Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За какво служи микронастройката на фокуса?
Автор: avo   
Дата:   14-04-19 17:31

Извинявам се за глупавия въпрос, никога не съм знаел. Тялото с което снимам - Никон 5300 - няма такава. Аз го разбирам, че коригира ръчно фокуса ако автофокуса на обектива не отговаря на реалния. Въпросът е еднократно ли се прави за всеки обектив и апаратът 'запомня" тази настройка за съответния обектив ли? И късмет ли е, че всички обективи, които имам, дават абсолютно един и същи резултат като фокус на автофокус по единична централна точка и ръчен фокус/ на лайфвю увеличено доста/. Визирам Никорските 18-140, 70-300, 50/1.8, 10-20, както и Тамрон 70-300, стария без стабилизация.
Всъщност зад въпроса се крие вътрешната ми дилема, която имам от доста време, нуждая ли се от по-висок клас кроп тяло като 7200 например или не. Всички плюсове, които има пред моето тяло, поне на мен известни, аз не използвам като функционалности, и това обезсмисля начинанието, или пък аз не разбирам нещо, което е много вероятно. Може би ше взема под наем един да поснимам с него да видя как се усеща и тогава ще мисля.

Отговори на това съобщение
 Re: За какво служи микронастройката на фокуса?
Автор: sirkhann   
Дата:   14-04-19 17:35

Да, апаратът запомня микро настройката. Служи за компенсиране на неточности във фокуса, ако такива има.

D7200 си е D7200 [smilie3]

Автор: quazimodo   
Дата:   14-04-19 17:45

sirkhann написа:

> Да, апаратът запомня микро
> настройката. Служи за
> компенсиране на неточности във
> фокуса, ако такива има.
>
> D7200 си е D7200 [smilie3]

Ако отвориш упътването на апарата и прочетеш написаното от самия производител, ще ти стане ясно, че това не е панацея, поне при Никон. За съжаление, в упътването на съответния Канон съществува същия пасаж[smilie18]. Ако искаш безпроблемен фокус с ДСЛР, трябва да разчиташ на сервизна настройка за всеки куц обектив. За още по-голямо съжаление, у нас не можеш и на това да разчиташ със сто процентова сигурност. Или накратко - за точен фокус тичай при безогледалните[smilie5][beer]

Дата:   14-04-19 17:48

Че всички много го хвалят съм разбрал, може би повече се усеща като по-сериозен апарат - има горен дисплей, по тежък е и масивен, визьорът му е по-хубав. Последното реално не ми стига, за да нося двойно тегло, вграденият му мотор няма да го ползвам, тъй като обективите с които снимам са с мотор в тях, винаги снимам на единична централна фокусна точка, и не бих се възползвал от повечето такива на 7200. Батерията му държи повече, което се елиминира като плюс с една резервна. Качеството на финалния кадър не би следвало да се различава между 5300 и 7200 с един и същи обектив. Или греша в разсъжденията си? Да, води се влагозащитен, но след като обективите не са, какво от това?

Публикацията е редактирана (14-04-19 19:26)

Автор: hotsnail   
Дата:   15-04-19 11:22

С ДСЛР като дигнеш МП над 8 за кроп и над 16 за фул фрейм нещата са проблемни. Чисто физически фокусните системи са лимитирани от към точност - мислени са края ан 70-те години за филм и увеличения от типа на 10х15 сантиметра или А4 най-много. Има проблеми от аберации, има проблеми от фокус шифт, има проблеми от тип осветлене и т.н. и т.н. Не е едно нещо да им пречи.........Никон Д850 може би е най-най-добрия ДСЛР, но пак няма как да е на нивото на най-тъпата безогледална камера на Фуджи или Сони. В лайфвю може и ДСЛР-а да докара фокус, но Никон нямат ДСЛР с читав фокус в лайфвю. Канон с дуал пиксела горе долу ....

Мислете за безогледална камера от Фуджи или Сони ако искате точен фокус.

Никон и Канон изтърваха влака по толкова много показатели, че вече няма смисъл да гледате камерите им. Никон например не могат да направят точен фокус на безогледалните си, което ги обезсмисля....

