Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Помощ за избор на фотоапарат.
Автор: ВладиЧ   
Дата:   23-07-20 17:05

Здравейте. Снимам любителски от доста години, но напоследък все повече започнах да държа на високото качество на снимките си. В началото (преди години ) снимах с Никон Колопикс Р50, който е "сапунерка" с 8,1 МП. След това преминах На Олимпус E PL-1 безогледален, около 12 МП, с обектив Зуйко 14-42. Купих и по-голям обектив 40-150. Преди известно време малкият обектив нещо се повреди и автофокуса му спря да работи някъде над 20-23. Започнах да снимам само с големият, но той пък се оказа прекалено "голям" и всички снимки трябва да правя отдалече, като загубих панорамата. Излишно е да подчертавам, че снимките с Олимпуса са в пъти по-добри от тези правени с малкият Никон. [smile] И тука стигаме до дилемата, поради, която пускам тази тема. Малкият обектив може да се поправи от Олимпус но цената за ремонта е прекалено висока. За тези пари ще купя два такива обектива втора ръка. Сега да ви обясня, за какво ползвам апаратите си. Изключително само за пейзажи и природа. Не снимам хора, не правя портрети, не ме интересуват сватби, кръщенета, погребения и изобщо струпвания на хора. Да не ми се разсърди някой, но смятам, че, колкото по-малко хора има по снимките ми, толкова по-добре. [smile]
Та дилемата е. Дали да продължа с Олимпус, като купя някакъв пак безогледален OMD апарат с 16 мегапиксела (МП), което е най-доброто от Олимпус в момента, или да премина на DSLR-и на Никон, или Канон? Парите, които смятам да отделя са около 500-800 лева. Олимпуса за такива пари ще бъде втора употреба, до като например чисто нов Nikon D 3500 с обектив 18-55 AFP e 800 лева, а чисто нов Canon EOS 2000 D пак с обектив EF-S 18-55 e 760 лева. И двата DSLR-а са 24 МП и с матрици (23,5 х 15,6), до като Олимпуса е с по-малка матрица и е 16 МП. Но пък Олимпуса е противоударен, прахо и влаго изолиран, до като DSLR-ите не са влаго защитени и никъде не пише по указанията им че са удароустойчиви. Тези неща са важни за мен, защото аз правя пътешествията си с мотоциклет, а не с кола, а там тръскането е по-силно, а определено влагоизолацията по-слаба. [smile]
Та това е дилемата ми. Освен това предпочитам на апарата да има само един обектив, макар и сменяем. Нямам намерение, а нямам и възможности да мъкна със себе си няколко различни обектива, които да сменям, за да направя идеалната снимка, макар да се стремя към нея. [smilie5] Филмчета не правя и тези възможности на апарата също не ме интересуват.
Та, какво ще ме посъветвате?

Отговори на това съобщение
 Re: Помощ за избор на фотоапарат.
Автор: ombre   
Дата:   23-07-20 17:19

Щом приоритет са пейзажите виж някое ОМД. Имат опция да снимат в HI-Res (висока резолюция),стига да не ти е проблем 4/3,но щом досега си ползвал такъв едва ли.Иначе има много добри варианти от всички марки,но трябва и бюджет да кажеш,че така,ще е малко трудно да се даде конкретно предложение.

Дата:   23-07-20 17:33

Този обектив Зуйко 40-150 на Олимпус е система микро 4/3 и предполагам, че ще мога да го ползвам и за OMD, но евентуално, най-вероятно ще се наложи да купя и някой обектив от R серията на Олимпус. [smile]

Автор: vth41   
Дата:   23-07-20 17:51

Моето предложение:

Olympus OM-D E-M5 (ако всичко му е в ред, предвид ниската цена)

+

Panasonic Lumix G Vario 12-60mm f/3.5-5.6

Ще имаш влаго- и прахозащитени тяло и обектив и ще можеш да ползваш и 40-150.

П.С. Нямам връзка и не познавам колегите, продаващи техниката :)

Дата:   23-07-20 18:11

Много благодаря!
Това OM-D E-M5 e от първите такива модели. Сигурно за това е по-ниска цената.
А този обектив 12-60 изглежда много добре. Ще трябва да го видя в Пазарджик. Аз съм от там. :) Пасне ли на моят байонет, значи ще пасне и на ОМД-то. [smilie5]
И викате да не се занимавам с тези DSLR-и на Канон и Никон?

Автор: vth41   
Дата:   23-07-20 18:33

Олимпус и Панасоник споделят един и същи байонет на м4/3, така че няма да имаш проблем. ОМД Е-М5 е много добър ъпгрейд на E PL-1 - по-добър сензор, по-добра стабилизация, визьор и доста други благинки.

За Канон и Никон не мога да кажа. DSLR не съм ползвал от 2010 г.[smile]

Автор: quazimodo   
Дата:   24-07-20 08:49

Владич, Любашки преди време се отказа от ДСЛР в полза на безогледалките, та по-добре не се захващай с ДСЛР-и, особено със супер началното ниво от 4-цифрените модели, които нямат нищо общо с истинските апарати[smile] Питай Анатолий (Ронин), как се разглобява комплект тяло и обектив в куфара на Кавазакито[smilie18][beer]

Дата:   24-07-20 09:59

Явно ще си остана при безогледалките. [smile] Ми нали огледално-рефлексните са с повече пиксели, по-голяма матрица и т.н. та за това се ослушвах. Но много хора вече ми казаха да си остана при Олимпус.[smilie5]
Той, Любашки снима с безогледален, но с някакъв апарат с много повече от 20 МП. Снимките му са с такава острота, чистота и с такива ясни и подробни детайли, каквито аз никога не мога да докарам с моя Олимпус за съжаление. И това също беше една от причините да се ослушвам за DSLR-и. Но явно няма да издържат на напъна в куфара на мотора тия апарати големите. Не са така направени. А Олимпуса даяни. [smilie5]
Сина ми, (а той има много повече пари от мен) [smile] снимаше любителски семейството с един много голям Никон DSLR. Край някакъв басейн със снахата да вземат да го бутнат случайно във водата тоя апарат и край. За 5 секунди, до като го извадят апарата от водата той приключил живота си... Цената на ремонта, се оказа по-висока, отколкото струвал самият апарат, така че се отказаха да го ремонтират и го дянаха някъде. И сега си снимат с телефоните си и сина, и снахата, като телефоните им са от много висок клас.[smilie5]
Та така. [beer]

Дата:   24-07-20 10:30

Любашки снима със Самсунг а беше тръгнал към Сони. Гоблина му препоръча да огледа серията NX и тогава той се обзаведе с един NX500

Дата:   24-07-20 11:11

28,2 мегапиксела... Направо отвя 90% от DSLR-ите. [smilie5] Първата снимка, която е дал Любашки е от каньона на река Морача в Черна гора. Имам моя снимка от почти същото място на този каньон малко преди тунела, но в сравнение със снимката на Любашки ме е срам да я покажа...[smilie2]
И все ми викат. Ама те пикселите нямат голямо значение... Да, ама имат!

Автор: Plpenov   
Дата:   24-07-20 11:50

ВладиЧ, пикселите нямат толкова значение - повярвай. Това на което трябва да наблегнеш е обработката на кадъра с някаква програма (дали ще е Photoshop, Lightroom или друга - избора е твой) - там е заровен ключа. Нито пиксели, нито големина на матрицата е от значение. В момента има снимки правени с телефони, и изглеждат много по-добре, от такива с огледални или безогледални апарати за една торба пари. В тубата има много клипове за това как работят различните програми - започни от там.

П.П. Любашки от около година се върна към DSLR-ите , и в момента щрака с Pentax.

Автор: mmx   
Дата:   24-07-20 12:06

Пикселите са важни в зависимост дали ги ползваш всичките или част от тях. Като снимам с 16 MP MTF гледам да кадрирам добре, а не после да кропя. Така използвам целия сензор и няма проблем с качеството. Почнеш ли да кропиш от малкия сензор не остава много.

Дата:   24-07-20 12:29

Plpenov написа:

> П.П. Любашки от около година се
> върна към DSLR-ите , и в момента щрака
> с Pentax.

Това и да го видя, няма да го повярвам[smilie5]. През пролетта, докато продаваше Никона на сина си, не даваше да се издума за Пентакс [smilie18]

Дата:   24-07-20 13:34

"Пикселите са важни в зависимост дали ги ползваш всичките или част от тях. Като снимам с 16 MP MTF гледам да кадрирам добре, а не после да кропя. Така използвам целия сензор и няма проблем с качеството. Почнеш ли да кропиш от малкия сензор не остава много."

Aбсолютно по този начин действам и аз. Нямам нито една снимка обработвана с фотошоп! Единственото, което си позволявам е да ползвам Shotwell за обработка на снимките ми, която обработка се състои в изчистване на празното в краищата на цветната графика на снимката, или в завъртането на снимката, ако съм снимал с вертикален апарат. То това го има и в самият апарат, но там екранчето е малко и не се виждат толкова добре подробностите и цветовете, колкото на екрана на лаптопа.
Целта ми е в точно определен подбран от мен момент да снимам, за да се покаже красотата на дадено място и природа. Тук вече си иска техника и пиксели за подробностите. То това е истинската и голямата красота на фотографията, а не да гласиш нещо с фотошоп. Такива са ми на мен разбиранията.[smile]
Моментът идва и си отива и всичко вече е друго на това място. Други сенки, други цветове, друга светлина... И ако в този момент снимаш с някаква сапунерка, или с някакъв умрял телефон, а не с истинска техника, а после гласиш нещата с фотошоп, то изобщо не е същото и няма никакъв начин, така да го направиш вярното, точното, и истинското, защото го правиш ти, а не природата. Само, че мен не ме вълнува и интересува кой какви висоти е постигнал с фотошопа. [smile]
Природата е най-великият майстор, художник, склуптор и творец. Ние просто трябва да уловим дадени моменти от ставащото, около нас, да го отразим и покажем, за да дадем възможност, и на други, които не могат да са там в момента, да се порадват точно на тези мигове, на цветовете, и на красотата им. Така ги разбирам аз нещата.[smile]

Публикацията е редактирана (24-07-20 13:36)

Дата:   09-08-20 15:50

За да приключим темата. Взех Самсунг NX 500 с обектив 16-50 OIS. Апаратът е безогледален, но е 28,2 мегапиксела и е с огромна матрица, така че, за сега идеално ме устройва. [smile]

Автор: kvakioh   
Дата:   09-08-20 16:32

Екстра е.

Дата:   09-08-20 19:23

Честито[beer] ! Давай снимки[smile]!

Автор: ombre   
Дата:   09-08-20 19:55

Честито.

Дата:   10-08-20 07:42

"Честито[beer] ! Давай снимки[smile]!"

Благодаря! Още не съм го разучил напълно. Има доста повече функции от Олимпуса. Утре съм на работа и ще го пробвам и на залез и на изгрев, защото работата ми е 24 часа на открито. [smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »