Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Условия, при които се разглежда една снимка
Автор: krassimire   
Дата:   09-10-05 14:16

Забелязали ли сте, че често е много важно при какви светлинни условия се разглежда една снимка? Особено снимките в по-тъмна гама е задължително да се гледат вечер, или поне в стая с пуснати плътни завеси (щори), иначе всички тъмни тонове се сливат, цветовете изглеждат бледи, такива неща.

Отговори на това съобщение
 Re: Условия, при които се разглежда една снимка
Дата:   09-10-05 14:19

Говоря за снимки, гледани на монитор.

Автор: varedo   
Дата:   09-10-05 14:22

taka e, ako gledash na niakio poizgorial monitor ili nenastroen dobre si stava druga snimka napravo[smilie24]

Дата:   09-10-05 14:25

Мисля че не зависи от монитора, при силна околна светлина, дори силно засилени яркост и контраст, не дават същият ефект. Колкото и да е добро стъклото на монитора, то дава отражения, които пречат на нормалното възприемане. Вечер тези отражения са много по-малки, и оттам разликата.

Дата:   09-10-05 14:29

Ето пример, тази снимка просто не е същата денем.
https://photo-forum.net/static/forum/2017-03/ppht2326.JPG
https://photo-forum.net/img/180/r_1128691383_Blato.jpg

https://photo-forum.net/images/r_1128691383_Blato.jpg

Автор: varedo   
Дата:   09-10-05 14:31

mai ima ve4e razni tft-ta s koito tezi problemi gi niama

Автор: vladimir666   
Дата:   09-10-05 14:38

Аз през деня имам голям проблем с тъмните снимки . [smilie21]

Автор: anastassiu   
Дата:   09-10-05 15:13

Хм, ми значи вече като си пускам снимките да слагам и препоръчителен час за разглеждане [smile]

Автор: Стоев   
Дата:   09-10-05 15:23

Калибриране на монитора при различни условия на осветление, т.е. запаметени настройка за ден/вечер/луминисцентно осветление и т.н. няма ли да помогне?

Дата:   09-10-05 15:24

Да, така излиза [smilie19]

Дата:   09-10-05 15:32

Стоев, да, помага донякъде, но за целта монитора трябва да има няколко custom настройки, но моето Sony 20sf няма такива.

Дата:   09-10-05 15:56

Не съм запознат много с тези неща, че работя с един профил и почти винаги при еднаква осветеност.
Ето за това говоря:

https://photo-forum.net/static/forum/2006-01/kvcq6696.JPG
http://img.photobucket.com/albums/v203/Stoevmobile/icc.jpg

https://photo-forum.net/static/forum/2006-01/ntjn6955.JPG
http://img.photobucket.com/albums/v203/Stoevmobile/icc1.jpg

Предполагам, че ако ми се налага различно осветление да използвам, ще ми трябват различни създадени профили.

Има специалисти, дето могат да дадат по точен отговор, защото това им е свързано с професията.

Дата:   09-10-05 16:11

ok, направих си дневен и нощен профил, но денем винаги има отразена светлина от екрана, която с нищо не може да бъде компенсирана, повишената яркост води до понижаване на контраста. Така че май остава препоръката такива снимки да се гледат вечер.

Автор: navy   
Дата:   09-10-05 17:14

Има много добри TFT LCD-та при които не се отразява толкова зле. Дори бих казал съвсем минимално. На моя EIZO рефлекциите са елиминиране от антирефлектно покритие. Изобщо съм повече от доволен особено при графична обработка вече предпочитам пред CRT-тата!

Дата:   09-10-05 17:21

Искаш да кажеш, че при изключен монитор виждаш просто абсолютна чернота?

Автор: navy   
Дата:   09-10-05 17:25

Почти, да [smilie5]

Публикацията е редактирана (09-10-05 17:27)

Дата:   09-10-05 18:02

Нейви,
ейзото е маниашка работа[smilie24]

Ама и цените му са [smilie10] [smilie10] [smilie10]

Всъщност какво представлява Това ?

Дали не е решение и за други "телевизори" ?

Автор: penchev79   
Дата:   09-10-05 18:17

Стоев, това което си показал за настройките са цветови профили за монитора. Според мен с тях трудно ще решиш проблема с отражението от монитора или със прекалено силната дневна светлина, която намалява "видимия" контраст на това, което е на екрана.

Цветовите настройки са за други цели. Например - ако ще печаташ на даден принтер и искаш, това което виждаш на екрана да е каквото ще е горе долу и като отпечатък. Е, това далеч не изчерпва смисъла на цветовите настройки.
Те определят цветното пространство на монитора.

Има и гама настройки - за осветеността. С тях донякъде може нещо да се постигне.

Аз лично си държа монитора на едни настойки и толкоз. Сега през няколко часа ако ми се налага да сменям профили и тн - егати живота [smilie5]

Иначе - всеки монитор, произведен не по-отдавна от преди 5-7 години, си има стъкло на екрана по технологията NON-GLARE (производителите за съкращение го обозначават NG), но и то не е в състояние да реши проблема, само го облекчава.

За най-новите монитори нямам представа как е положението и дали са развили тия технологии. Ама като гледам пазара как върви... Честно казано голямата част от сега произвежданите монитори са пълен боклук. Ако очаквате от монитор за 100$ чудеса - забравете.

Аз съм със ViewSonic 15 GS /graphic series/. 15 инча, но знам защо съм с него. [smilie24]

На старо ако ви изпадне ViewSonic 17 PS или 19 PS - това е професионалната серия, просто са невероятни монитори!!! Аз обаче втора употреба не съм виждал такива, предполагам който ги има си ги пази за себе си - и има защо.

Автор: Mimic   
Дата:   09-10-05 18:22

Аз този проблем съм го решил генерално - в стаята, където ми е пц-то не е влизала слънчева светлина от 3 години ... там винаги е нощ ... [smilie5]

Дата:   09-10-05 18:23

Темата стана малко компютърджийска, но тук му е мястото да спомена кое най-много износва екрана на монитора ?

1. Хардуерната осветеност (настройката обозначена със слънчице или с названието BRIGHTNESS). Колкото по-голяма е стойността й - толкова по-бързо се износва монитора.

2. Пряка слънчева светлина попадаща върху екрана на монитора, независимо дали е включен или не.

3. Честотата на опресняване. Колкото е по-висока толкова изображението е по-статично (без трептене), по-ненатоварващо зрението, по-ярко и с по-добро цветопредаване. Съответно обаче цената на тия благини е,че екрана се износва по-бързо.

Практически съвет - ако дълго време ползвате компютъра за Интернет или за офис приложения - намалявайте осветлеността на монитора - така хем пестите очите си, хем монитора. Е, естествено ако няма да гледате сайта на ФФ [ezik]

Дата:   09-10-05 18:27

Mimic много хорор го раздаваш [smilie18]

Автор: Mimic   
Дата:   09-10-05 18:30

Принудени сме от обстоятелствата ... [smilie8]

Дата:   09-10-05 18:34

В интерес на истината именно поради тия причини, за които споменава Красимир, гледам филми само вечер и на тъмно, със увеличена осветленост на монитора, звук на мах и по възможност с нещо студено за душата [beer] [beer] [beer] [beer]

Автор: Marillion   
Дата:   09-10-05 18:34

Купете си щори. Аз имам вънщни и вътрешни. Слънчевата светлина просто няма шанс. BRIGHTNESS-а ми е на 50% и си виждам идеално снимчиците.

Иначе за мен условията за разглеждане на снимки във форума са следните: Няколко бири, нещо за хапване, нещо за мезе, подходяща музика (Iron Maiden, Helloween, ако снимките са от тип "Видове" музиката задължително е Marillion) и така...

Дата:   09-10-05 18:56

Пенчев79,
аз от любителското си местенце само споделям, какво използвам [ezik] [ezik] [ezik]

Обясни ми защо при калибрация на монитор трябва да има светлинни условия като тези, дето използваш, или за пореден път не съм в час?[smilie11]

Иначе не ми е и хрумвало, да си пусна едня яка ламБа да ми свети през рамото, когато си цъкам по лаптопа или да пусна Слънчо и да гледам, колко се отразява... [smilie5]

Нали се учим бе [ezik] [ezik] [ezik]

[beer]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна