Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Пейзаж, смог, изпарения ...
Автор: todorov   
Дата:   31-08-05 15:12

Вчера четох една статия на markishky, в който открих нещо доста интересно /и ново/ за мен.
Всички които снимат пейзажи навярно не веднъж са псували гадния смог пред планината в далечината, при който цветовете избледняват и стават сиво-синкави. Ето какво пише markishky, заедно с още няколко препоръки:
"... Втората ми препоръка е да ускорите времето на експозицията 2 или дори 4 пъти, особено ако работите без ултравиолетов /UV/ филтър, или да намалите светлосилата на обектива също толкова като свиете диафрагмата. Това ще оптимизира цветовата наситеност на обектите в далечния план - тези, виждащи се близо до хоризонта, но ще доведе до недоекспониране /потъмняване/ на предния план...".
Та питането ми е ... това прилагал ли го е някой на практика /аз ще го приложа тази седмица/ и в крайна сметка да сподели впечатления и опит.
Благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Пейзаж, смог, изпарения ...
Дата:   31-08-05 15:14

Забравих и линка към статията:
http://www.geocities.com/markishky/Photo3.htm?200522

Автор: zed   
Дата:   31-08-05 18:09

Това звучи логично, но също означава, че ще ти намалее и дълбочината на рязкост от 2-4 пъти. Пробвай, може би ще има подобрение, но не вярвам да има голям ефект.
ПЪК.....СПОДЕЛИ!!!!!!![smilie24]

Автор: zoomaniak   
Дата:   31-08-05 18:16

Тодоров [smilie5] ето ти Пернишки СМОГълчо

https://photo-forum.net/static/forum/2006-01/hrir1528.JPG
http://zoomania.org/albums/album101/abd.jpg

Автор: ivo80   
Дата:   31-08-05 18:29

Ако свие бледата, точно дълбочината на рязскост няма да намалее, а ще се увеличи.

Автор: ivo80   
Дата:   31-08-05 18:35

Абе нещо ми звучи противоречиво тази статия. Ако снимам на Tv и ускоря времето, то блендата ще се отвори, а ако снимам на ръчни и ускоря времето и свия блендата и ще стане .. все едно нищо не съм снимал.

Аз ти препоръчвам блендата на F/колкото може по-голямо число. И бракетинг (клин).

Публикацията е редактирана (31-08-05 18:38)

Дата:   31-08-05 18:49

Не бе забравете в случая ДОФ-а, защото ако снимаш с 35 мм. и фокусираш безкрайност резкоста ще ти е от 3м до безкрайност при бленда 8. Даже при 50мм обектив ще имаш рязкост от 10-на метра до безкрайност при белнда 8. /все пак става въпрос за пейзажна фотография, където искаме далечния заден план да е остро изобразен/.
Въпроса ми беше по-скоро в "...това ще оптимизира цветовата наситеност на обектите в далечния план...".
М-дааа! Ще пробвам и ще си споделя опита с надлежни примери.
[beer]

Автор: Prakticar   
Дата:   01-09-05 09:37

Никак не ми звучи убедително.
На практика предлага да недоекспонираме с 1-2 EV.
Срещу димката в планината малко може да се направи, но все пак един Skylight филтър помага мъничко, а един поляризатор помага забележимо. Най-важното е да имаме търпение да дебнем подходящото време и чист въздух.
Не сме длъжни при всеки излет, ако условията не са подходящи зорлем да снимаме.

първа  назад  1     всички  напред  последна