Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Молба за обективна оценка и съвет.
Автор: alexoff   
Дата:   01-03-09 19:18

Здравейте,

бих искал да ви помоля за обективната ви оценка за следните снимки:

http://alexov.info/index.php?currDir=./Sasho/2008/12_Wedding_party_of_Dancheto_and_Rosen

Снимал съм с Nikon D80 + Nikkor 18-70 и външна светкавица. Светкавицата през цялото време беше фронтално насочена, а не отразена в тавана например. Причината за това бе, че това ми бе първото снимане с външна светкавица, без каквата и да било предварителна подготовка и най вече, грешка която открих едва след като разтоварих снимките от картата и беше вече късно за корекции по време на самото снимане. Грешката се изразява в това, че при предишно снимане бях пипал корекцията на експозицията и си стоеше на -0.7, това е и причината, поради която не отразявах светлината в тавана, снимките просто ставаха много тъмни, а не знаех защо [smilie8] .

Само да отбележа, че на въпросната сватба не съм снимал като основен фотограф, такъв си имаше, а просто снимах като близък приятел на младоженците, тогава когато аз реша и каквото на мен ми е интересно без да се стремя да хвана всички т.нар. "задъжителни" моменти.

Бих искал да чуя вашата критика и съвети как да подобря снимките си на подобни мероприятия, понеже ми предстои отново подобен тип снимане на сватба на една приятелка този път във Виена и искам, ако е по силите ми да направя по добри снимки.

Благодаря на всички отзовали се [thankyou] [thankyou] [thankyou]

Отговори на това съобщение
 Re: Молба за обективна оценка и съвет.
Автор: vgramatikov   
Дата:   01-03-09 19:21

за баланс на бялото чувал ли си?

Дата:   01-03-09 19:22

Да, баланса на бялото беше на режим за светкавица.

Автор: asahi   
Дата:   01-03-09 19:27

Баланса е добре, горе-долу. Някои кадри трябва да ги поизсветлиш. Аз би показал по-малко на брой снимки. Не е нужно всяко мигане на някой от гостите да бъде документирано.

Опитай се да имаш по-активна позиция в снимачния процес, а не да цъкаш като охранителна камера.

Дата:   01-03-09 19:30

asahi [smilie24]

Автор: НАСОО   
Дата:   01-03-09 19:50

аз от снимане неразбирам[smilie25] , но веднага се набива на очи директната светкавица, близкото и' разстояние до обектите, водещо до многото сенки, от което пък ти бяга експонацията. Има хубави и ако както казва Асахи избереш само тях сичко ще е ОК

Автор: bozo   
Дата:   01-03-09 19:51

Снимките синеят, не е непоправимо. Справил си се добре, хората няма да те бият като си видят снимките [beer] Акцентирай повече на основните моменти при протичането на празника и не щрапай като олимпиец. [smile]
По-добри снимки ще получиш като свикнеш с възможностите на апарата, обектива и светкавицата.[smilie24]

Автор: tantris   
Дата:   01-03-09 20:00

Добре са като кадриране и уловени моменти. Липсва ми само малко мазня на бленди 1.2-2.8[smilie5]

Дата:   01-03-09 20:02

tantris написа:

> Добре са като кадриране и уловени моменти. Липсва ми само малко
> мазня на бленди 1.2-2.8[smilie5]

Мазнята и на мен ми липсва, ама такива са ми възможностите за мазане за момента [ezik]
[beer] [shtrak]

Автор: frenchev   
Дата:   01-03-09 20:10

Ами то май каквото имаше да се каже е казано. Прекалено голям брой снимки. Директна светкавица, недоекспонирани кадри и т.н.

но покойно :) ако има постоянство ще има и развитие :) Успех

Автор: ixus   
Дата:   01-03-09 23:43

Супер са си снимките [smilie24] .Само не ми харесва как им лъщят лицата ,особенно в близък план,(а уж си бил на -0,7[smilie11]),но това може лесно да се коригира със фотошопа.Интересно ще е да сравним снимките със тези на официалния фотографин.

Автор: kaic   
Дата:   01-03-09 23:52

"alexoff" след като чу доста професионални мнения тук, би ли споделил дали тези снимки са се харесали на младоженците и техните роднини. Според мен те са единственния и най важен коректив за тебе. Нали си снимал за тях а не за някой който ще гледа шум, аберации, дисторсии и др. Ти казваш, че си снимал безплатно, но дори и за пари да е било, то този който плаща трябва да оценява. Харесва ли си ги той всичко казано тук ще е чесане на езици. Бас държа, че ако извадиш на хартия всичките тези снимки и ги занесеш на младоженците и ги попиташ коя снимка от тези най-нехаресват и поискаш да я скъсаш пред тях, няма да ти разрешат да направиш това. Тези кадри са незабравим спомен и лоши или добри те са ценни за тези които си снимал, още повече, че си бил дублиращ фотограф и си снимал от различна гледна точка и много кадри които официалния е пренебрегнал.
Поздрави и успех във Виена

Re:
Автор: frenchev   
Дата:   02-03-09 00:13

kaic човека попита за мнение и ние му го казваме.

естествено, че снимките имат емоционална стойност за младоженците и роднините. аз сега си разглеждам снимки снимани със скина с ужасно качество, но не ме интересува. важен е спомена, те имат емоционална стойност за мен.

тук говорим за нещо различно. той пита какво и как би могъл да подобри в начина си на снимане. има доста очевидни грешки и хората му ги казаха. тук никой не е гороил за аберации, шум и т.н.

ixus съвсем не е лесно да се оправят лъщящите лица на фотошоп, а са се получили защото светкавицата е насочена директно към сцената.

идеята е да се опитаме да постихнем и да изцедим максималното от техниката си, за да не се налага да се мъчим на шопа после

[beer] [shtrak] [beer] [shtrak] [beer]

Дата:   02-03-09 07:07

Ето това са официалните снимки от тази сватба:

http://picasaweb.google.bg/RossSoren/25102008RosenIDani

Re:
Автор: cicomanco   
Дата:   02-03-09 08:35

Изключая цветния баланс , снимките вътре не се различават много от твоите....те пъл жълтеят.

Автор: Orlin   
Дата:   02-03-09 08:45

Аз бих добавил още една грешка - снимал си на ИСО 100, което в комплект с директната светкавица води до тъмница в помещението и силно изсветлен преден фон.
На снимките в ритуалната зала осветлението, което по принцип е силно изглежда като нощни лампи по стените. При официялния фотограф не е така, въпреки че и той снима с директна светкавица.
Сравни тук

http://alexov.info/albums/Sasho/2008/12_Wedding_party_of_Dancheto_and_Rosen/DSC_5220.jpg

и тук

http://lh6.ggpht.com/_VxKO6VJyZwE/SQcvZ38fUwI/AAAAAAAAD2M/j01yTLkquUE/s640/DSC00328.JPG

Дата:   02-03-09 08:51

Orlin [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Re:
Дата:   02-03-09 08:53

Проблем при исо 100 няма ако се снима на приоритетна скорост- около 1/20 и светкавицата се ползва самоза просветка на предния план.

Автор: Мартин_Илиев   
Дата:   02-03-09 08:56

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: tantris   
Дата:   02-03-09 09:28

Това, на долната снимка,вдясно, ти ли си?[smilie3]
Профито сигурно ще се оправдае за некадърното кадриране с това, че си му се пречкал , докато се е опитвал да си върши работата[smilie18]

Дата:   02-03-09 09:31

Това долу съм аз да, въпреки че съм се стремял да не му преча [shtrak]

Дата:   02-03-09 10:18

Мдаа....откъм кадриране също има какво да се желае.Май малко ора обработват снимките си преди да ги дадат.....

Автор: Мартин_Илиев   
Дата:   02-03-09 16:38

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: livinginchaos   
Дата:   02-03-09 17:03

Според мен си се справил доста задоволително. Като изключим това, което изказаха вещите лица - главните грешки са ти директната светкавица и основната грешка не си погледал корекцията! Иначе снимките са с настроение, което е най-важното! Когато го няма настроението, с техниката нищо не можеш да постигнеш. Ако беше моята сватба бих ти казал едно голямо благодаря![thankyou] [shtrak]

Автор: crazyman   
Дата:   02-03-09 21:16

В църквата и навън си снимал на F 8.0 iso 100 и скорост 1/60.
Бих снимал на нещо като F 4.0 iso 200(400) и скорост 1/40. Може и да се намали светкавицата. Идеята е да се усети атмосферата в църквата, естествената светлина, а навън да излезе задния план.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »