Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 ИЗКУСТВО ЛИ Е МАКРОФОТОГРАФИЯТА
Автор: nikolayradev   
Дата:   11-05-05 17:56

вчера видях няколко макро/растения,насекомми/оценени доста високо.замислих се дали това е изкуство,имат ли те художествена стойност,или това е просто демонстрация на техника.или може би научно популярна фотография.не казвам че нямат естетическа стоиност, но не бих казал че имат художествена./сетих се за двата стола-единият направен от дърводелец, другият от дърворезбар/
какво мислите вие??
ПС Много искам да участвам в конкурса "снимка по песен",но още никой не е написал песента "аз не съм фотограф и никога няма да бъда".....НО, като си гледам фотосите в ПС-то,ми идва вдъхновение да я напиша....[smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: ИЗКУСТВО ЛИ Е МАКРОФОТОГРАФИЯТА
Автор: koljo   
Дата:   11-05-05 18:04

адаш, погледни в профила на Pho и сам си отговори на въпроса [smilie21]

edit:
дефинирай "художествена стойност", че не ми е ясно какво точно имаш предвид [smilie11]

Публикацията е редактирана (11-05-05 18:09)

Автор: nrk   
Дата:   11-05-05 18:05

хех, съвпадение...

Тъкмо днес си мислих какво привлича хората към "макрото". Защо почти всички задаващи тук "Вечният Въпрос" добавят нещо от рода на "... да става и добро макро...".

Мен примерно макро-фотографията в повечето случаи ме оставя безразличен, което не значи, че я отхвърлям като възможно изкуство, може би просто няма сетива за нея.

Автор: Tonata   
Дата:   11-05-05 18:10

Ma men mnogo mi haresva!Vijda6 ne6tata po-detailno.A nali "vsi4ko e v detailite"!
[shtrak]

Автор: Todd   
Дата:   11-05-05 18:14

А изкуството изкуство ли е или е изкуствено ? [smilie5] Аз мисля че щом някой човечец си е имал нещо на ум и го направил по своя си идея и мисъл значи е изкуство .
Било грозно , хубаво ,харесвано , не харесвано -изкуство си е .Че и една манджа е изкуство. Споед мен нема място за такива въпроси .
А пък това че някой смята само еди кое си за изкуство а другото за боза си е негово виждане, ама имат много грозен навик да поучават другите кое какво е.https://photo-forum.net/joro/emoticons/simp0029.gif
А за всеки влак си има пътници .
[shtrak] [smilie25] [shtrak] [smilie25] [shtrak] [smilie25]

Автор: Avi   
Дата:   11-05-05 18:16

nikolayradev написа:

> не казвам че нямат естетическа
> стоиност, но не бих казал че имат художествена.

и откъде самочувствие да кажеш това? какво е естетиката? а художествената стойност кой я определя? стара къща, клише с лапма и небе и огледало отразяващо околните сгради по-висока художествена стойност ли имат? не е ли по-добре първо да се научим да ГЛЕДАМЕ света наоколо, да - да - дори този в краката ни, пък след това да разсъждаваме над проблема за естетиката и художествената стойност? въпроси... въпроси...

Дата:   11-05-05 18:16

za Todd:[smilie19] [smilie19] [smilie19]

Дата:   11-05-05 18:21

Avi не ги отказвай от занаята![smilie18] [smilie18] [smilie18] [shtrak]

Автор: PLAGIATO   
Дата:   11-05-05 18:21

е темата е тъпа!!! тя всичката фотография е изкуство

Автор: Avi   
Дата:   11-05-05 18:23

Tonata написа:

> Avi не ги отказвай от занаята![smilie18] [smilie18] [smilie18]
> [shtrak]

никой от нищо не отказвам, просто обичам въпросите да са точни и на място - като мойте [ezik]

Дата:   11-05-05 18:24

@nikolayradev - освен това не виждам каква е аналогията със дърводелеца и дърворезбаря... [smilie10] [smilie10] [smilie10] [smilie10]
би ли обяснил?