Публикацията е редактирана (15-04-19 11:28)

Дата:   15-04-19 12:09

Може би ще взема под анем една безогледалка и ще направя homemade тест с нея и с моя никон, зашото в моето съзнание аз проблем с фокусирането му нямам, но може би никога не съм знаел какво е точен фокус допускам. А честно казано хич не ми се сменя система, в която са инвестирани доста средства, на ревюта само не вярвам съвсем, предпочитам за себе си да отворя два файла снимани при едни и същи условия на 100% на един хубав монитор и тогава да мисля . Въпорсът за мен беше друг по-скоро...

Автор: lamerko   
Дата:   15-04-19 12:30

Е, то твоя Никон няма ли "безогледален" режим - тествай с него. Съвременните DSLR-и имат грубо казано по две фокусни системи, като на тоерия тази през Лайв Вю-то трябва да ти е точна и не се влияе от болежките на първата :)

Дата:   15-04-19 13:14

Те болежките с фокуса започват обикновено със сигма обектив или със много светъл обектив. Ако се зарибите да правите портрети с размазан фон например е много вероятно да усетите лошата страна на СЛР-а. Ако се снимат пйзажи с марковите обективи рядко има проблеми. Дори с ф/1.8 и ф/2 обективи под 85мм в общи линии няма ядове. При мен с 85/1.4 на Сони А700 (ДСЛР) ми беше първия сблъсък с неточния фокус. После с Никон Д600 и Д700.....и така стигнах до безогледалните...

Публикацията е редактирана (15-04-19 13:15)

Автор: Божидар58   
Дата:   15-04-19 13:51

Аз имам D7200 и мога да кажа, че фокусира перфектно. Пример - със сложена на него Сигма 50/1.4 Art от 100 снимки на бленда 1.4 имам не повече от 5 с избягал фокус. Естествено, съм коригирал тялото с фината AF към този обектив и корекцията е на + 8. С тази корекция фокусът кове точно там, където искам да бъде. Наскоро купих един Панасоник GH5, който се ползва само за видео, но при правене на снимки с него ми направи впечатление, че фокусира с една идея по-бавно от D7200. Иначе имам и D700 и D810 и имам база за сравнение.

Дата:   15-04-19 16:08

Ами поне при 5300 фокусът в лайфвю е толкова дразнещо бавен и с автокусната точка не е точка, а поле, че е на практика неизползваем. По принцип няма логика да не виждам неточния фокус, защото съм сравнявал ръчен фокус през лайфвю и автофокуса в един и същи кадър от статив, и на 100% увеличение разлика не мога да хвана, затова казах, че не виждам смисъла от микронастройката в моя случай поне. Не съм сравнявал как фокусира автофокуса през лайфвюто и нормално чрез/през огледалото, но с гореописаната постановка не би следвало да има разлика. Или имам късмет в комбинацията тяло/обективи, или не са ми прецизни критериите и само си мисля, че снимките ми са на фокус.

Дата:   15-04-19 16:43

Ами ако нямате проблем, не го решавайте....

Когато има проблем, човек си търси решение ...

Автор: quazimodo   
Дата:   15-04-19 16:49

Най-вероятно имаш голям късмет[smilie5]. Казвам го като човек, сменил 10-тина тела без микронастройка. И в момента имам 4-5 тела, които само прашасват, защото ми писна да купувам и продавам обективи. Понеже съм имал и два безогледални олимпуса, спокойно мога да кажа, че там безгрижния живот започва отново[smilie18].

П.П. Явно е имало начин всичко да е наред, защото имам един стар ДСЛР на Панасоник, който кове окото на комар и с 4-те обектива, които имам, а те са на Олимпус[smilie7]

Публикацията е редактирана (16-04-19 15:14)

Автор: J.T.Todorov   
Дата:   17-04-19 13:59

Цялостното усещане от снимането е различно. Имах Д5600 и после Д7200, разликата е във всичко. Скорост на снимане, ергономия, картинка (тя се определя и от процесора в тялото, не само матрицата и обективите). Имам сони а7III и до сега Д7200 си остава любимият ми фотоапарат. [shtrak]

Дата:   17-04-19 23:59

Предполагам, че си прав, но не би ли следвало процесорът на5600, 5300 и 7200 все да е един и същи, EXPEED 4 ? Това което мен реално ме вълнуваше е има ли реално разлика в картинката между 5ххх серия и 7200 или не, и от всичко прочетено досега не мога да установя някой реално да казва, че има. Ергономия, батерия, удобство - да, но една и съща снимка при едни и същи условия с един и същи обектив с две такива тела ще се различава ли според вас или не?

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   18-04-19 06:50

D7200 vs D5300

Дата:   18-04-19 10:31

Гледал съм това ревю, видях, че дават някакви микроразлики в представянето, но проблемът на тези ревюта, е че те имат и маркетингов ефект и там нещата са сложни :) Пак казвам, аз съм убеденче 7200 е по-удобния, но и по-тежък и все пак по-скъп апарат. В момента е на добра цена обаче, и се колебая струва ли си да сменя 5300 със 7200, защото не снимам толкова много и често за съжаление, и ако финалният резултат на снимката е същия, само заради ергономия не съм убеден, че си струва заниманието с покупко-продажба на тела. А ревюто малко звучи като сравнение на автомобили, които ускоряват от 0-100 за 7.0 или 6.7 секунди, звучи добре, но като седнеш да ги караш не знаеш коя от двете управляваш.

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   18-04-19 18:51

Да, разликите относно сензорите са малки, така че чисто технически погледнато, някакъв скок в качеството едва ли ще има. Вече за ергономията, ти трябва да си решиш. Ако покупката на D7200 ще ти донесе повече радост, не го мисли, а си го вземи.

Ако пък ти e все тая с какво тяло снимаш - карай си с това, още повече, че в твоя случай драми с фокуса няма.

Нови тела ще излязат след време, с по-нови сензори, където чисто технически и качеството ще е по-добро. Една бъдеща покупка на такова тяло ще ти даде по-добра ергономия+по-добро качество, а не само по-добра ергономия, но със същото (почти) качество, както сега.

Публикацията е редактирана (18-04-19 23:46)

Дата:   19-04-19 14:14

За тези, на които им е интересно, направих днес един експеримент със според мен абсолютно коректна постановка, чудейки си има ли резон за мен покупката на 7200 заради въпросната микронастройка на фокуса.

Сравнянвани обективи - Никор 18-140 VR, Никор 70-300 VR, DX версия, новия моде, и Тамрон 70-300 без стабилизация / нов 350 лв, закупен преди 3-4 години/

Множество кадри, от статив, с дистанционен спусък, с изключена стабилизация, на различни фокусни дължини и бленди, сравнени 100% кропове от JPEG, като са сравнявани едни и съши отрязъци в зоната на фокусиране. ISO 100.

Изводите са:

1. Няма повторяема разлика в точността на фокуса при никоя от комбинациите мм/бленда/AF или MF. Само при два кадъра на 70мм със 70-300 MF беше по-добре от AF, но след това същата разлика не се възпроизведе отново, вероятно е случайно трепване от вятър или кой знае какво.

2. Точността на фокуса при лайфвю, т.е. вдигнато огледало, и при нормално снимане а една и съща поне при скорости през деня на бленда 8 от порядъка на 1/100-1/250

3. Евтиният Тамрон е точно толкова остър колкото новия Никор на всички дължини освен на 300, където разликата е минимална в полза на Никора.

4. За сметка на това при затворена до 16 бленда на всички фокусни дължини дифракцията се усеща много по-осезаемо и при двата Никора и минимално влошава остротата при Тамрона.

Изводът ми е, че дори и тялото да има микронастройка на фокуса, с тези 3 обектива то не би могла да се използва поради липса на повтаряема грешка. Домърза ме единствено да тествам Никор 10-20, някой друг път. И както се доказа по-скъпия обектив не означава непременно по-добра картинка, разлика би имало ако се снима от ръка заради стабилизацията при Никора.

[beer]

Автор: Mogila   
Дата:   19-04-19 14:36

Микро настройката на фокуса служи за късане на нерви!

Зуум обективи трудно се настройват, но при твърдите може да е много полезна тази екстра. Примерно моята Сигма 28 1.8 заживя нов живот-абсолютно точен фокус с настройката. Преди това дори пращах обектива и камерата на Сигма и нищо не направиха.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »