Автор: MindWall
Дата: 03-09-05 10:02
ami az sqm nachinaesht.. kakto veche znaete no eto i moite 2 centa po vqprosa:
ima dva tipa shum, edinia shte se pokaje pri snimaneto na dark-frame v sledstvie na vqtreshen elektronen shum, drugia idva ot nereguliarno generirane na elektrichni impulsi ot photosites (tova za cherveni, zeleni i sini photo sensori, ot koito se generirat RGB pixel-a sled Bayer conversion)...
no tova niama nikakvo znachenie direktno kqm vqprosa. :)
po-malkite photosites OT EDINT TIP GENERACIA proizvejdat poveche nereguliaren signal (shum).
razstoianieto mejdu photosites e strashno minimalno, i promiana v nego niama da dovede do nikakva razlika v goleminata ma matricata (CMOS/CCD), no razlika v goleminite na matricite s edin i sasht broii photosites (ako sa ot edna generacia) shte oznachava razlika v goleminata na photosensorite, i po-makite shte praviat poveche shum.
ako matricata e po-malka, no ima prosto po-malqk broii photosites (koito sa sqs sqshtata golemina) razlikata v shuma shte e neznachitelna.
razbira se triabva da vzemem v predvid che novi tipove photosites izlizat (novi generacii) i novite dori che sa po-malki praviat po-malko shum, taka che edna matrica s po-malki photosites moje da proizvede po-malko shum ot niakoia s po-golemi no po-stara generacia...
shto se otnasia do vtoria vqpros... sled kato razstoianiteo mejdu photosites e nishtojno i nepromenlivo moje da zakliuchim che "pixel-resolution" na snimkata shte e teoritichno po-goliamo pri tazi matrica s po-golemite photo sensori. OBACHE... :) ako sravniavame niakoii Full-Frame CMOS sqs niakoii 1.6Crop Factor CMOS s podobno kolichestvo pfoto sensori, malkata matrica moje da ima po-visoko kachestvo, zashtoto obiknovenno kachestvoto na image-a se vloshava kqm kraishtata na snimkata (koito sa izriazani ot po-malkia razmer CMOS)
;)
hmm dano tova pomaga do niakade...
:P
cheers
![[beer]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif)
Публикацията е редактирана (03-09-05 10:12)
|
|