Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Изкривяване на червени и виолетови цветове при A70? Съвети?
Автор: inmitev   
Дата:   05-04-04 15:16

Здравейте на всички!
От известно време тествам един Canon A70. Страхотна машинка! Забелязах обаче, че не предава правилно някои оттенъци на виолетовите и червените цветове. Някой сблъсквал ли се е с този проблем? Как може да се коригира?
Пример - виолетова орхидея, която на снимката изглежда направо червена.
Същия проблем си пролича при снимка на тъмно червена роза (червеното стои като измито) и на виолетова иглика.
Балансът на бялото е на AUTO. Някои от снимките са на закрито, но на естествено осветление - от прозорците. Другите са на открито. Снимал съм и на директна слънчева светлина, и в сянка. Същият ефект.

Отговори на това съобщение
 Re: Изкривяване на червени и виолетови цветове при A70? Съвети?
Автор: asahi   
Дата:   05-04-04 16:12

На Ауто нямаш повторяемост на резултатите.

Дата:   05-04-04 16:19

asahi - Напълно съм съгласен, но от десетина и повече опита нито веднъж не съм изкарал верен тон, когато става дума за червено и виолетово. Както и горе споменах, снимал съм при различни условия. Статистически поне веднъж би трябвало да се доближавам до истината.
А особено при горния пример разликата в цветовете е драстична. Докато синьото (нефокусирания обект вдясно) е предадено абсолютно точно.
Съжалявам, че не мога да покажа истинския цвят на орхидеята. Но е горе-долу близка до този [smilie18] емотикон.

Автор: asahi   
Дата:   05-04-04 16:36

На мен не ми се вижда зле цветето. Ако ти е верен монитора можеш да дадеш по-точна оценка. За баланса на бялото е най-точно да се използва режима с ръчно мерене. Не знам твоят апарат дали го може, но всичко друго е бла-бла. А според статистиката в неделя съм ял агнешко със зелена салата, обаче баща ми гледа само маруля, не и агнешко.

Дата:   05-04-04 16:47

Това за статистиката беше добре!!! [smilie24]
Апарата има режим ръчно мерене. По-скоро има режим "Custom WB", но не съм го разучил още. Във всеки случай пали веднъж светкавицата, когато му се зададе този режим. Може би сравнява цветовете със и без светкавица...
Пуснах темата от опасения, че е възможно проблемът да не идва от баланса на бялото, а да има потенциални такива проблеми с този тип апарати или този тип матрица. Ако нещата се решават с баланс, сядам си на задника, чета и разучавам, докато го изпипам. Е, няма да постигна качеството на 300D например, но поне на мен да ми хареса.
Благодаря за вниманието все пак!

Автор: machine_head   
Дата:   05-04-04 22:11

mitev ти си гений

Дата:   06-04-04 09:30

Това последното как да го разбирам???[smilie10]

първа  назад  1     всички  напред  последна