Автор: itilien
Дата: 03-01-09 16:51
До преди малко разглеждах ревюто на сигмата в дпревю. Първо ми се наби в очите 15-те секунди експозиция, което наистина в някои случаи е малко. Следващото нещо, което ми направи лошо впечатление е, че динамиката не е по-голяма от на един обикновен дслр. В светлите зони е наистина мъничко по-добре, в тъмните обаче е по-зле. Сруго лошо - червения цвят си се клипва също така по-рано от останалите, както и при нормалните матрици. Митовете за големите възможности за ъпсайз също май не са особено верни. При ъпсайз едва едва се стига 10-12 мп байерски и то с компромиси. Приятни цветове - хм, може би след игра в роу конвертора. Поне от няколкото роу файла които видях, бая ръчкане трябва докато се нагласят цветовете до ниво приятни. Дифолтните са бая убити и десатурирани, а контраста е нисък.
По въпроса на exile:
Защото цифровия апарат има няколко предимства. Предвид евентуалната дълготрайност на пътешествието, трябва да мога да ъпдейтвам сайт, с някакви снимки, поне да следят хората какво става с мен. С филмов апарат няма да мога да пускам никакви снимки от мястото на събитието, така да се каже.
Второто - с цифровия апарат бих могъл да направя много повече снимки - особено такива, които не са някакви сериозни, а просто да запечатам нещо случващо се.
Трето - снимането на филм за да бъде качествено се искат бая средства - качествени филми и добро сканиране. Ако издържа толкова дълго време, ми е трудно да си представя колко филми бих изснимал и кой ще се занимава да ги сканира и обработва после. Предвид факта, че с лош филм, какъвто бих намерил на повечето места, няма как да стигна качеството на цифрака, тая алтернатива не ми се струва добра. Най-малкото, че ще е хубаво да имам после качествени снимки, с които да опитам да изкарам някакви пари. Било то чрез издаване на албум или продажба.
И трето - дори и най-леките телеметрични са тежки. Беса Р е качествен апарат, но тежи 400 грама(дори не знам в това тегло дали има обектив или не). А и не е евтин. Като се прибавят и известно количество филми, стават 500 грама. А сигмата е 270 грама, а СД картите са почти безтегловни. Предполагам че на сигмата мога да и направя захранване от 3 АА или ААА батерии.
Общо взето това са ми размислите относно избора на цифров апарат.
Чудя се и за видео, но май няма леки видео камери и май няма как да ги зареждам.
|
|