Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Търся Fuji Hyper Utility HS-V3
Автор: solar_sea   
Дата:   24-09-18 03:56

Търся въпросния raw converter за фуджи - изглежда е бил платен едно време, а днес никъде не се намира. Ако някой го има останал на диск - ще почерпя :) [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Търся Fuji Hyper Utility HS-V3
Автор: quazimodo   
Дата:   24-09-18 07:09

С кои модели на Фуджи е вървяло това чудо?

Публикацията е редактирана (24-09-18 07:12)

Дата:   24-09-18 07:48

Я виж това дали няма да ти помогне - https://yadi.sk/d/Fp-PDit03xDXRA

Дата:   24-09-18 09:56

Благодаря, това е чудото :) Искам да направя едно сравнение между него и конвертрането на ръка с dcraw + смесването на двата кадъра с enfusе.

Дата:   24-09-18 10:04

Там, където съм чел за супер ццд матриците, се твърди, че ХУ 3 е без алтернатива при разкриването на пълните възможности на камерата. Когато си играех с такава камера, видях, че АКР -то например не вижда малките пиксели и изкарва само 6Мп картинка. Всичко вижда и чува Рав Терапия - та, но е много пипкава за мен. Успех в начинанието!

П.П. Също така се твърди, че трудно ще надскочиш с проявяване джипега, който излиза от камерата. Само трябва да оттренираш настройките му[smilie5] [beer]

Публикацията е редактирана (24-09-18 10:09)

Дата:   24-09-18 13:03

Има настройки и настройки макар, че наистина за повечето приложения JPEG-ът от камерата е предостатъчен.

Въпрос на вкус, но ето два кадъра.

Първият е конвертиран с Hyper Utility-то, отново благодарности за линка, camera settings на всичко освен на размера - small jpeg

https://i.imgur.com/R2Kmw22.jpg

Вторият е конвертиран посредство изваждане на двата отделни кадъра с dcraw и прилагане на два паса усредняващ филтър и шумоподтискане на кадъра от малките пиксели - като и двата са линейни - без гама, 16-битови.

E:Temp>dcraw -T -4 -s 0 -w -c DSCF6376.RAF > normal.tiff

E:Temp>dcraw -T -4 -s 1 -w -c -m 2 -n 200 DSCF6376.RAF > small.tiff

След това ги събрах посредством enfuse, подавайки кадъра с големите пиксели три пъти, а този с малките - два пъти

E:Temp>enfuse --gray-projector=l-star small.tiff small.tiff normal.tiff normal.tiff normal.tiff

Крайния tiff вкарах в Gimp, дадох му auto levels, дръпнах левия плъзгач на синия канал малко в дясно, за да намаля синьото - свалих резолюцията до 1440х968 и пуснах unsharp mask.

https://i.imgur.com/pYlLrxm.jpg

Като се има предвид колко е бавно hyper utility-то, мисля, че за едно и също време проявих и двата [smilie18]

Публикацията е редактирана (24-09-18 13:04)

Дата:   24-09-18 14:24

Честно казано, обяснението за твоя вариант ми звучеше на китайски, но пък резултата е впечатляващ[smile]. Винаги ми е бил труден за приемане оттенъкът на небето, който често се получава от утилитито. Точно поради ограничените ми познания в обработката, смених доста "цветни" камери от CCD епохата, но накрая пак се върнах при Канон и неговите CMOS матрици с почти CCD цветове[smilie18] . Дори и с моите ограничени познания за обработка, успявам да докарам сносни резултати, които ми вършат работа.

Автор: krist   
Дата:   27-09-18 11:52

Какъв е смисълът от ваденето на отделни кадри от двата вида пиксели? Ако е само шумоподтискането, не е ли по-лесно да се направи селективно шумоподтискане само на светлите области?

Автор: didesignbg   
Дата:   27-09-18 19:44

В старата тема за с5 го има. Реално двата вида пиксели са под отделни микролещи и в един тесен диапазон от динамичният обхват могат да се ползват за резолюция, но никой не го прави. Тя и ползата няма да е много голяма. Малките доста ще вдигат шума като натиснеш да ги изравниш.

Дата:   27-09-18 21:09

Смисълът да се извадят двата кадъра е за да се достигне заветния динамичен обхват. Когато апаратът е настроен с DR над 100% - в RAW файла се записват и двата кадъра - автоматичните raw конвертери вадят двата и ги смесват, в други като s7 raw има контрол на функцията и полинома на смесването - а трети като мен ги искат отделни, за да могат да си ги смесват и експериментират на воля [beer]

Автор: sirkhann   
Дата:   27-09-18 22:49

На Сайта на Fuji си го има http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/hyper_utility/hsv3/ver11win/

Дата:   28-09-18 09:23

sirkhann, чети внимателно :) Това е само ъпдейтър за самата програма, изисква се да я имаш предварително.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »