Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 ISO Speed
Автор: Melissa   
Дата:   26-01-05 11:04

Здравейте...Пиша ви за да получа отговор на въпроса се.Ще ви бъда много благодарен ако ми кажете за какво служи ISO Speed и при какви ситуации да използвам различните видове. Предварително блаодаря на Всички ВИ :)

Отговори на това съобщение
 Re: ISO Speed
Автор: special_k   
Дата:   26-01-05 11:13

[smilie10]

Автор: TPECHAT   
Дата:   26-01-05 11:17

http://www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rls=GGLD,GGLD:2004-06,GGLD:en&q=what+is+%22iso+speed%22 [smilie21]

Автор: ZENTEX   
Дата:   26-01-05 12:50

Nai prosto-kolkoto e po visok nomera na ISO,tolkova po barzo se poluchava eksponaciata na kadara i obratno.Po tozi vapros moje mnogo da se govori.[smilie7] Ne e losho da minesh edno kurshe pri niakoi maistor.

Автор: acidness   
Дата:   26-01-05 12:51

и аз тва се чудя от много време

Автор: cristo   
Дата:   26-01-05 13:55

ISO е най-наложилата се (има и DIN, и ASA) мерна единица за чувствителност на фотофилмите към светлината - колкото е по-висока чувствителността (по-високо ISO) толкова по-бързо става експозицията при константна светлина. И обратното, при една и съща скорост на затвора на апарата (време за пропускане на светлината), при по-високо ISO на филма, нужната експозиция се полувача с по-малко светлина. Затова за снимане на по-тъмно се препоръчва филм с по-висока чувствителност (ISO 200, 400), а за снимка на ярка слънчева светлина - филм с по-ниско ISO (особенно при снимане с "филмови сапунерки" дето не могат много да настройват бленди и скорости).

Понятието се е пренесло и при дигиталните апарати, като в случая се говори за чувствителността на матрицата към светлината, но логиката е същата [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Автор: jumbo   
Дата:   26-01-05 16:03

исо е най-наложилата се
боже боже слушам и не вярвам на очите си...
провери първо какво обединява исо в себе си та после казвай че е най-наложилата се
това просте е приет международен стандарт

Дата:   26-01-05 16:13

знам какво е ИСО - не обяснявам на теб, а на хора които нищо не знаят и питат за какво служи ИСО-то на апарата

аре стига - и ти стана като Гената

Автор: jumbo   
Дата:   26-01-05 16:15

аз винаги съм бил като гената само дето не псувам толкова
като го обяснсяваш не ги подвеждай....

Дата:   26-01-05 16:25

ами добре - обасни тогава ти, предавам ти щафетата, защото когато се говори за фотоленти и фотоапарати за мен ИСО, ДИН и АСА е чувствителността към светлината
айде продължавай ти нататък, но не забравай че обясняваш на начинаещи - да не ги объркаш с прекалено информация [smile]

Автор: lyuli   
Дата:   26-01-05 16:46

super obqsnenie Cristo! [smilie24] i az se 4udeh zashto kato sloza visoko iso , a e oshte svetlo i snimkata izliza bqla [smilie10] [smilie11] oba4e ve4e mi e qsno!!! i az sum ot super na4inaeshtite!!!
imam i az edin vupros, zashto pri lonf suttle (nad 1 sec) vinagi mi se polu4ava razmazan obraza??[smilie11]
tnx in advance![shtrak]

Публикацията е редактирана (26-01-05 16:49)

Дата:   26-01-05 16:48

gledam 4e v burzinata sum pisala na arbski [smilie5] iskah da kaza long suttle [smilie25]

Автор: access   
Дата:   26-01-05 16:59

Размазването е от трепетенето/мърдането на ръката и/или обекта. Спасението е статив (или подръчна подпиралка - нещо на което да сложиш апарата или да се опреш докато снимаш). И обекта да не мърда (освен ако не искаш такъв ефект). Мен ако питаш задели 25 лева и си купи тази книга http://books.bg/book.php?ISBN=9544467076. По-лесно е да се прочете и да се опита това дето го пише вътре, а и може да се носи в джоб дори.

Автор: kirilius   
Дата:   26-01-05 17:00

А какво е "long suttle"?

Да не е "long shutter"?

Дата:   26-01-05 17:01

ами защото ръката ти трепери :))) една секудна е много време [smile]
всъщност под 1/60 от секундата се приема че дори най-малките трепвания на ръката се отчитат от апарата и става размазано, е някои могат да държат стабилно и при по-ниски скорости (напр. ако си облегнеш ръцете на нещо)
апарата може да има и стабилизатор на изображенето (някои модели на Панасоник и др. с голям зум) както и някои обективи за SLR и там може да се направи остра снимка и при по ниска скорост от 1/60 но нова е друга тема

Дата:   26-01-05 17:03

cristo,написахме едно и също почти [beer]

Дата:   26-01-05 17:04

merci i na dwamata, to4no taka si misleh i az, 4e se dulzi na murdane na rukata.... [smilie5] [smilie18]

Публикацията е редактирана (26-01-05 17:06)

Автор: kirilius   
Дата:   26-01-05 17:06

Послушай access и прочети някоя книжка.
Вероятно тук всеки отговор ще предизвиква нов въпрос и затова първо малко навлез в най-базовата терминология.

Автор: todorov   
Дата:   26-01-05 17:08

Ха сега да питам кво е тва бленда - белким някой може да ми обясни [smilie21] [smilie21] [smilie21]

Дата:   26-01-05 17:14

това е майтап, нали? не разводнявай темата..

Дата:   26-01-05 17:17

и спасението е в снимането от статив (както по-горе са ти посочили) и в режим на самоснимачка, защото дори натискането на бутона за снимане (спусъка на апарата) води до неговото трепване

виж тази моя снимка - тук нямах статив, поставих апарата на една пейка, повдигнах го с лъжичката на сладоледа, използвах 10 секундната самоснимачка и през това време го намествах стабилно върху лъжичката, защото от натискането на самоснимачката апарата винаги се разместваше :)))
https://photo-forum.net/i/47034&USER_ID=3182

Дата:   26-01-05 17:18

ami kato mi ostane vreme i za knigi za fotografiq shte pro4eta, sys sigurnost iz4etoh instrukciite na aparata, zada znam pone vsi4kite mu funkcii [smile] [smilie25]

Дата:   26-01-05 17:22

access - наздраве за хората като нас дето имат търпението да обасняват всичко и на всеки, щото ми писна от надути специалисти

[beer] [beer] [beer]

Дата:   26-01-05 17:23

wow тая снимка е супер!!! оба4е при мен винаги е толкова динами4но, 4е е абсурдно да си нося статив[smilie25] , дори апарата ми е мини (Canon Ixus I) за да е винаги в мен ;))
оба4е мерси за инфото ;)

Дата:   26-01-05 17:23

[beer] наздраве и от мен, супер сте!!!!!!!!!!!!!!

първа  назад  1  2     всички  напред  последна