Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Микроснимки
Автор: yassendobrev   
Дата:   24-03-04 17:50

някой би ли могъл да ми даде повече информация за това как точно се правят микроснимки??? имам Zenit EM и пръстени за микроснимки, но аз искам да постигна по-голямо увеличение (занимавам се с мравки, сайтът ми е http://www.antday.de.hm - има мои аматьорски снимки на мравки. ако някой знае нещо повече освен да сложа лупа пред обектива да пише. ако някой знае от къде мога да намеря качествени лещи, да пише:
yassendobrev@hotmail.com

Отговори на това съобщение
 Re: Микроснимки
Автор: chavo   
Дата:   24-03-04 17:55

за по-голямо увеличение сложи повече пръстени.. и обясни на мравката да не мърда, че фокусът е труден....

Автор: dyulgerov   
Дата:   24-03-04 17:58

И все пак не се ли казва "макро-снимки"?

Автор: Lyubie   
Дата:   24-03-04 17:59

Разгледах сайта ти. Информацията е много интересна. За пръв път чувам, че някой отглежда мравки. Снимките са доста зле, но като за начало, бива. Желая ти успех!

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   24-03-04 18:07

https://photo-forum.net/i/1458

https://photo-forum.net/i/2266

Автор: jumbo   
Дата:   24-03-04 19:12

макро до 1:1
микро над 1:1 тоест 2:1; 3:1 и т.н.[cool]

Автор: junior   
Дата:   24-03-04 20:02

Благодаря jumbo... И аз нещо да науча днес...

Автор: yassendobrev   
Дата:   24-03-04 20:49

За повече пръстени се сетих, но ми казаха (каза ми го професионалист), че колкото повече пръстени слагам, толкова по-тъмна става снимката, а моята минимална бленда е 2. Затова търся алтернативен начин.[smilie11]

Автор: jumbo   
Дата:   24-03-04 22:08

ами ти освен диафрагма нали имаш и експозиционни времена бе (за по -просто скорости)
увеличаваш експозицията и си готов не помня колко беше коефициента ама може да намериш в иннет формули за изчисляване на загубата на осветеност от слагането на пръстени или мех

Автор: Lyubie   
Дата:   25-03-04 10:03

JUMBO: Да, ама през това време мравката отдавна ще е включила на скорост и ще е изчезнала! Това му е кофтито на снимането на насекоми и животни.

Автор: niro   
Дата:   25-03-04 12:00

Без обектив директно на микроскоп, но с по-слабо увеличение /10-20 пъти/. Ако трябва сложи и пръстен. Ако искаш да ги снимаш само 'по-отблизо' - ползвай си стандартно пръстени към обектива...

Автор: markishky   
Дата:   25-03-04 12:19

Виж на адрес: http://geocities.com/markishky/Photo4.htm - има и теория и някои практически съвети.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   25-03-04 12:28

niro , имам тъкъв микроскоп, с фотоапарат на него..но досега добра снимка на мравка така не съм направил. Излизат като от птичи поглед, освен това плоско...освен това трябва да я сложиш в предметно стъкло и да я убиеш. Да не бъркаме научната фотография с художествена....или на човека просто му трябват детаили по мравките? Ако е така, някъде бях гледал снимки на мравки под мощни ел.микроскопи, да ги потърся?
А за Зенит и бленда 2 през увеличение повече от 1:1 просто забрави. ДОП не е безкраина величина, а доста пада при такива увеличения - нищо няма да направиш. Не случайно на макрообективите макс.бленда не надхвърля 3.5, въпреки, че са най-острорисуващите.

първа  назад  1     всички  напред  последна