Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 24 май
Автор: petervassilev   
Дата:   24-05-19 02:16

24 май е добър повод да обърнем внимание на правописната хигиената на изразяване във форума.

Вече има много онлайн справочници (напр. “kaksepishe”), с помощта на които можем лесно да си припомним напр. използването на пълен и непълен член, да избегнем дразнещото “ий”-кане в мн. ч. и т.н. Така може да се избегнат и забележки, на които засегнатите реагират с обвинения за тролене или с обяснението “Граматиката не е силната ми страна”.

Можем да вземем пример от съфорумниците, които пишат грамотно и се изразяват на правилен български, въпреки че от много години живеят извън България.

Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Отговори на това съобщение
 Re: 24 май
Автор: PhotoBo   
Дата:   24-05-19 03:19

Ще използвам темата да честитя празника на българската писменост на всички, а аз имам и личен повод да почерпя. Днес по-големият ми юнак става на 7 години [smitten]

Автор: mihalo   
Дата:   24-05-19 03:27

Пожеланието ти е добро, приятелю! Проблемът е, че езикът /и писмен, и говорим/ винаги е в сериозна динамика. "Улицата" променя правилата преди академиците да успеят да разпишат, камо ли да наложат съответни правила... много сложна е темата! Всъщност, писането е като всяко друго изкуство, а правописът е набор от инструменти, не е определящ по отношение на смисъла.

Иначе.. и на мен ми се иска да удуша на момента бутона "й" !!

в българския език няма дума, която в множествено число да завършва на -й.

:)))

Редакция: Докато напиша и.. честит рожденик PhotoBo [smile] [beer]

Публикацията е редактирана (24-05-19 03:35)

Автор: quazimodo   
Дата:   24-05-19 06:30

Има и едно друго заглавие, което много ме кефи - Описмени се[smilie18]. Честит празник на всички правопишещи! Да е жив и здрав, и много да го слуша рожденика на ФотоБо!

Автор: roburt48   
Дата:   24-05-19 08:55

Честито на всички и... персонално на Rhotobo !!

Автор: asahi   
Дата:   24-05-19 09:16

Едно изречение - три грешки.

Честит празник на грамотността. Поздрави и на римския патриций Батерий и неговите съграждани.

Автор: LeniS   
Дата:   24-05-19 10:53

[thankyou] Честит празник!
Този наистина е голям.
Андре Рийо дирижира "Върви народе възродени".
Клипът е в линка. [thankyou]

https://bit.ly/2M4tEFH

Публикацията е редактирана (24-05-19 10:53)

Автор: ahead   
Дата:   24-05-19 11:18

>Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Няма славянска писменост, днес е ден на българската писменост.

Автор: Kovandzhiev   
Дата:   24-05-19 12:11

Честит празник на всички българи.

Автор: SameButDifferent   
Дата:   24-05-19 12:38

И аз бих искала да се включа в темата и да припомня две основни правила при писане на български език. Систематичното правене на една и съща грешка може в някакъв момент да промени правилото, но аз лично се съмнявам, че ще е скоро.

Съществителните имена от женски род, които завършват на "т", се пишат с двойно "т", когато са членувани.

Например: решителността, нежността и т.н.

Отрицателната частица "не" се пише отделно от следващата дума, когато е написана пред глагол.

Например: не мога, не искам, не знам и т.н.

И понеже много често аргументите на тези, които пишат грешно, са, че това не е форум по правопис, бих уточнила, че правописът не се свежда до тези правила, но тези грешки правят много лошо впечатление. А пък нали ще борим лицемерието... [smilie3]

Честит празник! [smile]

Автор: Ctudio5   
Дата:   24-05-19 13:09

Да ви питам нещо:

Къде ви е духа? Къде ви е огнения меч? Къде ви е книжнината? Къде са ви училищата? Какво учат в тях? Къде ви е свободата? Къде вие армията? Къде са ви нотабилите? Къде са ви писателите, поетите, художниците, музикантите? Къде сте вие самите? Каква е вашата отговорност към предците ви?

Честит празник!

Автор: chrisnoch   
Дата:   24-05-19 18:12

Ctudio5,
Където и да са хората, за които питаш - ти не си сред тях!
Хайде по-скромно!
Честит празник!

Автор: Бармалей   
Дата:   24-05-19 19:42

"Където и да са хората, за които питаш - ти не си сред тях!"
Е... това е ясно, че не е сред тях! Иначе щеше ли да пита?
P.S. Гордейте се българи!
"че и ний сме дали нещо на светът

и на вси Словене книга да четът;

и кога му викат:"Българину!" бесно,

той да се гордее с това име честно."

Автор: PAZZOgeo   
Дата:   24-05-19 20:04

В първите две изречения на ПЕТО студио има две грешки.

Честит Празник!

Автор: nyamago   
Дата:   24-05-19 20:05

Почти 30 години по чужбините, като чуят за България, образовани западняци продължават да ме питат "Вие там с руската азбука ли пишете?" [smilie9] ('Или с английската' е неизказаната алтернатива, защото те и за латински не съм сигурен дали са чували)...

А в съветски (!) буквар от детството си съм виждал, че руската азбука била измислена от Петър Първи Велики в началото на 18ти век. Хрушчов, мисля, беше цар по онова време ...

Наздраве на всички, които помним и се гордеем!
[beer]

Автор: quazimodo   
Дата:   24-05-19 20:27

nyamago написа:

>... Наздраве на всички, които помним и
> се гордеем!
> [beer]

Помним (кого) какво и се гордеем с (кого) какво? Наздраве[beer] !

Автор: petervassilev   
Дата:   24-05-19 22:55

ahead:
“Няма славянска писменост, днес е ден на българската писменост.”

Българската писменост, разбира се, но разпространена от братята Кирил и Методий и техните ученици сред други славянски народи. Братята превеждат Библията на старобългарски и това е основният им принос, а не техническият аспект – създаването на азбуката (глаголицата).

Старобългарският е в основата на това, което руснаците наричат староцърковнославянски език. По-късно отново нашите хора създават кирилицата, която би трябвало да се нарича “българската азбука”. Базирана на гръцката азбука, подобно на латиницата.

Но създаването на българската писменост (по онова време това е включвало само преводи на Библията и богослужебни книги) и мисионерската дейност сред останалите славяни е основният принос (в европейската култура) на братята и тяхната школа.

Автор: Антивик   
Дата:   26-05-19 15:26

Честит празник /макар и на патерици/!
Писах го веднъж, но някой види се не харесва историята ни и взел, че изтрил [smilie2] писаното.
Но пък аз съм упорит/особено щом иде реч за историята ни/[smilie5] , та ще се повторя.
Колкото и на някои да не им се иска, народа ни е смесица, сплав от 2 етноса - българи/някои предпочитат първобългари или прабългари/ и славяни. Ако не вярвате на мен, повярвайте на тези де са писали преди, в пространното житие на Кирил се казва, че той е сътворил писмената на славяните, в "За буквите" на Черноризец Храбър се казва, че "Преди славяните нямаха букви и ако попиташ словнские школари "Кой ви създаде буквите" отговарят Св. Константин Философа наречен Кирил и брат му Методий. Да напомня, че историята на Паисий се нарича "Славяноболгарская" и въпреки, че говори за българи в увода споменава най-първом, че славяните са си направили държава, че са имали царе. Та как ще отречете историческите извори.
А дали да поискам някой филолог да даде пример за славянски думи в езика ни и съответствие в другите славянски езици и едновременно с това да покаже остатъци от аспаруховия говор. А и ако може процентно да ги съпостави и да се види кои преобладават. Та колкото и да не ви се ще езика ни е български, но върху основата на славянските говори, на говорите на южните /или с други думи/ на българските славяни.

Автор: Konstantinov   
Дата:   27-05-19 18:18

Съвремения шрифт е направен в холандска печатница по поръчка на петър първи затова лесно четем руски евангелия, а нашите не можем.За основа е българската азбука,тоест имат принос петър първи и холандската фирма.

Автор: LUBOMIRHRISTOV   
Дата:   27-05-19 19:01

Тъкмо да си препиша имената на славянските племена които постна asahi и нещо се загубиха постовете . От 24.05 22:55 до 22.05 15:26 .
Това само при мен ли е така т.е. съм ги изтрил някак си или и при вас е така ?

Дата:   27-05-19 19:11

Konstantinov написа:

> Съвремения шрифт е направен в холандска печатница по поръчка на
> петър първи затова лесно четем руски евангелия, а нашите не можем...

Значи верно съм чел някога, че Петър Първи бил написал азбуката [smilie10] А нашата соц пропаганда да ме заблуждава цял живот, че били Кирил и Методий [smilie8] Срам!

Автор: asahi   
Дата:   28-05-19 00:21

Май не сте наясно какво е азбука и шрифт?

Дата:   28-05-19 02:12

asahi написа:

> Май не сте наясно какво е азбука и шрифт?

Ще ми се да си мисля, че съм наясно с тая разлика. Оттам и сарказмът ми.

И ако може да се дискутират разни тези около типографията, какво да кажем за словесните форми, като тези тук например:

https://live.staticflickr.com/83/239321898_3fb248fbd0_o.jpg

Това е древна руска светиня, от една от църквите вътре в московския Кремъл. "Аз видех" звучи ли ви като на руски? Защо са писали на чужд език, като те винаги са казвали "Я видел / увидел"?
...
И тая икона, казват, е по някакъв начин свързана с един княз от по-старата руска столица - Киев, откъдето именно нашенските мисионери са почнали да ги учат и на вяра, и на грамотност. (Киев, разбира се, никога не е бил никаква руска столица - ни убеждават днес едни медии и едни политици...)
...

Нищо не е така, както изглежда![smilie7]
(неизвестен мъдрец)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »