Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Nikon Z5 vs Z6, и Electronic viewfinder-a при безогледалките
Автор: avo   
Дата:   18-10-20 00:20

Накратко, дойде ми времето да започна да градя една ФФ система. Досега снимам само с кропки, Д7500 за момента. За да избегна килограмите на ФФ ДСЛР-те и техните обективи, се загледах в безогледалните системи. Единственият ми опит за момента е сони а7р2 с 16-35/4. Извод/за мен си/ : качествена картинка, твърде огромен тромав файл,респективно ненужни за мен 42 Мп, ужасно усещане от електронния визьор при снимане - пикселизиран,лагва, с груби линии и квадрати по него за фокусна точка и т.н.. С дслр-а виждам кадъра през визьора, тук чак на компютъра вкъщи. Ако четеш тук, ДСЛР-ите не могат да фокусират, а с безогледалките е слънце. Тестът на сонито направих, като снимах едни и същи кадри, на едни и същи мм и настройки с него и с никона, от статив. Нямаше кадър, където да мога да кажа, че фокусът на един от двата беше избягъл. Допускам, че при бленди 2 и по-отворени може и да се усеша повече, не зная.
Въпросите към по-запознатите от мен :
1. Да очаквам ли по-добра картина през електронния визьор на друго тяло или винаги е сходно? Има ли такова, което поне наподобява оптичния визьор? Ако не май ще е Д780.
2. Ако реша отново да е Никон, ще сгреша ли ако избера Z5 пред Z6?

Отговори на това съобщение
 Re: Nikon Z5 vs Z6, и Electronic viewfinder-a при безогледалките
Автор: hotsnail   
Дата:   18-10-20 01:17

не знам какво си гледал през визьора ама безогледалните симулират доста парамтери във визьора и виждаш експозицията си горе долу преди да щракнеш. Наслагват в реално време във визьора и другите ти настройки като бял баланс, цветни ефекти.

Сонитата а предполагам и другите имат режим на liveview, който показва каква ще е снимката и имат режим с който просто показват ясен образ за кадриране.

Това с квадратите за фокуса е, защото безогледланите нямат 50-тина точки като СЛР. Работят с поне 250-300 точки модерните. Дори някои май са с хиляди точки - Канон. За това просто очертават кое е на фокус. Имат различни режими и ще имаш различни правоъгълници.

ЗА АФ нещата са свързани с точност. Моя опит е с Д600 и Д700 с 85/1.8 и подобни портретни обективи. По начало фокуса е неточен т.е. купуваш апарат и обективи и те не работят заедно. Има финна настройка. С нея си го нагласяш и работи сносно. Обаче при промяна на светлината - например от слънчева светлина към светлина на улични лампи, фокуса се обърква и трябва мак да си правиш калибрация. Сети се сега как се калибрира фокус на нощни лампи.

Оптичния визьор на слаба светлина е труден за ползване. Говорим за сравнително хубавия визьор на Д7000, не обсъждаме шпионката през която гледаш на Д7500 (в една съседна тема така казаха хората за хубавите кроп визьори на ДСЛР). Нищо не виждаш вътре. Ако трябва да правиш ръчен фокус....забрави. То дори е проблем да кадрираш на тъмно

Безогледалните (поне 3-та серия на Сони) имат режим за нощна работа с което вдигат яркостта на визьора и екрана така че може да композираш образа в почти пълен мрак.

За визьорите резолюцията на А7р2 e 2.4 милиона точки. Търси модел с по-висока резолюция. А7S3 дето излезе преди месец и нещо е с 9 милиона точки. Z6 и Z5 са със сравнително по-нов и хубав от А7р2 визьор с 3.6 милиона точки. Виж ги в някой магазин.

За мен лично от 2012 година насам ползването на СЛР е някаква особена форма мазохизъм.

Публикацията е редактирана (18-10-20 01:51)

Дата:   18-10-20 01:39

За файла с 42МП ще свикнеш. Да, трябва си хубав компютър. Обаче после ще се чудиш как си харесвал по-малко пиксели.

Замисли се, че телевизорите са 4К вече. 24МП камери са 6К т.е. един кроп ако направиш с 1/3 т.е. по 15% от двата края и си на ръба да не ти стигат пикселите за 4К т.е за гледане на телевизор. А ако искаш да резнеш квадрат със съвсем лек кроп и хоп - няма 4К.

Аз пробвах нова камера наскоро 24МП и докато си редактирах снимките установих с изненада, че някои омекват при експорт.... и като загледах ми то нямало достатъчно пиксели.......и говорим за напълно любителско качество. Не говорим за печат на големи неща или подобни работи.

Имай предвид, че сега навлизат 8к телевизори.... а да купуваш камера, дето няма да покрие и телевизора със снимка........

Публикацията е редактирана (18-10-20 01:50)

Дата:   18-10-20 01:44

"не знам какво си гледал през визьора ама безогледалните симулират доста парамтери във визьора и виждаш експозицията си горе долу преди да щракнеш. Наслагват в реално време във визьора и другите ти настройки като бял баланс, цветни ефекти. "

Имах предвид, че всичко ми изглежда твърде изкуствено и нереалистично през електронния визьор, не че не отразява промените в експонацията. Не знам ако наричаш визьора на Д7500 шпионка, как би следвало да викаме на този на а7р2. Нищо лично, но си леко тенденциозен. Поздрави,

Дата:   18-10-20 01:46

по-голям е този на А7р2. Това с шпионката не го измислих аз - просто така написаха други за този размер визьори.....

пробвай и другия режим ако имаш шанс без Liveview. Може да ти допадне повече.

Публикацията е редактирана (18-10-20 01:49)

Автор: io_bs   
Дата:   18-10-20 02:34

Визьорите на различните (марки) тела са различни, да. Никон доста тръбяха, че са сложили специална оптика пред екранчето на визьора. Имаше положителни отзиви, че картинката на Z6/7 е хубава, но опресняването не е супер често и това може да е проблем при снимане в серия.

Автор: Yog   
Дата:   18-10-20 03:40

Визьорът на Z6 е хубав и ярък. Не знам какъв е на Z5. Аз снимах с D750 около половин година, преди да си взема зетката. Намирам EVF-а на шестицата за по-хубав от OVF-a на 750-та. Но това са лични усещания и предпочитания, няма гаранция че и ти ще го харесаш повече.
Според мен в някой магазин би трябвало да ти позволят да погледнеш и да се ориентираш.
А за лагът - да има го, но пак е относително, спрямо това какво снимаш. Нещата които аз снимам не изискват някакви резки движения и за тоя лаг четях само по форумите. После лично го изпитах при много бързо движение на камерата. Един път ходих да снимам коли на Цариградско, за да минават с над 80 покрай мен и да си правя експерименти за следящия фокус. Тогава беше единствния случай, в който видях лаг, като определено не беше нещо драматично. Но можех да го забележа. Вече ако снимаш често някакъв екшън, вероятно ще те дразни.
Отделно за вечната драма огледални/безогледални, аз себе си, след като съм имал 4 DSLR-a и вече 5 безогледални, твърдо предпочитам безогледалните. Но това пак е лично предпочитание. [smilie3]

Дата:   18-10-20 03:52

Има го това с bright monitoring ма а7r2. Трябва да си го сложиш на бутон. След това трябва да си на ръчен Фокус и ако не то мине котка път като натиснеш бутона камерата ще си свали броя на кадри в секунда от нормалното 25/50 или 30/60 на много забавено, но на практика ще виждаш в тъмното. Неща дето не се виждат с очи, ще ги виждаш във визьора или на екрана.......

Тая екстра я бях чувал, но не я Бах пробвал. За снимане на нощни пейзажи или звезди ще е супер удобно

Автор: leo34   
Дата:   18-10-20 07:21

hotsnail, 4К не е ли около 8 мегапиксела като резолюция?

Автор: yakumo   
Дата:   18-10-20 08:43

Единственият електронен визьор, който ми е направил добро впечатление от тези, които съм виждал, е точно на Z6. Сега твърдят, че не на втората версия е още по-добре.
Дали наподобява оптичния - според мен няма дори най-малката прилика, но аз така или иначе не успях да свикна да ми примигва някакво екранче вместо визьор - даже и с най-добрите, каквито явно са на Nikon, очите ми откачат след няколко минути.

Автор: victory13   
Дата:   18-10-20 08:43

Толкова е при 16/9... На охлюва телевизора е 5/4...

Автор: marrio31   
Дата:   18-10-20 08:54

4k resolution 3840x2160 -8,3 mpx,hotsnail се е объркал явно,относно визьорът на Z6..на мен ми харесва и не ме дразни,единствено в студио със светкавици се пипа в менюто Apply settings to live view -> Off.

Автор: serjy   
Дата:   18-10-20 08:57

Немам представа при другите как е, но от визьора на олимпус съм абсолютно доволен! Направо забравям, че гледам през електронен [smilie24]

Автор: Yog   
Дата:   18-10-20 09:11

На E-M1 II визьора беше добър. На E-M10 II беше калпав. Уж имат еднаква резолюция, но може би увеличението е различно. Плюс това на десетката лагваше, на единицата не.

Автор: quazimodo   
Дата:   18-10-20 10:12

Няма как да сравняваш апаратчета през един ценови клас (Е-М5 е по средата), и да искаш еднакви показатели. [smile]

Дата:   18-10-20 10:19

Точно така е. Аз си експортвам с 3840 по дългата страна. Пресет съм си направил такъв в кепчър. А 24МП е 6000х4000.

Много лесно се оказа, че квадрат от 6000х4000 е по-малък от 3840х3840.

Дори на 3х2 трябва кропа да е доста лек.

Звучи глупаво, но повечето пиксели са винаги в края на образа, който подрязвате и бройката им спада не линейно а с квадрат.

Важните числа са 6000х4000 и 3840х2160. 6000 до 3840 не е много голяма разлика ако кропиш. А от 4000 до 3840 е символична

4х5 не ползвам много напоследък. Ползвам 1 х Фи, 3 х 4, 16 х 10, 16 х 9 и 3 към 2. Някои фотографи просто подрязват, да им харесва композицията. Аз се ограничавам в някакви измислени шаблони.

ПП на 42 МП камери, които са 8К горе долу резолюцията е 7952х5304 (8к е 7680х4320)

Публикацията е редактирана (18-10-20 11:52)

Автор: Simbon4o   
Дата:   18-10-20 10:28

За мен лично който и да е електронен визьор показва повече от който и да е оптичен :). С оптичния виждаш какво си кадрирал и до някъде какво би могло да е на фокус, с електронния можеш да видиш каквото си настроиш камерата да ти покаже. Разбира се ел. визьорите се развиват с всяко по-ново поколение и това какво виждаш през тях се променя. Оптичен визьор в днешно време бих използвал само за снимане на филм. Когато снимаш със сензор за мен е по-добре да гледаш какво вижда сензора.

А7р2 има по-кофти лайфвю, когато снимаш снимки. При видео картината се подобрява, защото чете целия сензор. Когато снимаш снимки чете колкото може по-малко от сензора, за да хаби по-малко ток и да е по-бързо опресняването на картината. Можеш да си го нагласяш като променяш настройките на JPEG-а в камерата - по-остро, по-меко, по-контрастно и т.н.

Дата:   18-10-20 11:29

Може би е въпрос на свикване, не съм открекъл всички безогледалки от раз след един ден щракане. Ще пробвам и други, все пак сони а7р2 е стар модел и допускам, че новите визьори са по-приятни...надявам се поне. Затова сложих в заглавието на темата Z5 vs Z6, защото това са по-новите тела, които ми изглеждат финансово разумни да кажем, освен това са никонски и съм свикнал с логиката на менютата, което е плюс. Интересуваше ме Z5 ще има ли възможностите на Z6, иначе има добра оферта в чуждите сайтове за Z6 + 24-70/f4, обективът го хвалят доста.

Дата:   18-10-20 11:57

Дават го Z5 да е със същата резолюция визьора, както е Z6. Такъв е на а7р3, който използвам.

Аз не виждам пикселите във визьора. Добре ми седи. Ама съм свикнал от 2011 година, когато си взех NEX-7 и после 2013 първия А7.

Ще трябва да му видиш настройките като го вземеш.

Явно още ще развиват визьорите. Щом сега са докарали до 9 милиона точки в скъпите камери.

Публикацията е редактирана (18-10-20 11:58)

Дата:   18-10-20 12:05

Погледни има внимателно все пак спецификациите- важни са ти резолюцията, която е милиони точки. Важно ти е увеличението, което е размера на визьора. Виж и другите неща за диоптър, позиция на окото. Сравни ги със сегашната си камера.

При Сони много дълго ползват тоя визор с 2.4 милиона точки, но сменяха доста оптиката. При а7р2 е най-добрата. Най-детайлно се вижда и е най-голям. Та увеличението е важно, щото с 3.6 милиона ок ама ако са намалили оптиката ще е по-трудно за ръчно фокусиране

Има и нещо друго, дали яркостта на визьора я съобразява с околната светлина. Не зна дали снимате събития с часове. Познати са ми се оплаквали, че при дълго снимане много светлия електронен визьор визьор им натоварва много очите т.е. всеки път, когато вдигнеш апарата, окото трябва да се адаптира към промяна на светлината. Това може да е фактор при избора.

За любителско снимане и понякога събития не е проблем. Ама ако всеки ден снимаш събития предполагам е доста различно

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »