Автор: CyberGene
Дата: 09-12-09 14:55
Веднага ще ти дам едно мнение. Картинки от Никон се гледат или от JPEG от апарата, с включено шумподтискане, или конвертирани от RAW в никонския софтуер Capture NX2, който ги прави да изглеждат по същия начин и изобщо алгоритмтие за шумоподтискане на Никон са това, с което са най-известни. В случая е ползван някакъв тъп конвертор, който дори не съм го и чувал. Всичко освен Capture NX е боза, аз дори спрях да ползвам Lightroom. След това - идеята да ъпсемплираш е абсурдна. По-добре да се даунсемплира изображението от А900 до това на Д700. Алгоритмите за ъпсемплинг са много по-кофти и естествено, че ще дадат кофти картинка.
За да се сравняват два апарата, е много по-важно всеки от тях да ползва собствения си софтуер за конверсия или директен джипег от камерата, а не някакви измислени конвертори.
Митак, аз ти казах вчера и на лични. Това за естествените цветове на Сони е някакъв мит. На мен от А700-цата ми излизаха все едни червеникаво-кафеви снимки при по-високо ISO. Дори при баланс на бялото, калибриран на място по сива карта или впоследствие на софтуер... От Никона не знам нереалистични цветове ли излизат, обаче картинките са прекрасни като цветове, красиви, направо мед ти капе на сърцето :) Другото е булшит. И изобщо цветът е нещо, дето като искаш, го оправяш софтуерно.
Не искам да споря, всичко е въпрос на вкус. Знам, че сигурно няма да приемете това, което ще кажа сега и ще кажете, че си внушавам, обаче просто от Никона снимките си излизат прекрасни - цветове, острота - още отначало забелязах, че почти не ми се налага да коригирам каквото и да е, даже понякога си снимам директно в JPEG. И изобщо се усеща, че всичко в тоя апарат е направено точно както трябва да е, правили са го фотографи, които знаят най-добре каква изображение ще изглежда най-добре. Сонито като че е правено от инженери, откъснати от реалната фотография. Е*ем ти и натуралните цветове и динамика, когато на всяка снимка ми се налагаше да си играя по половин час в Lightroom и Фотошоп. Фотографията не е в това цветовете да били най-реалистични... Нито на хартия, нито на монитор можеш да придадеш същите цветове, които виждаш. А динамиката е нещо, което е субективно. Това как вижда окото ни контрастните сцени е все още сложна материя за разбиране и еднозначен отговор на въпроса няма. Фотографията трябва да радва, а не да бъде някакви числа на реалистичност от таблици. Не, никога не бих се върнал на Сони повече. Имат хубави обективи, имат наследството на Минолта, но някъде по веригата Сони са вкарали идеологията си на огромната многомилионна електронна корпорация, произвеждаща всичко - от телевизори до мп3-плейъри и са решили да се пробват и във фотографията. И постигат много добри резултати. Обаче дали могат и повече... в това не съм сигурен.
Публикацията е редактирана (09-12-09 15:09)
|
|