Автор: ВладиЧ
Дата: 23-07-20 17:05
Здравейте. Снимам любителски от доста години, но напоследък все повече започнах да държа на високото качество на снимките си. В началото (преди години ) снимах с Никон Колопикс Р50, който е "сапунерка" с 8,1 МП. След това преминах На Олимпус E PL-1 безогледален, около 12 МП, с обектив Зуйко 14-42. Купих и по-голям обектив 40-150. Преди известно време малкият обектив нещо се повреди и автофокуса му спря да работи някъде над 20-23. Започнах да снимам само с големият, но той пък се оказа прекалено "голям" и всички снимки трябва да правя отдалече, като загубих панорамата. Излишно е да подчертавам, че снимките с Олимпуса са в пъти по-добри от тези правени с малкият Никон. И тука стигаме до дилемата, поради, която пускам тази тема. Малкият обектив може да се поправи от Олимпус но цената за ремонта е прекалено висока. За тези пари ще купя два такива обектива втора ръка. Сега да ви обясня, за какво ползвам апаратите си. Изключително само за пейзажи и природа. Не снимам хора, не правя портрети, не ме интересуват сватби, кръщенета, погребения и изобщо струпвания на хора. Да не ми се разсърди някой, но смятам, че, колкото по-малко хора има по снимките ми, толкова по-добре.
Та дилемата е. Дали да продължа с Олимпус, като купя някакъв пак безогледален OMD апарат с 16 мегапиксела (МП), което е най-доброто от Олимпус в момента, или да премина на DSLR-и на Никон, или Канон? Парите, които смятам да отделя са около 500-800 лева. Олимпуса за такива пари ще бъде втора употреба, до като например чисто нов Nikon D 3500 с обектив 18-55 AFP e 800 лева, а чисто нов Canon EOS 2000 D пак с обектив EF-S 18-55 e 760 лева. И двата DSLR-а са 24 МП и с матрици (23,5 х 15,6), до като Олимпуса е с по-малка матрица и е 16 МП. Но пък Олимпуса е противоударен, прахо и влаго изолиран, до като DSLR-ите не са влаго защитени и никъде не пише по указанията им че са удароустойчиви. Тези неща са важни за мен, защото аз правя пътешествията си с мотоциклет, а не с кола, а там тръскането е по-силно, а определено влагоизолацията по-слаба.
Та това е дилемата ми. Освен това предпочитам на апарата да има само един обектив, макар и сменяем. Нямам намерение, а нямам и възможности да мъкна със себе си няколко различни обектива, които да сменям, за да направя идеалната снимка, макар да се стремя към нея. Филмчета не правя и тези възможности на апарата също не ме интересуват.
Та, какво ще ме посъветвате?
|
|