Автор: Pixel5
Дата: 02-02-22 18:19
Тук няма да поставя нито линк към снимка нито към статия за Фотосесията на Михаил Вучков. Който желае може веднага да намери информация в мрежата. Ще кажа само с две думи, че е опитал да пресъздаде по един "вулгарен" лично за мен начин някои от най-емблематичните картини на Владимир Димитров - Майстора. Аз няма да коментирам "творчеството" на този колега. Ще напомня само че вчера се навършиха 140 години от рождението на Владимир Димитров. И днес на 2.02. поне лично аз попаднах на няколко от снимките с транссексуални модели в едни от най- красивите български носии.
Темата е повече от нелицеприятна за мен, защото аз самия съм задълбавал в нея и зная много добре какви усилия ми костваше за да изучим с екипа ми детайли и да се опитаме да ги пресъздадем, така че изкуствоведи и "виждащи" братя не просто да не ме разкъсат, а да усетят, че със средствата на фотографията опитах да пресъздам, това което Маестрото е нарисувал със сърцето си.
За дълбочината, душевността, смисъла, който се вижда едва на втори план и за всички картини в които Майсторът илюстрира по неповторим начин вътрешната красота на българката въобще няма да отворя дума. Зная много добре детайли от живота на Майстора и предполагам, че именно някои от тях са подействали като "тригер" или стимул на колегата да се залови с тоя тип изкуство.
Зная че тук има двама човека, за които темата "Майстора" може да бъде кодифицирана като един от стожерите в живата им. Може би има и повече, които аз не познавам. Затова просто бих помолил и тях и всички вас - "виждащи и чувстващи братя" за мнение и коментари. Сори за малко хаотичния и емоционален изказ, но буца ми заседна и нахвърлях всичко това на половин дъх. Поднасям извинения на "засегнатите". Верятно истинския творец би разбрал, но аз комай съм само и просто снимащ мъж.
|
|