Автор: plamennk   
Дата:   11-05-05 18:26

Ми фотографията е призната за изкуство, макро фотографията е дял от фотографията.
Извод: макрофотографията би трябвало да е изкуство.
...
и за макрото си тряба чалъм, "подправка на манджата" както се казва. всеки може да сготви боб, ама дали ще се яде после
....
Дърводелеца ще ти направи стол за седене
а дърворезбаря за гледане

Публикацията е редактирана (11-05-05 18:28)

Автор: nemchev   
Дата:   11-05-05 18:39

ако една снимка ти носи някакво усещане...каквото и да е то...зна4и е постигнала целта си...демек...е изкуство...пък било то макро снимка..било пейзаж....било пртрет...[beer]

Автор: acidness   
Дата:   11-05-05 18:40

ооо, изкувство е и то доста сложно

Дата:   11-05-05 19:35

Avi , не се коси така.просто искам да стане някакъв дебат,спор....нещо интересно...щото ми омръзна да чета на кои камерата била по хубава...
за разлика от теб аз не си позволих да нападна някой лично,и да му правя критика...
както казах в предния си постинг - аз не съм фотограф..

Дата:   11-05-05 19:41

Todd
аз не поучавам никой.просто съм свободен човек в свободна страна който си изказва мнението в най свободната и независима медия-интернет.

Автор: solo5   
Дата:   11-05-05 19:42

Макрото е друг свят. На мен лично много ми харесва. Повечето хора го харесват, защото показва толкова неща, които не се виждат в обикновената снимка. Но и моето мнение е, че няма нищо общо с художествената фотография.
... ама като се замисля колко ли снимки във форума влизат в раздел Художествена фотография [smilie5]

Автор: Mimic   
Дата:   11-05-05 19:58

Друг свят [smilie24]
Много добре го каза

Дата:   11-05-05 20:07

абе хора, кажете що е туй художествена фотография [smilie11] [smilie11]
наистина не ми е ясно кои фотографии според вас се причисляват към таз категория?? трябва да има гол модел? ами то в макрото фраш със модели, и само голи :)
или може би факта, че не може да кажеш на модела "сега - влажен поглед и устните напред" - затуй не е художествен? или трябва да има драперии и цигулка/стар куфар в кадър? [smilie18]
или не е художествена, щото не става за изложба??? [smilie19]
или само пеизажната фотография е художествена? портретната? хм, май ще да е ърбан-репортажната? спортната?
а може би художествена е тази фотография, чийто обекти на снимане са дело на човека? и тогава пейзажната и макрофотографията не са художествени? [smilie11]
така до утре мога да изброявам, кажете какво имате предвид [beer]

Автор: murnau   
Дата:   11-05-05 20:16

az bih kazal : razgledaj profila na pulse, tam e po-veroitano da sreshtnesh vuprosi, otkolkoto pri Pho (moite uvajenia na Pho )

Автор: jumbo   
Дата:   11-05-05 21:21

дайте ме определение за изкуство.....
в учебника ми по естетика имаше такова нещо...
което за мен бе тъпо
ако погледна макро фотографията като раздел то тя се отнася към научната фотография следователно не е изкуство а наука.... дрън дрън
принципно всяко нещо което доставя естетическа наслада е изкуство като това е толкова широко понятие че ум да ти зайде...
примерно за един некрофил един добре смазан труп ще достави такава наслада както една лепотица за мен.....[smilie7]

Автор: dino   
Дата:   11-05-05 21:22

Че изкуство си е - в един дуг свят...
Художествената снимка драги ми Колио,ще те развълнува,ще ти каже нещо,ще остави даскотина в съзнанието ТИ...

Дата:   11-05-05 23:03

dino, хубаво си го казал, и точно поради тоя факт не разбирам как nikolayradev и solo5 могат да "заклеймят" цял дял от фотографията [smilie10] [smilie18]
ако става въпрос за отделна снимка - може, не всеки кадър е "художествен" [smilie25]
ама "грабващи" и "скучни" кадри е имало винаги и ще има, и всеки сам ще ги определи, но единствено за себе си, според своя вкус.
и такива изказвания на общо основание звучат най-малкото смешно [smilie18] [smilie18] [smilie18]
също както
"фотошопа е за некадърните фотографи, истината е в необработения кадър" [shtrak]
или
"фотографията е за некадърните художници, с камера и баба знае"
или
"фотографията не е изкуство, щото е буквално представяне на околния свят"
... сякви такива ги има [smilie19] [smilie19] [smilie19]

peace & blesses! [beer] [beer] [beer]

Автор: soleil   
Дата:   11-05-05 23:21

egati hroata ste..dneska si pravih macrosi .....i vie kajete 4e sea ne e izkustvo i sum se guzil i dupel i meril i gledal da si go napravq tova ne6to ....super dobro ..i vie da mi kajete 4e ne ..6te vi obiq

Автор: Pehata   
Дата:   12-05-05 11:09

А имат ли художествена стойност снимките на лампи, огледалото на колата или някакви сгради??? Зависи от това кой ги снима, иначе всичко станало си е само качества на техниката с която се снима.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна