва ли го правят, ама примерно, след като си имаме официални вносители и фирмени сервизи, би трябвало и тая услуга да се предлага. Нещо като: вземат ти обектива, пращат го на майната си и ти го връщат калибриран, срещу съответната сума. [smilie11]

Ако някой има опит с подобна манипулация, моля да сподели!

Отговори на това съобщение
 Re: Калибриране на обективи
Автор: chiphead   
Дата:   16-10-05 16:37

при телевизионните камери от висок клас се прави настройка на т.нар. заден фокус - като сложиш новия обектив. при фотоапаратите сигурно не е така, но пък се замислям сичката стъклария докато дойде до българия колко се лашка и дали не трябва да се прави задължителна калибрация тук?

Автор: Стоев   
Дата:   16-10-05 16:58

не се ли калибрира системата апарат+обектив? [smilie8]

Дата:   16-10-05 18:11

Явно не. Ама аз затова питам: който знае - да каже. [smilie11]

Автор: spirit   
Дата:   16-10-05 18:24

Абе и аз мисля, че Стоев е прав. Ама не съм спец... Мисля, че самият апарат "търси" да постигне определена рязкост в зададения участък на кадъра и тогава отчита, че автофокуса си е свършил работата... Ама при различните марки апарати е различно май... От друга страна, при посочената по-горе система би трябвало и на ръчен фокус апарата да потвърждава достигането на фокус в измервания участък. Това обаче не става с НЕканонски обективи сложени на канон (например). За Пентакс съм чувал, че дава потвърждение за достигане на фокус... Мисля, че Бони най-добре може да отговори на въпроса - май някаква такава е специалността му... :-)

Автор: Стоев   
Дата:   16-10-05 20:34

имаше тема преди време, дето Автора търсеше помощ у Форума за Д70 и подобно настройване....

Дата:   16-10-05 21:37

Май не ме разбрахте, пък може и аз лошо да съм се изразил...[smilie25]
Става въпрос не за фокусирането, а за оптичната "настройка" на обектива. Не знам точно какво е - може би се промена разстоянието между лещите в групите, или между групите или нещо такова. Другото е фронт- и бак-фокус, ама то е друго нещо и се коригира по електронен път.

Автор: alievg   
Дата:   16-10-05 21:46

ne se kalbrirat obektivi.............

първа  назад  1     всички  напред  последна