Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Откаднати снимки
Автор: freestyler   
Дата:   13-03-09 21:29

Здравейте, намерих сайт в който почти всички снимки са мои.
Ако пиша на собственика най-вероятно ще ги махне веднага.
Как точно да защитя правата си?

Отговори на това съобщение
 Re: Откаднати снимки
Автор: alsash   
Дата:   13-03-09 21:31

а сега де......

Автор: asahi   
Дата:   13-03-09 21:36

Той ти е фен/фенка. Прати му още, непубликувани.

Ако ги ползва за бизнес го нагъзи.

Автор: Andon   
Дата:   13-03-09 22:20

freestyler, преди всичко, човек е хубаво да подходи първо с добро. Прати му съобщение и го помоли да ги махне, ако толкова много ти пречи, че са публикувани там. Евентуално го помоли да посочи източника и автора на снимките. Ако тогава не желае да ти сътрудничи, си защитавай правата, но така директно с насоченост да изкараш пари заради невежеството на някой обикновен потребител е доста неетично.

Автор: artery   
Дата:   13-03-09 22:39

кадрите дето ги прави за ELLE ?

[smilie18] [smilie18]

Автор: mastiff   
Дата:   14-03-09 02:33

Затова трябва да слагаме щампа на снимките, които искаме да защитим.

Автор: BirdOfPray   
Дата:   14-03-09 03:32

А КАКво е съдържанието на сайта по принцип??

Автор: ecobo   
Дата:   14-03-09 10:35

Дай да видим де ;-)

Автор: Wishbone   
Дата:   14-03-09 11:08

Колега,

Съжалявам за проблемите ви. Много е неприято, но за съжаление се случва адски често.
На ваше място бих пренебрегнал съветите по-горе (моите уважения към колегите).
Ако не става дума за някой личен блог или форум, не влизайте в контакт със сайта преди да потърсите професионално мнение на юрист - специалист в областа на защитата на авторските права.
Тактиката "опитай с добро" не е проработила в нито един от случаите, с които съм се сблъсквал. Тя може да доведе само до премахване на снимките (често без даже да си направят труда да ви отговорят, защото това ще докаже, че са ползвали снимките). Така ще останете почти без възможности да докажете, че снимките ви са били използвани в нарушение на авторски права.

Имате ЛС,

Поздрави!

Дата:   14-03-09 11:23

Wishbone, а има ли смисъл да се съди някой пишлеме, дето нито печели от сайта си, нито продава снимките?! Не мисля... Какво ли ще вземе от него ми е много интересно ;) Ако е някоя голяма фирма, която е наясно с тези неща, тогава съм съгласен, въпреки, че повечето знаят как да се измъкнат от такава ситуация. Тук, ще дам един пример, който не се отнася за снимки, но все пак има доста сходно с кражбата и нарушаването на авторските права. Ако на някой му е скучно, може да не чете по-надолу.

Та с братовчед ми се занимаваме с уеб дизайн и имаме няколко сайтчета. Нещеш ли един ден без да иска братовчед ми попадна на своя статия в един доста уважаван сайт на Българско списание. Наистина страшно много се ядоса и си мислеше дори да се консултира с юрист и да ги подгони, но след кратко събеседване и размисъл, решихме да им пише и да видим какво ще излезе от цялата работа.
За щастие собственика на фирмата излезе човек на място и след писмото което му изпратихме получихме отговор за около 1 ден в който собственика се извиняваше за недоразумението. Освен извинението, човека предложи парньорство, като му даде безплатна позиция за банер в сайта им който е доста посещаем, написа в всички статии кой е оригиналният източник и до ден днешен човека изпраща вип покани за видни събиятия. Не е много, но все пак това е ясен пример, че понякога с добро се постига много.

Ако беше започнал да се занимава да ги съди какво щеше да се получи? Вероятно щеше да изхарчи маса пари за съд и не се знае дали щеше да направи нещо по въпроса срещу адвокатите на толкова развита фирма.

Автор: freestyler   
Дата:   14-03-09 11:56

Благодаря специално на Wishbone .
Като преспах малко поомекнах. Случаят е следния: Момче копира част от съдържанието и снимките на един от моите сайтове и си ги слага в неговия. Става въпрос за информационен сайт. Сайта му не е особено развит. Просто човека решава да препечели някой лесен лев, ама не е това начина. Едва ли мога да спечеля нещо от тази ситуация, затова не мисля да се занимавам сериозно (най-вероятно ще му пиша да махне всичко мое), но не бива да сме равнодушни към подобно поведение!
Затова въпросите от първия ми пост остават и се надявам да измислим начин как да се защитаваме в подобни ситуации. Защото на всеки може да се случи.

Аз също като Wishbone ценя труда си, подкрепям казаното от него и със сигурност не съм добрия самарянин. Още повече, че би трябвало да се чувстваме длъжни да не позволяваме подобни случки и заради хората, които ценят труда ни и си плащат.

Дата:   14-03-09 12:10

Колега все си мисля, че с щампа е най-добре. Първо ако публикува твоя снимка поне хората, които я видят ще знаят от къде е. Второ ако не я искаш в сайта му казваш и ако той откаже да я махне(било то беден сайт или не) си търсиш правата, което ще е адски лесно дори да е махнал щампата, защото в теб е оригинала -> доказваш нарушението и си готов.
Засега май не е измислено по-добро...

Публикацията е редактирана (14-03-09 12:14)

Автор: kirsena   
Дата:   14-03-09 12:12

Поредния "кьор фишек" както се казва, запълващ пространството на фото-форума с безсмислени теми.
"На едно място, един човек ми открадна едно нещо, щях да говорих с едни хора и те ми казаха, ще видим."
Дай линк към сайта който ти е откраднал снимките, дай да видим тия толкова крадливи снимки, от къде ги е откраднал, къде ги е публикувал, обоснови се.
Празни приказки само.

Дата:   14-03-09 12:16

Да щампите са добро решение, само да не изкочи някой по мотивиран крадец и да ти изреже снимката където ти е щампа. Ако става дума за снимки има някой трикове, чрез които няма как да ти открадне снимката ;) За съдържанието също има някой скрипове които забраняват десният бутон, но все пак по изпечените крадци едва ли няма да успеят с малко повече труд да ти откраднат нещата ;)

Дата:   14-03-09 12:26

Това с десния бутон не помага :) винаги можеш да видиш сорс-а на страницата и съответно линка към снимката. А за изрязването - той държи оригинала и лесно ще докаже кражбата :P

Дата:   14-03-09 12:29

Е да, винаги има вариант, затова и казах, че по опитните краци ще се справят с тези спънки ;) Понеже като уеб мастър се интересувам и от тези разни трикове някъде бях чел, че има някакъв способ за скриване на сорса, но само чух :)

Дата:   14-03-09 12:35

Аз уча информатика пък в СУ :)
Да има много варианти, някой даже са си успешни и затрудняват дори сръчните. Само това, дето не позволява десен бутон не ми харесва изобщо, защото първо че във всеки браузър винаги можеш да цъкнеш view>source и второ обикновените потребители - ами ако някой просто иска да си свали снимката без да я разпространява, дразнещо е.
Засега практиката показва, дори при клипчета най-добре е със щампа. Поне хората ще виждат откъде идва снимката, а ако крадеца я е изрязал или махнал вече нещата стават груби... адвокат и това е.

Автор: sixty   
Дата:   14-03-09 12:56

Andon базата на browsera пази снимките..аз лично съм си взимал някои снимки от такива сайтове .. изчистваш си temporary files и като рефрешнеш сайта вече ги имаш налице [smilie7]

Дата:   14-03-09 13:03

Щампа наистина е най-добрият вариант, но ако например, не желаем да си загрозяваме снимката с помоща на някакъв щамп?! Неотдавна бях чел някъде, че има някой трикове които могат да се приложат - скрита щампа. Поставяме щампата с опацити такова, че да не се вижда с просто око. И след контраст или някаква друга техника да се вижда. Така доста по-лесно ще е за всички доказването, че фотосите са негови :) Ама точният номер не разбрах как става.

Автор: asahi   
Дата:   14-03-09 13:04

Щампата не се слага за да доказваш нещо, а за да не могат да я използват. Скоро едни календараджии, обаче, бяха публикували и щампата [smilie5]

Дата:   14-03-09 13:15

Принципно е наистина за това, но все пак може да се измени малко цялата работа на щампата. Ти след като си написал примерно в сайта си, че използването на фотосите, без твоето съгласие е нежелателно, след това можеш да ги емнеш ;)

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   14-03-09 16:21

mastiff написа:

> Аз уча информатика пък в СУ :)
> Да има много варианти, някой даже са си успешни и затрудняват
> дори сръчните. Само това, дето не позволява десен бутон не ми
> харесва изобщо, защото първо че във всеки браузър винаги можеш...

mastiff [smilie24]

Да не говорим пък за факта, че в сайтовете обикновено снимките се публикуват 1:1 - тоест пиксел от снимката е пиксел от екрана.
Как е възможно с какъвто и да е скрипт в браузъра да забраниш на посетителя вместо да опитва десния бутон просто да натисне PrintScreen и да кропне в шопа? Резултатът за него ще е същия.
Няма начин за защита. Щампата като че ли засега е наистина единственото решение.

Автор: SLR   
Дата:   14-03-09 16:44

Ми те в Нощен труд, най редовно си публикуват снимки с воден знак[smilie8]

freestyler , щом не е голям сайт или агенция се разберете с добро,освен ако не тръгне с рогата напред де.

Автор: kirsena   
Дата:   14-03-09 17:03

А покажи сайта де, нека да видим и ние кое се краде и кой е крадеца[smile]

Дата:   14-03-09 17:44

Да верно, покажи сайта и ако откаже да ги махне ще го флууднем примерно хаха :) то темата по-скоро се превърна в "как да се защитим от кражба" от колкото конкретния случайм, той колегата си каза, че не му дреме :)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »