Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Към разбирчите!
Автор: mutaka   
Дата:   02-09-05 16:29

Нов съм в този форум. Форума ми хареса много защото е много посещаван и болшинството от хората които пишат са грамотни в областа на фотографията.
Имам един въпрос , на който все още не мога да намеря отговора и ще съм благодарен ако ми помогнете:
Всеизвестно е , че по-малката матрица при същите пиксели е по-шумяща.
Напоследък започнах да се съмнявам в това правило , тъй като чисто технологично (в производството) има вариации.
В една матрица освен пикселите (фотосензорите) присъства и разстоянието между тях.
С други думи, има матрици, при които е намалено разстоянието м/ду сензорите. Като сензорите си остават същите. В резултат на това сензорната площ си остава същата , но матрицата е по-малка защото разстоянието м/ду два отделни сензора е по-малко.
Та подобна матрица следва ли да е по-шумяща ако намалянето на размера е свързано с намаляне само на разстоянието м/ду сензорите?
Втори въпрос: С таква матрица снимките следва ли да са по-качествени - с по голяма разделителна способност ( не резулюционна , а реална разделителна способност) , тъй като м/ду два пиксела "мъртвата зона" в матрицата ще е по-малка?

Отговори на това съобщение
 Re: Към разбирчите!
Автор: Стоев   
Дата:   02-09-05 16:40

[smilie8]

Автор: holden   
Дата:   02-09-05 17:09

[smilie10] [smilie10]

Автор: pmartinov   
Дата:   02-09-05 17:35

[smilie2]

Автор: jordan82   
Дата:   02-09-05 17:37

пич, ти направо шашна цялата Ентелегенция на Форума. В това, което казваш има смисъл, но аз не съм капацитет и нищо не мога да кажа. Май някой инженер ще трябва да се включи тук

Автор: Brummaker   
Дата:   02-09-05 17:40

определено инж ти требе и то не просто инж, ами от технологичния отдел или от разработчиците [smilie5]

и какъв е смисълът на всичко това [smilie8] [smilie8]

що не си купиш книга по фотография, убеден съм че ще ти е повече от полза.....

[beer] [beer]

Автор: sP   
Дата:   02-09-05 19:25

де го Тхор? [smilie5] Бони ? [smilie5]

Автор: zoomaniak   
Дата:   02-09-05 19:28

Хора пича е създателят на Матрицата [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Автор: spirit   
Дата:   03-09-05 09:25

Абе и аз не съм много в час с тези неща, но ще кажа няколко думи (дочути, прочетени...).
Въпросът е какво генерира шум в една матрица. Доколкото знам това най-често става от топлината - колкото е по-висока температурата, при която работи матрицата - толкова шума е по-голям т.е. шума идва от активирането на отделни сензори от несветлинен "дразнител". И сега - логично е, че колко са по-нагъсто сензорите в една матрица - толкова е по-лошо охлаждането и (самите сензори при работата си генерират топлина), та и шумът ще е по-голям при малка матрица. Това по отношение на първуия ти въпрос.
Що се отнася до втория въпрос... Всеки обектив също има определена разделителна способност. Добрата картина се получава при оптимално подбиране на разделетелната способност на обектива и матрицата. При апаратите с малка матрица, но качествена оптика - снимката е с хубаво качество, но шума си остава сериозен дефект - (например FZ seriqta na Panasonik).

Автор: MindWall   
Дата:   03-09-05 10:02

ami az sqm nachinaesht.. kakto veche znaete no eto i moite 2 centa po vqprosa:

ima dva tipa shum, edinia shte se pokaje pri snimaneto na dark-frame v sledstvie na vqtreshen elektronen shum, drugia idva ot nereguliarno generirane na elektrichni impulsi ot photosites (tova za cherveni, zeleni i sini photo sensori, ot koito se generirat RGB pixel-a sled Bayer conversion)...
no tova niama nikakvo znachenie direktno kqm vqprosa. :)

po-malkite photosites OT EDINT TIP GENERACIA proizvejdat poveche nereguliaren signal (shum).
razstoianieto mejdu photosites e strashno minimalno, i promiana v nego niama da dovede do nikakva razlika v goleminata ma matricata (CMOS/CCD), no razlika v goleminite na matricite s edin i sasht broii photosites (ako sa ot edna generacia) shte oznachava razlika v goleminata na photosensorite, i po-makite shte praviat poveche shum.

ako matricata e po-malka, no ima prosto po-malqk broii photosites (koito sa sqs sqshtata golemina) razlikata v shuma shte e neznachitelna.

razbira se triabva da vzemem v predvid che novi tipove photosites izlizat (novi generacii) i novite dori che sa po-malki praviat po-malko shum, taka che edna matrica s po-malki photosites moje da proizvede po-malko shum ot niakoia s po-golemi no po-stara generacia...

shto se otnasia do vtoria vqpros... sled kato razstoianiteo mejdu photosites e nishtojno i nepromenlivo moje da zakliuchim che "pixel-resolution" na snimkata shte e teoritichno po-goliamo pri tazi matrica s po-golemite photo sensori. OBACHE... :) ako sravniavame niakoii Full-Frame CMOS sqs niakoii 1.6Crop Factor CMOS s podobno kolichestvo pfoto sensori, malkata matrica moje da ima po-visoko kachestvo, zashtoto obiknovenno kachestvoto na image-a se vloshava kqm kraishtata na snimkata (koito sa izriazani ot po-malkia razmer CMOS)
;)
hmm dano tova pomaga do niakade...

:P
cheers
[beer]

Публикацията е редактирана (03-09-05 10:12)

Автор: nsirakov   
Дата:   03-09-05 11:43

Автор: МиндВалл
Дата: 03-09-05 10:02

ами аз сям начинаещ.. както вече знаете но ето и моите 2 цента по въпроса:

има два типа шум, единия ще се покаже при снимането на dark-frame в следствие на вятрешен електронен шум, другия идва от нерегулиярно генериране на електрични импулси от фотоситес (това за червени, зелени и сини photo сенсори, от които се генерират РГБ пихел-а след Bayer conversion)...
но това няма никакво значение директно кям въпроса. :)

по-малките фотоситес ОТ ЕДИНТ ТИП ГЕНЕРАЦИЯ произвеждат повече нерегулиярен сигнал (шум).
разстоянието между фотоситес е страшно минимално, и промяна в него няма да доведе до никаква разлика в големината ма матрицата (ЦМОС/CCD), но разлика в големините на матриците с един и сащ броии фотоситес (ако са от една генерация) ще означава разлика в големината на фотосенсорите, и по-мъките ще правят повече шум.

ако матрицата е по-малка, но има просто по-маляк броии фотоситес (които са сяс сящата големина) разликата в шума ще е незначителна.

разбира се трябва да вземем в предвид че нови типове фотоситес излизат (нови генерации) и новите дори че са по-малки правят по-малко шум, така че една матрица с по-малки фотоситес може да произведе по-малко шум от някоя с по-големи но по-стара генерация...

що се отнася до втория въпрос... след като разстоянитео между фотоситес е нищожно и непроменливо може да заключим че "пихел-resolution" на снимката ще е теоритично по-голямо при тази матрица с по-големите photo сенсори. ОБАЧЕ... :) ако сравняваме някоии Full-Frame ЦМОС сяс някоии 1.6Цроп Фактор ЦМОС с подобно количество пфото сенсори, малката матрица може да има по-високо качество, защото обикновенно качеството на image-а се влошава кям краищата на снимката (които са изрязани от по-малкия размер ЦМОС)
;)
хмм дано това помага до някъде...

:P
чеерс

Автор: iveylooo   
Дата:   03-09-05 13:19

значи трябва да се внедри охлаждаща система за матриците, например вентилаторче и тогава ще си имаме още по сложни машини ,който правят суперкачествени снимки с изключително ниска художествена или дори забавляваща, ако щете,стойност но те са качествени[smilie18] и нямат шум.С тези думи ПИТАМ:ЩО СЕ ЗАНИМАВАТЕ С ГЛУПОСТИ АМИ НА СНИМАТЕ БЕ ХОРА?

[beer] ХА НАЗДРАВЕ!

Автор: naik   
Дата:   03-09-05 13:34

Да си държим фотките значи в хладилника и като се наложи да ги вадим,само да не стане грешка и да снимаме със салама :)[beer]

Автор: Mimic   
Дата:   03-09-05 13:37

Фотките не - щракалките требе да приберем по фризерите [beer]

Автор: naik   
Дата:   03-09-05 13:44

Да ама излизат още куп проблеми с конденза,значи само бирата и салама в хладилника .[beer]

Автор: MindWall   
Дата:   03-09-05 19:31

naik : ti se maiitapish no imashe edin mladej koiito slagashe (maii 300D ili 20D beshe) aparata v hladilnika (ne freezer-a) predi astro-fotografichni snimki! :) kazvashe che imalo goliama razlika... hehe :)[shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна