Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпроси за видео (не за фото)
Автор: dedopop   
Дата:   30-06-05 12:23

Четох доста за цифровите апарати, во повече ме интересува цифровото видео.
Надявам се да ми помогнете, от 3 седмици гледам форума, чета и много ме кефи. Обаче за цифровото видео изрових нета и не намерих почти нищо което да ми върши работа. Не знам английски, това е кофти.
Та въпросите:
1. За пикселите разбрах, колкото са повече по-добре.
2. Размера на матрицата, тези цифри 1/1,8 или нещо друто от този род нищо не ми говорят. Какво означава първата и какво втората? Какво значение има размера на матрицата при цифровата камера.
3. Имайки предвид, че телевизора има разделителна способоност 720/576 което прави 414720 пиксела, защо трябва да купувам камера с повече пиксели.
4. Ако камерата е с 3 CCD матриците няма ли да са много малки и това да влошава качеството.
5. Оптиката, нищо не знам за нея?
Досега назаем ползвах един Панасоник, най-евтиния в Техномаркет, снима криво ляво. Снимах и с някакъв канон мегапиксел и нещо, доста по-добре изглеждат нещата.
Дайте, моля, някакво инфо по въпроса, защото като ида в някой магазин и се оказва, че знам повече от продавачите и консултантите.
Благодаря предварително.
Ако сметнете, че темата не е за този форум, трийте я спокойно, няма да се сърдя.

Публикацията е редактирана (30-06-05 12:26)

Отговори на това съобщение
 Re: Въпроси за видео (не за фото)
Автор: GuruMMX   
Дата:   30-06-05 12:51

"....защото като ида в някой магазин и се оказва, че знам повече от продавачите и консултантите..."

znaesh ama drug put...

maj imash dosta hljab da izjadesh dokato njakoj ti oburne vnimanie i zapochne da ti objasnjava..

pitaj neshto po nachin pokazvasht, che pone malko ot malko vdjavash i shte te zatrupat s info po temata..

na purvo vreme maj njama da e losho da zapishesh edin English kurs maj maj :)

uspeh v nachinanieto.[beer] [shtrak]

Автор: azazelo   
Дата:   30-06-05 13:13

Ето книжката, която трябва да прочетеш. (Една от добрите по темата) Въпросите ти не предполагат кратък отговор. Това се учи една година в университета и предполага определено ниво на технически познания. Книжарницата на НБУ се намира на патрера на университета на ул."Монтевидео" 21. Струва 4.50 лв. Ако се интересуваш сериозно това е начина.
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=10984

Дата:   30-06-05 13:59

Тенкю пипъл.
Толкова ми е английския[smilie11]
вече хич не ми се учи
а техниката ме влече
Едниствения до сега съм в нашия град, който успя да свали цифрово видео на компа, да го обработи и го качи на двд и то без сериозна загуба на качество. [smile]
Всъщност, не очаквам тук подробни отговори, а точно това - да ме насочите къде мога да понауча нещо,
А тази книжка, много сериозна.
Ако схвана нещата, дали не може някоя диплома или свидетелство за завъшена подготвителна група по видео и тв???
Ако някои има връзки да помогне. [thankyou]

Автор: neuromancer   
Дата:   30-06-05 14:52

За видеокамера мегапикселите нямат значение, защото изображението винаги е с един размер (720/576 както си писал). Имат значение само като я използваш за фотоапарат.

Автор: moiamilost   
Дата:   30-06-05 17:52

dedopop,
1. За пикселите- колкото по-големи по площ - толова по-добре. Увеличението на броя им не променя пропорционално разделителната способност на системата камера/телевизор. И все пак в камерите с висока разделителна способност се използват мегапикселни сензори.
2. За размера - както се досещаш той има значение[smile], с помощта на дробни числа се дава условният му диагонал в инчове. Истинският диагонал е 2/3 от това число. Например посоченото от теб значение 1/1.8" ще рече 2/3 х 25,4 : 1,8 = 9,4мм. Повечето от тях имат 4:3 съотношение на страните.
3. Един или три сензора- кое е по-добре? Накратко - единственият сензор представлява решетка от пиксели, в/у които са поставени цветни филтри - RGB. Всеки пиксел реагира само на един цвят, т.е. част от светлината се губи. Другите цветови компоненти се възстановяват чрез екстраполация, ползвайки информацията от съседните пиксели. Това може да стане и с помощта на 3 CCD та, като една дихроична призма разлага светрината на 3 и всеки компонент си отива на свойто си CCD. Хитро, нали, да ама скъпо. Та затуй правят тия 3 CCD-та много малки за да се вместят в цената. Камерите с 3 CCD като правило снимат по-добре на тъмно поради горните причини.
4. За оптиката може да се каже само, че има хубава оптика и не- чак дотам. Като правило видеокамерите нямат кой-знае каква оптика - все пак разрешението на телевизора така или иначе е по-ниско.
Накрая ми се ще да кажа следното - една видеокамера не е само обектив или само сензор и т.н. - тя е всичко това взето заедно. И трябва да се оценява комплексно и само чрез практическо сравнение с подобни камери.
Май много стана, ама накрая и един руски линк . Като се поразровиш около него ще намериш и други тестове, че и огромен форум.
Успех

Дата:   30-06-05 23:19

Много благодаря.[smilie24] [smilie24] [smile]

Автор: pmartinov   
Дата:   01-07-05 08:06

"....защото като ида в някой магазин и се оказва, че знам повече от продавачите и консултантите..."[smilie5] [smilie18] [smilie5] [smilie18] [smilie5] За фото също ! ! ![smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна